Siyaset TSK’yı bu 13 isim yönetecek

TSK’yı bu 13 isim yönetecek

04.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Askeri Şura kararları 30 Ağustos’ta yürürlüğü girecek.

TSK’yı bu 13 isim yönetecek

Kararlar doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) 2013-2014 yılları arasında bu 13 komutan yönetecek:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel: 2011 yılında getirildiği Genelkurmay Başkanlığı görevini bu yıl da sürdürecek olan Orgeneral Özel’in 2015 yılına kadar görevde kalması bekleniyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar: Devletin zirvesinin başta ABD olmak üzere neredeyse bütün yurtdışı seyahatlerine eşlik etti. Hükümetin uyum içinde çalıştığı komutanlardan biri olarak değerlendiriliyor. 2002’den beri sırasıyla Ankara’da Kara Harp Okulu Komutanlığı, İstanbul’da Kara Harp Akademisi Komutanlığı, Ankara’da Kara Lojistik Komutanlığı, İstanbul’da 3. Kolordu Komutanlığı ve Ankara’da Genelkurmay 2. Başkanlığı yaptı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu: 2013’te Orgeneral Nusret Güner’in sürpriz emekliliği ile şubat ayında Donanma Komutanlığı’na getirildi. 2009’da eşinin yaşamını yitirmesinin ardından büyük üzüntü yaşayan Bostanoğlu, 2015 yılına kadar Bahriye’nin başında kalacak.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk: Son görev yeri İzmir Çiğli’deki Hava Eğitim Komutanlığı olan Öztürk, 2009-2011 yılları arasında Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvveti Komutanı olarak görev yaptı. Bu dönemde Öztürk, Irak’ın kuzeyine yapılan sınır ötesi bombardıman ve keşif harekâtlarını yönetti.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük: 2010’da orgeneralliğe getirildi ve 2 yıl Suriye sınırından sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığı görevini üstlendi. Geçen yıl sürpriz bir şekilde pasif bir görev olarak değerlendirilen EDOK Komutanlığı’na getirildi. İki kez Özel Kuvvetler Komutanlığı yaptı.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman: Adının 28 Şubat soruşturmasında geçmesi önünü kapadı. 28 Şubat davası kapsamında açılan ilk iddianameye girmedi ve dosyası ayrıldı ancak bu, pasif bir görev olarak değerlendirilen, geçen yıl “kor” rütbesiyle yönetilen Harp Akademileri’ne atanmasına neden oldu.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi: Görev yeri değişmeyen Mendi’nin emrindeki birlikleri kusursuza yakın idare ettiği belirtiliyor. Kocaeli Garnizon Komutanı olarak görevliyken dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un emriyle Eylül 2008’de TSK adına Kandıra Cezaevi’nde bulunan Ergenekon tutukluları emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u ziyaret etmişti.

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay: 2011’de orgeneralliğe terfi etti. Ege Ordusu’ndaki görevde 3. yılına girecek.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş: YAŞ toplantısında Erzincan merkezli 3. Ordu Komutanı olarak giren Turmuş, TSK’nın en prestijli ordusu olan İstanbul merkezli 1. Ordu’ya atandı. 2015 yılında emekli edilmesi beklenen Turmuş, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Çorlu merkezli 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu.

EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak: Kurmay rütbesi taktıktan itibaren TSK’nın “en başarılı” komutanlarından biri olarak değerlendiriliyor. Albay rütbesiyle Genelkurmay Basın Yayın, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanı olarak görev yaptı.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler: 2 yıl boyunca Genelkurmay İstihbarat Başkanı olarak görev yaptı. Bosna Hersek barış gücünde ve Napoli’deki NATO karargâhlarında görev yaptı.

3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar: Hem Vecdi Gönül, hem de İsmet Yılmaz’ın Milli Savunma Bakanlığı döneminde bakanlık müsteşarı olarak görev yaptı. Londra’da ataşelik, Iğdır sınırında alay komutanlığı görevlerini üstlendikten sonra general rütbesi takmıştı.

YAŞ üyesi Orgeneral Mehmet Erten: Orgeneral rütbesiyle 4 yıl görev yapma hakkı bulunan Erten’in muharip pilot olmaması nedeniyle kuvvet komutanlığına getirilmesi tartışma yaratmıştı. Erten, 1 yıl YAŞ üyesi olarak görev yaptıktan sonra emekliye ayrılacak. Erten’in kuvvet komutanlığından sonra emekliye ayrılmayarak YAŞ üyesi kalmasının kendi tercihi olduğu kulislere yansıdı.