Siyaset Tüm ülkeler elini taşın altına koymalı

Tüm ülkeler elini taşın altına koymalı

13.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin sadece belli ülkelere havale edilemeyeceğini belirterek, “tüm ülkelerin elini taşın altına koyması şarttır” dedi.

Tüm ülkeler elini taşın altına koymalı

ANKARA Milliyet - BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’na (COP15) video mesaj gönderen Erdoğan, insanlığın iklim değişikliği, çevre felaketleri, kirlilik, su ve gıda güvenliği ile biyolojik çeşitlilik kaybı gibi sınamalarla karşılaştığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Erdoğan, dünyanın farklı köşelerinde yaşanan ve ciddi kayıplara yol açan tabii afetlerin bu sorunların ulaştığı vahim boyutları gösterdiğini söyledi. Tabii afetlerin çevreye ve ekosisteme verdiği zararlar yanında insanların can ve mal güvenliğini de doğrudan tehdit ettiğini dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

“Tabiattaki her şey zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Tahrip olan biyolojik çeşitlilik, kirletilen çevre, yok olan gıda ve su demektir. Bu durum ise çatışmalara yol açmakta ve insanları göçe zorlamaktadır. Medeniyetler beşiği olan Akdeniz’i büyük bir mülteci kabristanına çeviren sebeplerden biri de çevrenin tahrip olmasıdır. Geleceğimizi etkileyen bu tehdit karşısında elbette öncelikle adım atması gerekenler iklim değişikliğine yol açan sıkıntıların ortaya çıkmasında tarihi mesuliyeti bulunanlardır. Ancak iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadele sadece belli ülkelere havale edilemez. Ekonomik gücü, coğrafi konumu, tarihi sorumluluğu ne olursa olsun tüm ülkelerin elini taşın altına koyması şarttır.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğini hem karada hem de denizlerinde korumakta kararlı olduğunu söyleyen Erdoğan, bunu yaparken tüm canlıların yaşam hakkına sahip olduğu anlayışını esas aldıklarını bildirdi. 2030’a kadar biyolojik çeşitlilik kaybını en aza indirmeyi temel alan, 2020 Sonrası Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi sürecinin bu amaca hizmet edeceğine inandıklarını dile getiren Erdoğan, üç farklı iklim kuşağı ve biyocoğrafi alan üzerinde yer alan Türkiye’nin orman, dağ, step, sulak alan, kıyı ve deniz ekosistemlerine sahip olduğunu, dünyadaki sekiz bitki gen merkezinden üçünün Türkiye’de kesiştiğini hatırlattı.

2022 dönem başkanı

Böylesine zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmanın ayrı bir mesuliyet yüklediğini vurgulayan Erdoğan, “Bu kapsamda biyoçeşitliliğin korunmasını, sürdürülebilirliğinin teminini ve ekonomiye entegrasyonunu uzun vadeli ve gerçekçi politikalarla planlıyor ve hayata geçiriyoruz. Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne atfettiğimiz önem çerçevesinde gelecek sene 16. Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak ve 2022-2024 yıllarında sözleşme dönem başkanlığını deruhte edeceğiz” bilgisini paylaştı.