Siyaset Türk Yunan dostluğu ödülü Şarık Tara’ya

Türk Yunan dostluğu ödülü Şarık Tara’ya

17.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem İpekçi ile Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı George Papandreou adına ilk kez düzenlenen Cem Papandreaou Uluslararası Barış Ödülü dün sahiplerini buldu.

Türk Yunan  dostluğu ödülü  Şarık Tara’ya

ENKA Okulları’nda gerçekleşen törende iş adamı Şarık Tara, Theodoros Papalexopoulos ve Türk Yunan Forumu, Cem Papandreaou Uluslararası Barış Ödülü’nü aldı. Açılış konuşmasını yapan İpek Cem Taha, “İsmail Cem ile George Papandreou dışişleri bakanlıkları döneminde bir barış fidan dikmişlerdi. Bu fidan büyüdü, iki ülkenin insanları ve kurumlarınca susuz bırakılmadı” dedi.

‘Zeytin ağacı diktik’
“Dışişleri bakanı olarak göreve geldiğinde Kardak krizinin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmişti. Bu durumda eğer bizim temel, yabancı, güvenlik kurallarımıza kafa tutmazsam, dışişleri bakanı olmanın hiçbir anlamı olmadığına karar verdim” diyen George Papandreou, “Şanslıydım ki Türkiye’deki meslektaşım İsmail Cem’di.

İsmail, karizmatik ve cesur bir politikacıydı. İlişkimiz güven üzerine kurulmuştu. İsmail ve ben yeni bir yerel söylem iş birliği içinde çalıştık. Bunun için sembolik olarak Türkiye’ye en yakın ada olan Samos’ta beraber zeytin ağacı diktik. Ölümünden birkaç yıl sonra bir zeytin dalını mezarına koydum. Yıllar sonra iki ülke ve vatandaşları arasında İsmail Cem’in ailesi ve İpek ile beraber onun anılarının ve bizim ortak rüyamız adına böyle bir şeye karar verdik” dedi. Papandreou, “Gerilimler çok kötü olduğu zamanlarda hiç kimse hiçbir uluslararası lider, Yaser Arafat ve Ariel Şaron’u ziyaret edemiyordu.

Biz yaptık bunu. Bu ödül bize istisnai insanlar olduğunu barış ve iş birliği için uğraştıklarını gösteriyor” dedi. Bu ödülü vererek iletişim köprülerini kurduklarını dile getiren Papandreu, bu barış vizyonunun Kıbrıs’ta da devam edeceğini, o zaman hem Yunan hem de Türk Kıbrıslılarla tekrar bir zeytin ağacı ekebileceklerini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından “Cem Papandreu Uluslararası Barış Ödülü” Türk Yunan Forumu ile iş adamları Şarık Tara ve Theodore Papaleksopulos’a verildi. Eski başbakan Mesut Yılmaz, Ekmelettin İhsanoğlu ve Eski Bakan Abdullatif Şener’in de katıldığı törene yoğun programlarından dolayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılamadıklarını bildirdi. Birçok milletvekili ve büyükelçinin de katıldığı tören Fazıl Say konseri ile son buldu.