Siyaset Türkiye kapınıza gelip dilenmez

Türkiye kapınıza gelip dilenmez

25.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Somali’de yapılan saldırının hedefinde Türkiye olduğunu düşünmediğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye alınması halinde ‘Hıristiyan birliği’ tezinin çürüyeceğini söyledi

Türkiye kapınıza gelip dilenmez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile düzenlediği ortak basın toplantısında AB’ye mesaj verdi. Erdoğan, “Türkiye NATO’da var, Türkiye OECD’de var. Türkiye, diğer birçok oluşumlarda var. Niye Avrupa Birliği’ne almıyorsunuz? Demek ki sorun başka. Bir, Türkiye artık güçlü bir Türkiye’dir. Eğer Türkiye’yi kapınıza gelip de dilenecek bir ülke olarak görüyorsanız, Türkiye kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti’de Cumhurbaşkanı Guelleh tarafından törenle karşılandı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen ortak basın toplantısında şunları kaydetti:
* İSLAMOFOBİ VE TÜRKİYE: İslam dünyası üzerinde çok ciddi bir oyun oynanıyor. Bu oyunun önemli başlığı İslamofobi. Biliyorsunuz bizler Başbakanlığım döneminde, İspanya Başbakanı Sayın Zapatero ile bir adım attık ve dedik ki ‘biz dünyada medeniyetler ittifakını kuralım ki, medeniyetler çatışmasına fırsat vermeyelim. Biz, Huntington’ı (ABD’li siyaset bilimci Samuel Philips Huntington) haklı çıkarmayalım, tam aksine dünya barışına katkıda bulunalım’. BM koordinatörlüğünde adımı attık, şu ana kadar 145 ülke ve uluslararası kuruluş, buraya üye. Ama netice beklediğimiz gibi değil. Irak’taki gelişmeler, Irak’ın işgali ve Irak’ta her gün yüzlerce, binlerce insanın ölümüyle bir süreç başladı. Bu süreç bizim tabii sınırımız olan bir ülke olması hasebiyle bizi ciddi manada rahatsız etti. Bu arada Afganistan’da ciddi sıkıntılar başladı. Pakistan’da aynı şekilde... Ardından Suriye başladı ve Arap Baharı denilen olayla birlikte, Suriye’ye bu işin sıçrayacağını biliyorduk. O zaman Esed’e bunları hep söyledik. Münasebetlerimiz iyiydi, fakat bu söylediklerimizden netice alamadık. Mısır’da biliyorsunuz bir darbe girişimi yapıldı ve bu darbeciler, Mısır’da bir günde, yakın siyasi tarihte böyle bir şey yok, 3 bin insanın, Müslümanın öldürüldüğü bir dönemi yaşadık. Şu andaki darbeci yönetim iş başında ve onlarla birlikte de ne yazık ki şu anda Mısır’da bakıyorsunuz, siyasi tutuklular 5 bine yakın, onlar da cezaevinde. Halkının yüzde 52 oyunu alarak iş başına gelen Sayın Mursi cezaevinde. Ortaya konulan herhangi bir suç yok. Ama darbeciler sizlere suç layihası rahatlıkla hazırlarlar, onlar için suç layihası hazırlamak zor bir iş değil. Bunu yaptılar.
* TERÖRİSTE SICAK BAKMAYIZ: Teröristlere hiçbir zaman sıcak bakmayacağız. Çünkü terör hangi inançtan olursa olsun, terörist katildir, canidir, barbardır. Müslümanların içerisinden çıkıyorsa yine katildir, Hıristiyanların içinden çıkıyorsa yine canidir, katildir. Musevilerin içinden çıkıyorsa, yine katildir, canidir. Ateistse yine aynıdır, Budistse yine aynıdır. Değişen hiçbir şey yoktur. Çünkü sonunda ölen mazlum insanlardır.
* AB’Yİ TEST EDİYORUZ (Türkiye hala AB’ye üyelik başvurusunda kararlı mı?): “Avrupa Birliği’ne bizi alırlar veya almazlar, önemli değil. Ama şu anda bizler planladığımız şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aslında biz, Avrupa’yı test ediyoruz. Yani Avrupa acaba halkı Müslüman olan Türkiye’yi kendine hazmedebilecek mi? Arasına alabilecek mi? Hani İslamofobiye karşı mısınız değil misiniz? Eğer karşı değilseniz Türkiye’yi AB’ye almak durumundasınız... Geçmişten bu yana ‘Avrupa Birliği bir Hristiyan birliğidir’ tezi vardır. Bu tezin haklılığı anlamına gelir. Ama Türkiye’yi oraya katmaları halinde bu tez bir kenara alınmış olur.
* DİLENCİ OLMAYIZ: Türkiye NATO’da var, Türkiye OECD’de var. Türkiye, diğer birçok oluşumlarda var. Niye Avrupa Birliği’ne almıyorsunuz? Demek ki sorun başka. Bir, Türkiye artık güçlü bir Türkiye’dir. Eğer Türkiye’yi kapınıza gelip de dilenecek bir ülke olarak görüyorsanız, Türkiye kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir. Türkiye ayakları üzerinde duran, sanayisiyle tarımıyla enerjisiyle eğitimiyle sağlığıyla her şeyiyle gelişen bir ülkedir. Bu kararlılığıyla Avrupa Birliği’ne eğer kabul ederlerse girer, kabul etmedikleri takdirde kendi yolunu kendisi çizer.

Haberin Devamı

‘Somali’ye desteğe devam’

* ÖNLEMLERİ ALDIK: Gerek Somali yönetimi, gerekse bizler kendimize yönelik bütün tedbirlerimizi güvenlik noktasında almış durumdayız. Eğer bu terör eylemlerini yapanlar, gerçekten Somalili ise veya Müslüman ise Somali’ye yardımdan başka, destekten başka herhangi bir derdi olmayan Türkiye’nin veya heyetimizin oradaki yapmış olduğu eserleri açmaya geliyoruz. Bunlar tüm Somali halkına hizmet verecek olan eserlerdir. Biz, bunları şu anda açacağız. Yalnız tercümeyi yapanlar iyi yapsınlar. Şimdi bir şey söyleyeceğim, burası önemli. Bizde güzel bir söz var. O söz de şu, ‘At denize, balık bilmezse halik bilir’ diye. Yani yapacağın bir hayır varsa, at denize, eğer oradaki gelecek olan nimeti balık anlamazsa, onu yaradan bilir. Şimdi biz, Somali’ye bu destekleri verdik. Hastanesinden yollarına varıncaya kadar, eğitim merkezlerine varıncaya kadar. Bütün bunlar yapıldı. Şimdi de biz, bu görevlerimizi yerine getirmenin mutluluğu içerisinde bunları açmaya gidiyoruz. Somali’deki kardeşlerimizle kucaklaşacağız. Herhalde bunlar kardeşleri mutlu eder, memnun eder. Eğer birilerini rahatsız ediyor, derseniz. Onlar, Somali’ye ve Somali halkına düşman olanları rahatsız eder. Bunu da özellikle söylemek istiyorum.
* AFRİKA’YLA ORTAKLIK: Afrika ile ortaklık dönemine girmiş oluyoruz. Şahsım olarak Afrika’da ziyaret edemediğimiz ülkelere gitmek istiyoruz. 10-11 yıl önce Afrika’da 12 tane büyükelçiliği vardı. Şimdi 39 elçlilik var. Afrika ülkelerinin de 32 tane var. Büyükelçilere de büyük görevler düşüyor. Bunlar bizim işadamlarımız gibi çalışacaklar. İşadamlarımıza zemin hazırlayacaklar. O yüzden çok büyük bir ekiple geldik.
Cibuti’ye cami sözü
“Verilmiş önemli bir sözümüz de burada güzel bir caminin inşasıdır ve onun yanında da bir yeni külliyenin yapılması olayıdır” diyen Erdoğan, bu adımları süratle atacaklarını bildirdi.