Siyaset Türkiye’nin seçim tablosu değişti

Türkiye’nin seçim tablosu değişti

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Marmara ve Ege dışında tüm bölgelerde tablo değişti. İttifaklar birbirleriyle ve kendi içlerinde yarıştı. Cumhur İttifakı’nın kazananı MHP, Millet İttifakı’nınki ise CHP oldu

Türkiye’nin seçim tablosu değişti

Türkiye’nin yakın siyasi geleceğini etkileyecek sonuçlar doğurduğu belirtilen 31 Mart seçimleri, ülke genelindeki de tabloyu da yeniledi. Marmara ve Ege dışındaki tüm bölgelerde dikkat çekici değişikliklerin yaşandığı seçimde Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı blokları hem birbirleriyle hem de kendi içlerinde yarıştı. Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti ve MHP 2014 seçimlerinde toplamda 21’i büyükşehir 56 il almıştı. Son seçimde ise Cumhur İttifakı 50, Millet İttifakı ise 21 ilin sahibi oldu. HDP 8, TKP 1 ili alırken, Kırklareli de bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun oldu.

Haberin Devamı

Seçimde 23’ü büyükşehir toplam 34 il belediyesi için Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti ve MHP ile Millet İttifakı’nda yer alan CHP ile İYİ Parti aralarındaki anlaşma çerçevesinde belirledikleri ortak adayla yarışa girdiler. Bu çerçevede 12’si büyükşehir 22 ilde AK Parti-CHP adayları, 9 büyükşehirde AK Parti-İYİ Parti, biri büyükşehir olmak üzere 2’şer ilde MHP-CHP ve MHP-İYİ Parti adayları başkanlık için çekişti.

Bu yarıştan Millet İttifakı ortak adayları, Cumhur İttifakı ortak adaylarına karşı 18’e 15 önde çıktı. Ortak adayların yarıştığı 23 büyükşehirden 10’unda Millet İttifakı, 12’sini AK Parti, 1’ini MHP, 11 ilden ise 8’ini CHP, birini AK Parti, birini de MHP’nin gösterdiği Cumhur İttifakı adayları kazandı. İttifakların ortak adaylarının yarıştığı illerde CHP’nin ipi göğüslediği yerler şöyle:

Haberin Devamı

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Muğla, Tekirdağ, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Sinop, Yalova.

Ortak adayların yarıştığı yerlerden Balıkesir, Bursa, Denizli, Gaziantep, K.Maraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya, Samsun, Trabzon, Giresun’da AK Parti, Manisa ve Osmaniye’de ise MHP’li cumhur ittifakı ortak adayları başkanlık koltuğuna oturdu. İttifak bloklarının yarıştığı Kırklareli’nde ise koltuğun sahibi bağımsız Kesimoğlu oldu. Bu yarıştan Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’na karşı 15’e 15 önde çıktı.

Aralarında yarıştılar

İttifak dışındaki yerlerde ortaklar aralarında yarıştı. AK Parti ile MHP’nin rakip olduğu 29 il: Adıyaman, Afyon ile Aksaray (AK Parti), Amasya ile Bartın (MHP), Batman (HDP), Bayburt (MHP), Bingöl (AK Parti), Çankırı (MHP), Çorum, Düzce ve Elazığ (AK Parti), Erzincan (MHP), Gümüşhane ile Isparta (AK Parti), Karabük (MHP), Karaman ve Kastamonu (MHP), Kırıkkale (AK Parti), Kırşehir (CHP), Kilis (AK Parti), Kütahya (MHP), Nevşehir ile Niğde (AK Parti), Sivas ve Tokat (AK Parti), Tunceli (TKP) Uşak ile Yozgat (AK Parti).

CHP ile İYİ Parti’nin birbirine rakip olduğu 19 il: Ağrı (AK Parti), Ardahan (CHP), Batman (HDP), Bayburt (MHP), Bitlis (AK Parti), Çankırı (MHP), Çorum (AK Parti), Erzurum (AK Parti), Gümüşhane (AK Parti), Hakkari (HDP), Karaman (AK Parti), Kars (HDP), Kütahya (MHP), Mardin (HDP), Niğde (AK Parti), Rize (AK Parti), Siirt (HDP), Uşak (AK Parti), Van (HDP).

Haberin Devamı

Türkiye’nin seçim tablosu değişti

Kırklareli’nde bağımsız belediye başkanı adayı, mevcut başkan Mehmet Siyam Kesimoğlu seçildi. DHA

Gelenek bozulmadı

İstanbul ve Ankara’da ortaya çıkan kesin olmayan seçim sonuçları bir geleneğin bozulmadığını da gösterdi. Her iki şehirde 1963 yılından bu yana yapılan yerel seçimleri aynı partiler kazandı. İstanbul ve Ankara’yı 1963’te CHP, 1968’de AP, 1973’te CHP, 1977’de CHP, 1984’de Anavatan, 1989’da SHP, 1994’te Refah Partisi, 1999’da Fazilet Partisi kazandı. 2004, 2009, 2014’te İstanbul ve Ankara’yı AK Parti kazanırken, 31 Mart’ın kazananı CHP oldu.