Siyaset Urumçi’de diplomatik gerginlik

Urumçi’de diplomatik gerginlik

02.09.2009 - 00:55 | Son Güncellenme:

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan Urumçi olaylarının ardından geldiği Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde diplomatik skandalla karşı karşıya kaldı

Urumçi’de diplomatik gerginlik

Skandala yol açan olaylar Çağlayan ve heyetinin, CZ 6015 sefer sayılı China Southern Havayolları’nın Urumçi’den Aşkabat’a gidecek olan uçağına binmek için Urumçi Havalimanı’na gelmesiyle başladı.
Kırmızı, yeşil ve gri pasaport sahibi olan Çağlayan ile 14 kişilik Türk heyeti, havalimanında ekonomi sınıfı yolcularına uygulanan prosedürle karşılaşınca gergin anlar yaşandı. Çağlayan’ın yanında Sincan Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri ve Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer olmasına rağmen sorun giderilemedi. Çağlayan da Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli’yle pasaport kontrol noktasını terk ederek durumun düzeltilmemesi halinde uçağa binmeyeceğini söyledi ve çıkış kapısına yöneldi.

Arbede yaşandı
Heyettekiler itirazlarla kontrol noktasından geçtikten sonra Çağlayan da Esenli eşliğinde kontrol noktasına geldi. Çin polisi, kontrol noktasından aranmadan geçen Çağlayan’a müdahale etmek isteyince araya koruması girdi. Çağlayan’ın koruması ile Çin polisi arasında itişme yaşandı.
Durumu kınayan Çağlayan, Esenli’ye konuyla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı’na iletilmek üzere bir nota gönderilmesini ve Çin Başbakanı’na olayı anlatan mektup yazmasını söyledi. Çağlayan, Çin tarafının yapılan bu saygısızlıktan dolayı özür dilemedikleri takdirde eylül ayında yapılması planlanan Karma Ekonomik Komisyon toplantısını iptal edeceğini belirtti. Çağlayan’ı taşıyan uçak, 50 dakika rötarla kalktı.