Siyaset ‘Uyuşturucudan ölümler azaldı’

‘Uyuşturucudan ölümler azaldı’

09.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adana’da düzenlenen ‘Bağımlılıkla mücadele’ toplantısında konuşan İçişleri Bakanı, uyuşturucu madde nedeniyle geçen yıl 941 kişinin öldüğünü, bu yılın ilk 9 ayında sayının 228’e düştüğünü söyledi

‘Uyuşturucudan ölümler azaldı’

İçişleri Bakanlığı, uyuşturucu ile mücadelede kararlılığın devam ettirilmesi, mevcut durumun tespit edilmesi, ilave alınacak tedbirler ve sosyal farkındalık projelerinin planlaması amacıyla bakanlık koordinesinde dün 81 il, 922 ilçede eş zamanlı “Uyuşturucu ile Mücadele Toplantıları” yapıldığını açıkladı. Adana’da düzenlenen “Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı”na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen yıl uyuşturucu nedeniyle 941 kişinin öldüğünü; ancak bu yılın ilk 9 ayında sayının 228’e düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Soylu, Adana Valiliği’nce Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen toplantıda, uyuşturucuyla mücadelede gelinen noktayı anlattı. Soylu şu bilgileri verdi:

‘Karada ve denizde’

“Bir kaza sonucu değil ama direkt uyuşturucu sebebiyle, dokuz ayda 228 genç hayatını kaybetti. Geçen sene 941 kişiydi. Bir önceki yıl 920 kişi. Ölümleri 2017’de 941 seviyesinden 228’e düşürmeyi başardık. Yıl sonu 500-550 gibi bir rakam tahmin ediyoruz. Uyuşturucu meselesindeki kararlılığımız, uyuşturucu satana aynı muameleyi yapma anlayışımız dünkünden daha üst seviyede. Mağaradan okul önlerine kadar karada ve denizde bir çok uyuşturucu yakalaması gerçekleştirdik.”

Soylu, narkotik birimlerinin İstanbul’da yaptığı operasyonda 271 kilo bonzai ham maddesi ele geçirdiğini belirterek, bu maddenin 1 kilosundan 500- 1000 kilo civarında bonzai üretildiğine dikkat çekti ve geçen yılın ilk ayına göre, bu yıl operasyonların yüzde 29 artırıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 60 bin 503 metruk bina tespit ettiklerini belirten Soylu, “Bu metruk binalar ya ehlileştirilmelidir veyahut da bir gece ansızın bu binalar yıkılmalıdır. Bu konuda kanun, kural da dinlemeyin. Bu metruk binalar aynı zamanda şehrin asayiş ve güvenliği açısından da büyük tehlike saçmaktadır” dedi.

‘Çığ gibi büyüyor’

Uyuşturucuda üretimin hem miktarı hem de çeşidinin de çığ gibi büyüdüğünü belirten Soylu, şunları anlattı: “Bir kıyaslama olarak ifade etmek isterim. Avrupa Birliği erken uyarı sistemine dahil edilmiş uyuşturucu madde tipi sayısı 670’tir ve bunların yüzde 70’i, son 5 yıl içinde listeye dahil edilmiştir. Yani, sürekli yeni bir uyuşturucu icat ediyorlar. 2002’de Afganistan’da haşhaş ekim alanı 17 bin hektardı, ABD oraya barış ve demokrasi götürmek için müdahale etti, artık nasıl bir müdahaleyse, 2017’de ekim yapılan alan 328 bin hektara çıktı. 2016’da 4 bin 800 ton olan afyon üretimi 2017’de 9 bin tona çıktı, yani bir yılda yüzde 63 arttı.”

10 ayda 37 ton esrar

Diyarbakır’daki toplantıda konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 10 ayda yürütülen 2 bin 110 operasyonda 3 milyon 16 bin 747 kök Hint keneviri, 14 ton 525 kilo 784 gram kubar, 22 ton 768 kilo 209 gram toz olmak üzere toplam 37 ton 293 kilo 994 gram esrar, 89 kilo 16 gram eroin, 539 gram kokain, 9 kilo 147 gram metamfetamin ele geçirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Van’daki toplantıda konuşan Vali Murat Zorluoğlu ise geçen yıl 6 ton, bu yıl 10 ayda 6 ton 226 kilo eroin ele geçirildiğini ifade etti. Zorluoğlu, “Van ili eroin yakalanma bakımından Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde 13 ton uyuşturucu maddeyi imha ettik” dedi.

‘Onlar baron değil balon’

Uyuşturucu operasyonlarının kararlılıkla sürdüğünü vurgulayan Bakan Soylu, şunları söyledi: “Uyuşturucu baronları tabirini kullanmak da son derece özendirici tabirdir. Onlar baron değil, balondur ve teker teker söndürmekte kararlıyız. 2017 yılında örgütlü şekilde uyuşturucu ticareti yapan gruplara yönelik 70, 2018’in 10 ayında ise şu an 68 operasyon yapıldı. 2017’den itibaren örgütlü uyuşturucu ticaretine bulaşmış 5 bin kişiye işlem yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Musa bu kez kurtarılamadı

Antalya’nın Kepez ilçesinde, bir süredir yarı açık cezaevinde yatan Musa Aşkın Tökmeci (26), geçtiğimiz salı günü izin alarak ailesiyle birlikte oturduğu eve geldi. Uzun süredir uyuşturucu madde kullandığı iddia edilen Tökmeci, ailesine nefes darlığı çektiğini ve göğsünün sıkıştığını söyledi. Hastanede tedavi edilen Tökmeci’ye doktorlar “5 dakika daha geç gelseydin, şu an hayatta olmazdın” dedi.

Önceki gün koltuğa uzanarak bir süre televizyon izleyen Tökmeci, bir süre sonra yere düştü. Eve çağrılan sağlık ekipleri gencin yaşamını yitirdiğini belirledi. Tökmeci’nin annesi polise oğlunun cansız bedeninin yanında bulduğu şırıngayı verdi. Yüksek dozda uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Musa’nın cansız bedeni kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

PKK’nın geliri 1.5 milyar dolar

İçişleri Bakanı Soylu, terör örgütü PKK’nın uyuşturucudan büyük gelir elde ettiğini söyledi. Soylu, “PKK, Avrupa’daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 80’ini elinde tutuyor ve örgütün uyuşturucudan elde ettiği gelirin yıllık 1.5 milyar dolar civarında olduğu değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.