Siyaset ‘Vatandaşın borcu 9.4 milyar TL arttı’

‘Vatandaşın borcu 9.4 milyar TL arttı’

13.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP TBMM Grubu tarafından hazırlanan Ekonomi Raporu’nda, “Vatandaşların borcunda yıl başından bu yana 9,4 milyar liralık artış oldu” denildi.

‘Vatandaşın borcu  9.4 milyar TL arttı’

CHP TBMM Grubu tarafından hazırlanan, “Bu Hafta Başında Türkiye Ekonomisi” başlıklı ekonomi raporunda şu değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

BORÇ REKORU: Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 19-26 Şubat günleri arasında 6 milyar lira artarak 844,2 milyar liraya çıktı ve yeni bir rekor kırdı. Vatandaşların borcunda yıl başından bu yana ise 9,4 milyar liralık artış oldu. Bu borcun 696,7 milyar lirası tüketici kredilerinden, 147,5 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 3,7 milyar liralık, kredi kartlarında 2,3 milyar liralık artış yaşandı.

ENFLASYON: TÜİK’e göre şubatta tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,91 oranında artarken, yılın ilk iki ayındaki toplam artış yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon da yükselişini sürdürerek yüzde 15,61’e çıktı. Dünyada, 30’dan fazla ülkede yıllık enflasyon sıfır ya da sıfırın altında, 59 ülkede yıllık enflasyon yüzde 1’in altında. Yani Türkiye’de aylık olarak yaşanan enflasyondan bile düşük yıllık enflasyona sahipler. 80 ülkede ise yıllık enflasyon yüzde 2’nin altında.

Haberin Devamı

Fiyat tepkisi

GIDA FİYATLARI: Enflasyonun durdurulmaz bir şekilde artması yoksulların harcanabilir gelirlerinin büyük bölümünü ayırmak zorunda oldukları gıda fiyatlarından da kaynaklanıyor. Şubatta gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,57 oranında artarken, gıdada ilk iki aylık fiyat artışı yüzde 5,12, yıllık artış da yüzde 18,4 oldu.