Siyaset ‘Vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor’

‘Vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor’

17.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 3,5 yıl sonra AB ülkelerine vizesiz giriş sağlayacak olan ‘Geri Kabul Anlaşması’nın imza töreninde Başbakan Erdoğan, ‘Türkiye-AB ilişkilerinde artık yeni bir süreç başlıyor’ dedi

‘Vizesiz Avrupa’nın  kapıları açılıyor’


Türkiye üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) kaçak yoldan giren üçüncü ülke vatandaşlarının geri gönderilmesini sağlayan “Geri Kabul Anlaşması” ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahatinin önünü açacak “Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni” dün Ankara Palas’ta düzenlenen törende imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ile vize muafiyeti sürecinin resmen başlaması konusunda, “Türkiye-AB ilişkilerinde artık yeni bir süreç başlıyor” dedi. İmza törenine Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve AB ülkelerinin büyükelçileri katıldı. Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Tarihi bir noktaya geldik” dedi.

‘Bu imza bir milat’
Erdoğan ise imzalanan anlaşmanın Türkiye ile AB ilişkilerinde ‘bir milat olduğunu’ söyleyerek, “Türkiye-AB ilişkilerinde artık yeni bir süreç başlıyor. Attığımız karşılıklı imzalarla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına artık vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor” dedi.
Erdoğan 3 ila 3,5 yıllık bir süre sonunda Türkiye vatandaşlarının Avrupa’ya ‘tam anlamıyla’ vizesiz seyahat edebileceğini söyledi. Erdoğan, “12 Eylül döneminde ülkesini terk etmek zorunda kalan sanatçılarımız ve düşünürler artık tek tek ülkelerine dönüyor. 1990’larda ve 2000’li yıllarda maalesef gençlerimiz başörtüsü veya katsayı engeli nedeniyle Türkiye’den gitmek istiyorlardı; bunu da ortadan kaldırmış olduk” dedi. AB’ye vize kalktığında rahatça seyahat imkânı bulacak iş insanları, sanatçılar, sporcular ve sivil toplum üyelerinin AB’ye önemli katkılar sağlayacağını belirten Erdoğan, “Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” diye devam etti. Başbakan Erdoğan, AB’nin darbe yapılan Mısır, iç çatışmaların yaşandığı Suriye ve işgal altındaki Gazze konusundaki tutumunu da eleştirerek “AB, bu saydığım meselelerde suskun ya da etkisiz kalmayı tercih etmemeliydi” dedi.

Loğoğlu’dan eleştiri
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Loğoğlu, “Elma ile armudu karıştırırcasına vize serbestisi ile Geri Kabul Anlaşması’nı aynı teraziye koyduk. Ve bunu bir müzakere başarısı gibi takdim eden bir AB işleri bakanımız var” dedi.

Haberin Devamı

Müzakere tablosunu cebinde taşıyor

Erdoğan, konuşması sırasında cebinden AB Bakanlığı’nın hazırladığı AB Müzakere Tablosu’nu çıkardı ve “Ben süreci hep cebimde taşıyorum. Her zaman yanımda. Şu gördüğünüz AB ile ilgili bütün chapterlara yönelik şu ana kadar hangileri halloldu, hangileri şu anda görüşülmekte, hangileri hallolacak. Yanımda taşıyorum. Takip ediyorum. Bunu bir an önce halletmemiz gerekiyor” dedi.

Yazarlar