Siyaset Ya olacağız ya öleceğiz

Ya olacağız ya öleceğiz

14.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de yapılan 15 Temmuz’u anma etkinliğinde “Hiçbir şey 15 Temmuz öncesi gibi olmayacak” dedi. Erdoğan, terör örgütlerinin saldırılarına dikkat çekerek “Artık ya olacağız ya öleceğiz” ifadesini kullandı

Ya olacağız  ya öleceğiz

Devletin zirvesi dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma programında buluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bakanlar, kuvvet komutanları, şehit yakınları ve gazilerin katıldığı anma töreninde duygulu anlar yaşandı. Etkinlikte şehit ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç’un babası Ali Oruç’un çocukları için yazdığı şiiri okurken hem ağladı hem devletin zirvesini ağlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anma toplantısında özetle şunları söyledi:
KEFENİMİZİ GİYDİK: Ömer Halisdemir kardeşimin eşi ‘Rabbim bizlere de bu şehadeti nasip edecek mi’ diye ağlıyordu. Mesele bu, Rabbim bizlere inşallah aynı yolda şehadeti nasip etsin. Biz Allah yolunda her an ölmeye hazır yola çıkarken ne dedik kefenimizi giydik ve yola böyle çıktık.
KÜREK DEĞİL YÜREK: 15 Temmuz gecesi evladını, eşini, çocuğunu darbecilerin üzerine gönderenler de aynı duygular içindeydi. İşte Safiye kardeşimi de dinlediniz bakın orada kaç tane asker var. Ellerinde silahlar var. Ya onlardan yoğurt olmaz be. Lan terbiyesizler karşınızda tek başına bir bayan var, elinde silah mı var? Hiçbir şey yok. O haliyle geliyor siz onu ölümle tehdit ediyorsunuz. Kürek değil, yürek meselesi bu.
MİLLETİMİZ RIZA GÖSTERMEZ: Devletlerin ve milletlerin tarihlerinde geleceklerine yön veren kritik dönüm noktaları vardır. 15 Temmuz, Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti devleti için işte böyle bir tarihtir. Bundan sonra ülkemizde hiçbir şey 15 Temmuz öncesi gibi olmayacaktır. Tek parti döneminin zulmünü yaşayan milletimiz bir daha böyle bir zillete asla rıza göstermeyecektir. 27 Mayıs darbesinin, 12 Eylül darbesinin, 28 Şubat müdahalesinin mahcubiyetini yaşayan milletimiz bir daha asla böyle bir mihnete maruz kalmayacaktır.
İPOTEK ETMEYECEĞİZ: Milletimiz bir daha asla FETÖ gibi inancını, eğitim ve hayırseverlik duygularını sömürerek ihanet zehrini damarlarına zerk etmek isteyen örgütlerin ülkesinde boy göstermesine meydan vermeyecektir. Her kim ki din adına, mukaddes bildiğimiz değerler adına bizi istismara kalkışırsa önce Kur’an-ı Kerim’de defalarca emredilen ‘akletmez misiniz’ ikanızı hatırlayacağız. Rabbimizin bize en büyük ihsanı olan irademizi, aklımızı kesinlikle kimseye ipotek etmeyeceğiz. Bölücü gayelerle milletimizin içine etnik mezhebi fitne sokmaya çalışanlara karşı da aynı yolu izleyeceğiz.
GİDECEK YERİMİZ KALMADI: 15 Temmuz ile onun ayrılmaz bir parçası olarak gördüğüm bölücü terör örgütünün saldırılarıyla etrafımızı kuşatmaya yönelik sinsi oyunlarla gördük ki artık ya olacağız ya öleceğiz. Bu sebeple 2023 hedefleri bizim için sıradan bir kalkınma programının çok ötesinde anlamlara sahiptir. Yaklaşık 200 yıldır gerileye gerileye geldiğimiz yerin bir tarafı uçuruma, bir tarafı düz duvar gibi yalçın sırtlara açılıyor. Bir başka ifadeyle gidecek yerimiz kalmadı. Kurtuluş Savaşımızın ardından razı olduğumuz sınırlarımız, Misak-ı Millimizin dahi gerisinde bulunmasına rağmen, halen bize rahat vermiyorlarsa artık geriye değil, ileriye bakma zamanı gelmiş demektir.
AVRUPA’YA ELEŞTİRİ: Bizim bizden başka dostumuz yok. İşte görüyoruz, bakın Amerika’da metroda 15 Temmuz ile ilgili ilanlara beyefendiler müsaade etmedi. Benzer şeyleri Avrupa’da yaşıyoruz. G20 zirvesine gittik, orada vatandaşlarımızla buluşmak için salon toplantıları yapacağız. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na müsaade etmediler. Bakanlarımıza müsaade etmediler. Lafa geldiği zaman özgürlükten, düşünce özgürlüğünden bahsediyorlar.
UNUTMAYACAĞIZ: Bir insanın canından daha değerli neyi vardır? Eğer şehitlerimiz en değerli varlıklarını gözlerini kırpmadan, ülkemizin ve milletimizin geleceği için feda etmişlerse bize düşen görev onların davasına sahip çıkmaktır. İşte bu sebeple 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. FETÖ’nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız.
NE BELGESİ: Batı bize ne diyor? Hani diyor belge. Daha ne belgesi olacak? 250 şehidim var, 2 bin 193 gazim var, ne belgesinden bahsediyorsun. Şu anda da bunlar yargılanıyor. Hukuk bunlarla ilgili gerekli kararı verecektir. ‘Ama bunlar bizi tatmin etmiyor’ diyorlar. Siz buraya kaçıp gelenleri lütfen Türkiye’ye gönderin de bunların suçu irtikap ettikleri yer Türkiye’dir. Türk mahkemelerinde bunların yargılanması gerekir, Alman mahkemelerinde değil. Bunu bizzat Merkel’in kendisinde söyledim son gidişimde. ‘Sizin mahkemelerinizde değil bizim mahkemelerimizde yargılanmaları gerekir’ Hukukta kaide suç nerede işleniyorsa oranın mahkemelerinde bunlar yargılanır.

Ya olacağız  ya öleceğiz

Şehit babası Ali Oruç’un şiiri salonu gözyaşlarına boğdu.

‘Toplum kendine gelmiş oldu’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Beyni ütülenmiş, kalbi satılmış, vicdandan mahrum bir insanın kukla olarak kullanıldığı bu harekette de toplumun kendine gelmesi sağlanmış oldu” dedi. 15 Temmuz’un karanlık bir gece olduğunu ama birçok aydınlığın önünü açtığını belirten Kahraman, “Bir söz vardır, ‘Bir musibet bin nasihatten evladır’ diye. Çok dersler aldığımız bir geceydi. O gece sonucunda ortaya çıkan tablo, milli birlik ve bütünlüğümüzün sağlamlığı, kaviliği, halkımızın demokrasiyi özümsemiş olduğunu ispatı, darbelerin önünü kapattı. Biiznillah bir daha Türkiye’de darbe ile karşılaşmayacağız. Öyle eline bildiri alan bir silahlı güç veya bir ekip, idareye el koydum diyemeyecek” diye konuştu.

DEMOKRASİ NÖBETLERİ

Şu anda burada 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece yarısı 00.13’te okuyan selalarla başlayıp 16 Temmuz’u 17’sine bağlayan gece yarısına kadar sürecek demokrasi nöbetlerini resmen ilan etmiş oluyorum. Ülkemizin 81 vilayetindeki tüm vatandaşlarımı tıpkı 1 yıl önce olduğu gibi illerimizin, ilçelerimizin meydanlarında demokrasini nöbetine davet ediyordum. 15 Temmuz’u unutmamak için bu nöbetleri her yıl tekrarlamamız çok önemli.

15 TEMMUZ YENİ ÇANAKKALEMİZ

2023 hedeflerimiz bizim ufkumuzu açacak, menzilimizi genişletecek, mazimizle atimizin bağını kuracak imkanın adıdır. Ecdadımız Balkan bozgununun acısıyla Çanakkale’de sadece kendi tarihinin değil, dünya savaş tarihinin en büyük zaferlerinden birini kazandı. Onlardaki teknoloji bizde yoktu. Ama imanları vardı. Ve çözdüler. Çanakkale’den aldığımız cesaret ve özgüvenle Kurutuluş Savaşımızı zafere taşıdık. 15 Temmuz bizim yeni Çanakkalemiz, Dumlupınarımız, Sakaryamızdır. Yıllardır darbelerin, müdahelelerin, vesayet güçlerinin pençesinde kıvranan bu millet 15 Temmuz’da şahlanışını ifade etmiştir.