Siyaset Yardımcı doçentlik kalkıyor

Yardımcı doçentlik kalkıyor

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce de eleştirdiği ‘yardımcı doçentlik’ tarihe karışıyor. Erdoğan, doktoradan doğrudan doçentliğe geçişe ilişkin olarak YÖK Başkanı’na gerekli talimatın verildiğini ve önümüzdeki hafta parlamentoya gönderileceğini söyledi

Yardımcı doçentlik kalkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, doktoradan doğrudan doçentliğe geçiş yapılacağını belirterek, “YÖK Başkanımıza bu talimatı verdik” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen “Marmara Üniversitesi 135. Kuruluş Yıl Dönümü Programı”na katıldı. Erdoğan, “Bir mezunu ve Cumhurbaşkanı olarak üniversitemize her konuda destek verdim, veriyorum. Maltepe ve Göztepe’deki külliyelerimizle ilgili çalışmaları yakından takip ediyorum” dedi.
Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşabilmesinin, ancak nitelikli insan kaynağıyla mümkün olduğunun altını çizen Erdoğan şöyle konuştu: “Biz hükümete geldiğimizde milyonlarca gencimizin girmek için kapıda beklediği, ancak çok azının bu imkanı elde edebildiği bir yükseköğretim sistemi vardı. Arz talep dengesi bu kadar bozuk olunca, ister istemez dershaneler gibi fırsatçı birtakım ara eğitim mekanizmaları doğmuştu. Dershaneleri ele geçiren FETÖ zihniyeti, bu şekilde ülkemizin dört bir yanındaki en zeki, en parlak öğrencileri devşirebileceği bir zemin bulmuştu. Yıllar boyunca göreve gelen her milli eğitim bakanına ilk talimatım En sonunda Nabi Avcı hocamızın bakanlığı döneminde bu meseleyi kökten çözme imkanı bulduk.”
‘Bilime destek verdim’
Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinde bilimle, bilimsel çalışmalarla, bilim kuruluşlarıyla, araştırmayla, geliştirmeyle teknolojik atılımlarla en yakından ilgilenen, bu yöndeki çalışmalara en çok destek veren Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın ben şahsım olduğunu iddia ediyorum” dedi. Erdoğan, üniversitelerdeki profesör sayısının 9 bin 396’dan 23 bin 816’ya, doçent sayısının 5 bin 367’den 14 bin 311’e, yardımcı doçent sayısının 11 bin 190’dan 36 bin 307’ye, toplam akademisyen sayısının 155 bine çıkarıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Yardımcı doçentlik unvanıyla ilgili çeşitli şikayetler vardı. Birçok yardımcı doçent kardeşlerim var, ahbaplarım var. Tabii dinlediğimde ben de tatmin olmazdım. Bunun bir aldatmaca olduğunu da bilirdim ve yardımcı doçentliğin sadece bir siyasi karar olduğunu bilirdim. Yani bununla bir gönül çalmak, gönül almak... Bunun için yapıldığı belliydi. Dedik ki ‘Biz öyle bir adım atalım ki bu ara unvanı ortadan kaldırıp, doktoradan doğrudan doçentliğe geçilebilmesini temin edecek bir çalışma yapalım.’ YÖK Başkanımıza bu talimatı verdik. Doçentliğin şartları da buna göre yeniden düzenlenerek inşallah büyük ihtimalle önümüzdeki hafta parlamentoya gönderilecek ve böylece bu sorunu da çözeceğiz. Artık doktoradan sonra bir de yardımcı doçentlik olmayacak. Doktoradan kazanan doğru doçentliğe gidecek.”

CHP liderine bir dava daha

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşiktaş Belediyesi önünde yaptığı konuşmada kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 150 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’ın açtığı davanın dilekçesinde, Kılıçdaroğlu’nun, 5 Ocak 2018’de Beşiktaş Belediyesi önünde yaptığı konuşmasında Erdoğan’a hakaretlerde bulunduğu ifade edildi. Dilekçede, “Kılıçdaroğlu’nun, FETÖ tarafından alçakça ve sahte olarak üretilen telefon konuşmalarına atfen Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik olarak sarf ettiği ifadeler, her türlü ahlaki, vicdani ve insani değerden yoksundur” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul İl Başkanlığı için yoklama yaptı

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam partisinin İstanbul milletvekilleriyle bir araya gelerek İstanbul İl Başkanı Selim Temurci’nin yerine göreve gelecek isim için temayül yoklaması yaptı. Sütlüce’deki Ak Parti İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda milletvekillerine, “daha dinamik, İstanbul’a hareket katacak bir değişiklik düşünülürse İstanbul İl Başkanlığı için kimi istersiniz?” sorusu yöneltilerek, başkanlık için birer isim önermeleri istendi. Bu kapsamda, toplantıya katılan yaklaşık 40 milletvekili kapalı zarfa il başkanı olarak görmek istedikleri ismi yazarak teslim etti. l ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

Yardımcı doçentlik kalkıyor

Erdoğan’a Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi’nde doktora yapan Azerbaycanlı Tünzale Memmedzade’nin
ipek üzerine yazdığı Kur’an-ı Kerim hediye edildi.