Siyaset Yeni sistemin omurgası kuruldu

Yeni sistemin omurgası kuruldu

31.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilerek “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Yeni sistemin omurgası kuruldu. Yüzlerce karar, 25 kararname çıkarıldı, yüzlerce atama gerçekleşti

Yeni sistemin omurgası kuruldu

Türkiye, 2018’DE yeni sistem değişikliğini yaşadı. 2019 Kasım’daki seçimlerde hayata geçmesi beklenen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçişi hızlandıran süreç Bahçeli’nin 17 Nisan’da yaptığı “erken seçim” açıklamasıyla başladı.

Haberin Devamı

Bu çağrıdan bir gün sonra Erdoğan, Bahçeli ile bir araya gelerek erken seçimleri konuştu. Erdoğan daha sonra basın toplantısı düzenleyerek, “Önümüzdeki seçimlere ittifak içinde girme konusunda mutabık bulunduğumuz Sayın Bahçeli ile de yaptığımız istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik” dedi.

AK Parti ve MHP seçime ittifak halinde girdi. İki parti arasındaki ittifak yerel seçimler öncesi Bahçeli’nin açıklamasıyla “yerel seçim için” bitti. Ancak daha sonra alt düzeyde devam eden girişimlerin ardından Erdoğan-Bahçeli zirvesiyle yeniden ittifak canlandı ve iki parti yerel seçimlerde de işbirliği yapmaya karar verdi.

Erdoğan, 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ilk turda seçilmesinin ardından “tarihi yemin töreni” 9 Temmuz 2018’de TBMM’de gerçekleşti. Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde birçok devlet ve hükümet başkanı ile bilim adamları ve sanatçıların katıldığı dev bir törenle göreve başladı. Erdoğan aynı gün düzenlediği basın toplantısı ile milletvekilleri dışından yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı.

Haberin Devamı

25 kararname

Yeni sistemin ilk kararnamesi ve kararları da aynı gün yayınlandı. Devlet yapısının yeniden yapılandırılmasına dair düzenlemeler “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi”, “Cumhurbaşkanı kararı”, “Cumhurbaşkanlığı kararı” ve “Cumhurbaşkanlığı genelgeleri” ile yaptı. Bu tarihten bu yana 25 cumhurbaşkanlığı kararnamesi, 500’ü aşkın cumhurbaşkanlığı kararı ve onlarca atamanın yapıldığı atama kararnameleri yayınlandı. “Cumhurbaşkanı Erdoğan” imzasıyla yayınlanan kararnameler ile Cumhurbaşkanlığı teşkilatı, bakanlıklara bağlı teşkilatlar, Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Savunma Sanayi Başkanlığı, Yüksek Askeri Şura, Devlet Arşivleri, Milli Saraylar, Resmi Gazete, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı yeniden yapılandırıldı, düzenlendi. Kararnamelerle Genelkurmay Başkanlığı da yeni dönemde Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanarak önemli bir adım atıldı.

Erdoğan, “2018/1” nolu atama kararı ile yeni kabinesini de duyurdu. Böylece yeni dönemin ilk “Cumhurbaşkanlığı Kararı” da yayınlanmış oldu. Erdoğan bu dönemde kabinenin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı başkanlıklar ve kurullara da atamalar yaptı. YÖK ve Danıştay üyeleri, rektörler, bakan yardımcıları, vali ve emniyet müdürleri ile Cumhurbaşkanlığı’na atamalar gerçekleştirildi.