Siyaset ‘Yeşil kalkınma hamlesini başlatmalıyız’

‘Yeşil kalkınma hamlesini başlatmalıyız’

22.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’nin enerji arz güvenliği için yapılması gereken çalışmalara ilişkin hazırladığı raporu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve MYK’ya sundu.

‘Yeşil kalkınma hamlesini başlatmalıyız’

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Raporda özetle şu tespit ve değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

- Özel sektörün enerji yatırımlarına hız kesmeden devam etmesi gerekiyor. Ancak artık bu yatırımların Paris İklim Anlaşması kapsamında düşük karbonlu yani yenilenebilir enerjiye dayalı olması önem arz ediyor; hali hazırda elektrik üretiminin yüzde 66’sı fosil yakıtlardan oluşuyor.

- Enerji dönüşümü yapmamız gerekiyor ayrıca elektriği sadece aydınlatma ve ısıtma-soğutmada değil, taşıtlarda, ulaşımda kullanabilmek için ivedi batarya sistemleri, pil, depolama gibi konulara odaklanmamız gerekiyor.

- Yerli teknolojiye dayalı yerli yenilenebilir sanayiye ve buradan elektrik üretimine odaklanmalıyız. 

- Güneşten yüzde 2-3’ler oranında faydalanan bir Türkiye’den, çatıları ile tarlaları ile hibrit enerji üretim santralleri ile güneşten yüzde 100 istifade eden bir Türkiye yaratmalıyız. Güneş konusunda bizden fakir ülkeler nasıl 2030 yılı için 200 GW hedefi koyabiliyorsa, bu rakamları ulaşılabilir görüyorsa, güneş konusunda ciddi adımlar atmamız gerekiyor demektir.

Haberin Devamı

- Sıfır emisyon hedefimiz olması ve bunu hayata geçirecek teknolojiye, inovasyona dayalı yeşil kalkınma hamlesini başlatmalıyız.