Siyaset Yeteri kadar adım attık

Yeteri kadar adım attık

02.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Anadolu’daki STK temsilcileri Başbakan Erdoğan’ın ‘Kürt kardeşlerimizin adımını bekliyoruz’ davetine, Kürtlerin bu zamana kadar defalarca adım attığını söyleyerek yanıt verdi

Yeteri kadar adım attık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’nde,”Kürt kardeşlerimizin adımını bekliyoruz” şeklindeki davetine Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sivil toplum kuruluşları cevap verdi. Hak taleplerinin anayasal güvence altına alınmasını, müzakerelerin yeniden başlamasını, şehir ve köy isimlerinin iade edilmesini istedi.

‘Anayasal düzenleme bekliyoruz’

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaattin Korkutata: Halktan bir yandan sağduyu beklerken öbür taraftan da mutlak surette çok acil bir şekilde anayasal düzenlemelerin yapılması suretiyle ihlal edilmiş temel hakların ve taleplerin yerine getirilmesi gerekiyor. Halktan kendilerini ifade eden birileri çıktığı zaman başına nelerin geldiğini gördük.

‘Kürtler on yıllarca bedel ödedi’
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkan Yardımcısı Sedat Yurtdaş: Başbakan’ın kullandığı dil davetkardı, dayanışmacı, işbirliğine açık diyebileceğimiz bir dil vardı. Öte yandan, Kürt sorununda bugüne kadar yapılanların yetmesi gerektiğine işaret eden bir konuşmaydı. ‘Yüzlerce adım attık’ dedi. Bunları da Kürtlere bir lütuf gibi hatırlatmış oldu. Atılan adımların hiç biri lütuf değil. Onun dışında maalesef Kürtler bu haklara ulaşmak için hem sayın Başbakan’ın iktidarı döneminde hem de öncesine uzanan onlarca yılda inanılmaz bedeller ödediler. Bu, bedellerin karşılığıdır.

‘Fazla bir şey beklememek lazım’

Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven: Sayın Başbakanın Kürtlerden fazla bir şey beklemesini bence çok mantıklı değil. Zaten seçimlerde oy veren Kürtler bu konudaki kararlılıklarını, huzuru, barışı, kardeşliği istediklerini fazlasıyla hissettiriyorlar. Ancak Kürtler bir şekilde bu sorunun bitmesini istiyorlar. Daha önce Leyla Zana da söylemişti, Kürt sorununu çözecek AK Parti’dir, Tayyip Erdoğan’dır. Oslo süreci ve müzakerelerin bir şekilde yeniden başlatılması lazım.

‘Mesajları çözüme yönelik’

Siirt Baro Başkanı Cemal Acar: Verilen bütün mesajlar doğru ve sorunun çözümüne yönelik önemli adımlardır. Sayın Başbakan da konuşmasında adaletli seçimden bahsederek bize göre seçim barajının düşürülebileceği mesajını verdi. Sanırım bundan sonra atılması gereken bir adım da şehir ve köy isimlerinin iade edilmesidir.
‘Siyasi taraflar bir araya gelsin’

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Ali Dündar: Siyasi tarafların bir araya gelerek Kürt sorununa yönelik çözüm önerilerini masaya yatırmaları ve bir çözüme gitmesini istiyoruz. Özellikle BDP’nin bu konuda inisiyatif almasını istiyoruz. Muhalefet partilerinin de mutlaka katılmaları gerekiyor. Bu noktada bir tıkanıklık söz konusu. Bu tıkanıklarda CHP kilit rol oynayabilir.

Haberin Devamı

Ensarioğlu: Somut adımlar atılmalı
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti kongresinde yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Ensarioğlu, “Çatışma, çözüm iradesini ve Türkiye’nin dengesini bozuyor. Çatışmasızlığın sağlanması ve vakit geçirilmeden güven artırıcı adımların atılması, somut Kürt sorununun çözümünde Kürt halkının talepleri olan demokratik haklar ve kültürel haklar çerçevesinde bir takım olumlu ve somut adımlar atılmalıdır” dedi. Ensarioğlu Kürt tarafındaki muhattap için “Kim karar vereciyse oturup konuşursunuz” dedi.