Siyaset Yıldırım, hedefi yüzde 70 koydu

Yıldırım, hedefi yüzde 70 koydu

09.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayan 2007 referandumunda yüzde 69 ‘evet’ çıktığını hatırlatarak, “Eğer vatandaşa ulaşıp hakikati anlatırsak 2007’deki sonucu almamız işten bile değil” yorumunu yaptı

Yıldırım, hedefi yüzde 70 koydu

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği referandumunda, 2007 referandumundaki yüzde 69 “evet” oranını aşabileceklerini söyledi. ATO Congresium’da düzenlenen “Ak Parti Ana Kademe İlçe Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Yıldırım, şunları söyledi:
SES BENZERLİĞİ: Anayasa değişikliğinin reddedilmesini isteyenler kampanyalarını ‘hayır’ ile ‘hayr’ arasındaki ses benzerliği üzerine kurdular. Hayatlarında hiçbir hayırlı iş yapmamış olanların sadece benzerlik sebebiyle bu mübarek kavrama bugünlerde nasıl sarıldıklarını görünce insanın gülesi mi geliyor, ağlaması mı geliyor bir türlü karar veremiyor. Aslında istemezükçülüğün ülkemizde kökleri çok eskidir. Ama hiçbiri Türkiye’nin, bizim hükümetlerimiz döneminde geçirdiği son 14 yıl kadar tutarsız olmamıştır.
GÖZLERİMİZ YAŞARIYOR: Bunlar yıllar boyunca parlamentoda hükümeti çalıştırmamak için ellerinden geleni arkalarına koymadılar. Anayasa değişikliği görüşmelerinde seviyeyi o kadar düşürdüler ki bacak ısırmadan burun kırmaya, kürsü ve mikrofonları işgal etmeye işi vardırdılar. Parlamentoya, parlamentodan çıkan hükümete en küçük saygıları olmayanların sistemi kilitlemek için her hile ve yönteme başvuranların parlamento sistemi aşkını gördükçe gözlerimiz yaşarıyor. Türkiye monarşiyle yönetilseydi, biz buna karşılık demokratik bir sistem teklif etseydik emin olun bunların tamamı kralcı ve kraliçeci olurlardı.
İLK GÜZEL NETİCE: Cumhurbaşkanını vatandaşın seçmesini sağlayan anayasa değişikliği, milletin yüzde 69’u tarafından 21 Ekim 2007 halkoylamasıyla kabul edildi. Ak Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmemek için hak, hukuk, yasa, teamül ne varsa yerle bir edenler, kontrolün tamamen milletin eline geçmesiyle belki de ilk defa güzel bir neticeye vesile oldu... Bu noktaya, en çok da uzun bir tarihsel arka planın ve son 14 yılın acı tecrübelerinin gösterdiği çıkış yolu olarak geldik. Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz. Biz mevcut sistemde aynı delikten defalarca ısırıldık, ısırılma teşebbüsüne maruz kaldık. Onun için diyoruz ki artık yeter.
MHP’YE TEŞEKKÜR: Milleti üzen sistemde ısrar etmenin anlamı yok. Cumhuriyet baki ama yönetim sisteminin miadı dolmuştur. Türkiye’nin rejim problemi yoktur. MHP Genel Başkanı ve milletvekillerine gösterdikleri vatanseverlik için, ‘önce ülkem ve milletim’ dedikleri için teşekkür ediyorum.
EZBERLEYECEKSİNİZ: 970
ilçe başkanımız var, anayasa değişikliği maddelerini ezbere bilmelisiniz. Kafanıza adınız gibi nakşedeceksiniz. Bilmeden, milletimizin kafasındaki soruları cevaplayamayız. Partimizin bu konuda yaptığı hazırlıklar mevcut. Bu dokümanları, notları bütün ayrıntılarıyla okuyun, kafanıza takılanları da sormayı ihmal etmeyin. Muhalefet yeni sistemle getirilen bu değişiklikle hiç alakası olmayan konuları tam bir yalan kampanyası yaklaşımıyla, her mecrada gece, gündüz anlatıyor, görüyorsunuz. Adeta bir yalan rüzgarı. Tek adamlıktan girip ülkenin bölünmesine kadar işi vardırıyorlar. Bir daha, bir daha anlatacağız.
l 2007 SONUCUNU ALIRIZ: Eğer 80 milyon vatandaşımızın, yurt dışındaki 3.5 milyon vatandaşımızın her birine ulaşıp hakikatleri anlatırsak, 2007 referandumundaki sonucu almamız içten bile değil. ‘Rejim gidiyor, Türkiye bölünüyor’ yaygarası hep gerçeği gölgelemek için. Mevcut durumla anayasayı uyumlu hale getiriyoruz. Aslında bu işlerin müsebbibi de CHP’dir. O gün tilki fıstığı çıkarmasaydı, 367 icadını yapmasaydı belki bunlara ihtiyaç kalmazdı. Hem ülkeyi kaosa, krize sürükleyeceksiniz, ondan sonra da ‘bölünme, diktatörlük’ teranelerini okuyacaksınız, yemezler.

‘Millet AVM’ye CHP AYM’ye’

Başbakan Binali Yıldırım, CHP’nin anayasa düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağı iddialarına ilişkin olarak, “Hangi kanun çıksa CHP hemen AYM’nin yolunu tutuyor. Millet AVM’ye gidiyor, CHP AYM’ye gidiyor. Buna alıştık. Bu süreci durdurmaz. AYM kendi iradesinde kararını verecektir. Cumhurbaşkanımızın değişiklik teklifini onaylamasıyla birlikte halk oylaması takvimi netleşmiş olacak ve süreç başlayacak” dedi. Yıldırım, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı El-Serrac’ı resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi. El-Bab Operasyonu’nda son durumun sorulması üzerine de Yıldırım, “Şu anda El Bab her taraftan kuşatılmış durumda. Şehrin tamamının kontrol altına alınması için çalışmalar devam etmektedir. Güneyde rejime ait unsurların kuzeye doğru hareketlendiği doğrudur. Gerek koalisyon gerek Türk hava kuvvetleri gerek Rusya ile yapılan koordinasyon sonucu herhangi bir tatsız olayın yaşanmaması, bir çatışma olmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır” dedi.

Yıldırım, Libya Libya’daki kamu güvenliğini sağlamak üzere muhafız birliğine desteği öngören bir anlaşmayı imzaladıklarını da söyledi El-Serrac da, “Türk şirketlerinin tekrar Libya’ya çalışmak üzere geri dönmeleri ve projeler yapmak için geri dönmelerini arzu etmekteyiz. Bu çerçevede şirketlerle ilgili daha önceki sıkıntıların bertaraf edilmesi için bir komisyon oluşturulması hususunu ve vizelerin kaldırılmasını da ele aldık” dedi. ANKARA Milliyet

Bahçeli ile görüşecek
Başbakan Yıldırım, bugün MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşecek. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, iki lider bugün saat 15.00’te, Çankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. Görüşme talebinin Başbakan Yımdırım’dan geldiği öğrenildi. Görüşmede, anayasa değişikliği referandumuna ilişkin gelişmelerin değerlendirileceği belirtiliyor.