Siyaset Zulmü şiddetle kınıyoruz

Zulmü şiddetle kınıyoruz

11.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un çağrısıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları, ortak bildiri yayımlayarak, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kınadı. Bildiride “TBMM olarak, bu zulmü ve hukuk tanımazlığı şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı

Zulmü şiddetle kınıyoruz

ANKARA Milliyet  - TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un çağrısıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları, ortak bildiri yayımlayarak, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kınadı.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Şentop’un ilk imza sahibi olduğu bildiride, İsrail’in, Kudüs’te sivil ve savunmasız Filistin halkına yönelik uyguladığı şiddetin, baskıcı politikaların ve ibadet özgürlüğünü engellemeye yönelik girişimlerinin, Ramazan Bayramı’nın hemen arifesinde vahim bir boyut kazandığı belirtildi.

‘Hukuk tanımazlık’

Mukaddes mekan Mescid-i Aksa ve çevresinde, İsrail güvenlik güçleri tarafından gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla gerçekleştirilen menfur saldırıların, bebek ve çocuklar dahil çok sayıda masum Filistinlinin yaralanmasına sebep olduğu hatırlatılan bildiride, “Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, bu zulmü ve hukuk tanımazlığı şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı. İsrail’in, yasa dışı yerleşimciler lehine Kudüs’ün Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki Filistinlilerin nesillerdir yaşadıkları evlerine el koyularak, zorla tahliye edilmelerine yönelik operasyonlarının, hukuk dışı ve gayriinsani olduğu vurgulanan bildiride, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

‘Net bir tavır alınmalı’

“Birleşmiş Milletlerin (BM) uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku çerçevesinde yıkım ve tahliyelerin durdurulması; mukaddes mekanların statükosunun korunması için İsrail’e yönelik çağrısına tam destek verdiğimizi ve bu çağrının arkasında bütün BM üyesi ülkelerin kararlılıkla durması gerektiğini belirtiyoruz. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), 1967’den bu yana İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip bulunduğuna dair kararı, İsrail’in Filistin topraklarında işlemekte olduğu suçlardan dolayı hesap vermesinin ve söz konusu suçların sorumlularının tespit edilmesinin önünü açmıştır. Bu çerçevede, UCM’nin, yaşanan olaylar ve insanlık suçları bakımından İsrail’e karşı net bir tavır alarak, görevini yerine getirmesini talep ediyor ve destekliyoruz. İsrail’in, Kudüs’e ilişkin BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu kararları dahil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı uygulamalarına karşı, uluslararası toplumun daha fazla vakit kaybetmeden etkili ve sonuç verici bir şekilde harekete geçmesi için bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz. TBMM olarak, Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in statüsünü aşındırmaya yönelik İsrail’in mütecaviz eylemlerine ve Filistin halkının meşru haklarını gasbetme girişimlerine karşı her zaman gerekli tepkiyi vermeye; Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının özgürlük, adalet ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi en kuvvetli şekilde beyan ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Filistin halkına soykırım yapılıyor’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Adapazarı’nda Tarihi Orhan Camii önünde yaptığı basın açıklamasında işgalci terör devleti İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik en çirkin teşebbüsün içerisinde olduğunu söyledi. İsrail’in tam bir barbarlık ve vahşetle Mescid-i Aksa’yı işgal etmeye çalıştığını vurgulayan Erbaş, “Gözü dönmüş canavarlar, Mescid-i Aksa’da masum Müslümanları canice katletmeye, Müslümanlara saldırmaya çalışmaktadırlar. Tüm dünyanın gözü önünde tarihe karşı, masumlara karşı, Filistin halkına karşı büyük bir soykırım yapılmaktadır. Vicdanı, ahlakı, uluslararası hukuku hiçe sayan sırtlan sürülerini ve canice saldırılarını şiddetle lanetliyorum, kınıyorum” diye konuştu. Erbaş, şöyle devam etti: “Ey zalimler, azgınlıkta sınırları aştınız. Tüm zalimler gibi siz de helak olacaksınız, pişman olacaksınız. Yaktığınız terör ateşi, cehenneminiz olacak. İnsanlığın vicdanına sesleniyorum: Ölmediğinizi gösterin, insanlık sınavını kaybetmek üzeresiniz.”

Haberin Devamı

‘İsrail uluslararası alanda sorumlu tutulmalı’

Dışişleri Bakanlığı, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere müdahalesini sürdürmesini kınayarak, saldırıların bir an önce sona erdirilmesinin beklendiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: “İsrail güvenlik güçlerinin, uluslararası toplumun tüm çağrılarına rağmen Harem-i Şerif’in kudsiyetini ihlal etmeyi ve Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinli sivillere ses bombalarıyla ve güç kullanarak müdahalede bulunmayı sürdürmesini kınıyor, bu saldırıların bir an önce sona erdirilmesini bekliyoruz. İsrail yönetimine, ırkçı Yahudi gruplar ve güvenlik güçlerince Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirilen saldırıların durdurulması ve ırkçı grupların Harem-i Şerif’e girişlerine izin verilmemesi için gerekli tedbirleri alma çağrımızı yineliyoruz. Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Ramazan ayı boyunca devam eden elim olaylar, 2018 yılında ülkemizin öncülüğünde kabul edilen İslam İşbirliği Teşkilatı ve BM Genel Kurulu kararları çerçevesinde, Filistinli sivillerin uluslararası koruma altına alınmasının önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İşgal altındaki topraklardaki bu ve benzeri olayların engellenebilmesinin tek yolu, İsrail’in bu eylemlerinden uluslararası alanda sorumlu tutulması olacaktır.”

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’ndan diplomasi trafiği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Filistin ve Kudüs’teki son gelişmeler ele alındı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çavuşoğlu ve Lavrov, Filistinlilerin kendilerine ait Şeyh Cerrah Mahallesi’nden çıkarılmasını kınadı, meselenin tüm taraflarına itidal ve Müslümanlar için kutsal olan ramazanda durumun kötüleşmesine yol açacak eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı. Çavuşoğlu, ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el Useymin ile İİT Kudüs komitesinin toplanması ve BM dahil uluslararası toplumun harekete geçirilmesi için atılacak adımları telefonda görüştü.