Skorer 12 yıl sonra altın

12 yıl sonra altın

21.08.2008 - 00:29 | Son Güncellenme:

1996’dan bu yana olimpiyatta şampiyon çıkaramayan serbest güreşte hasret dün bitti. 66 kiloda Ramazan Şahin, Ukraynalı rakibini yenerek, Pekin’deki ilk altını boynuna taktı. 3 yıl önce Türkiye’ye getirilen Dağıstanlı güreşçi iki yıl içinde hem Avrupa, hem Dünya, hem de olimpiyat şampiyonu oldu

12 yıl sonra altın

Pekin Olimpiyatları’nda Türkiye’nin altın madalya hasretine serbest güreşte Ramazan Şahin son verdi. Dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçimiz, 66 kilo finalinde Ukraynalı Andry Stadnik’i 2-1 yenerek Türkiye’ye serbestte 1996’dan bu yana ilk olimpiyat altın madalyasını kazandırdı. 12 yıl önce Mahmut Demir, Atlanta’da serbest güreşteki son şampiyonluğu yaşatmıştı.
Altın madalya için final karşılaşmasında Ukraynalı Andry Stadnik ile mücadele eden Ramazan Şahin, oldukça çekişmeli geçen karşılaşmayı 2-1 kazanarak mutlu sona ulaştı.
Ramazan Şahin karşılaşmaya çok iyi başladı. İlk periyotta yaptığı oyunla 2-0 öne geçen Şahin, son saniyelerde Ukraynalı rakibinin 2 puanlık oyununa engel olamadı ve periyot 2-2 sona erdi. Son teknik puanı Stadnik aldığı için güreşçimiz 1-0 yenik duruma düştü.
İkinci periyotta da Şahin’in üstünlüğü vardı. Bu kez benzer bir hata yapmayan Ramazan Şahin, 2-1 üstünlükle bu periyodu önde kapadı ve karşılaşmaya denge geldi.
Son periyot büyük bir heyecana sahne oldu. Milli güreşçi, rakibinin oyununa 2 puanlık bir oyunla karşılık verince, periyod 2-2 sona erdi, ancak Şahin, 2 teknik puanı bir oyunda aldığı için bu periyodu kazandı ve olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı. Bu sıklette bronz madalyaları ise Gürcistan’dan dünya ikincisi Otar Tushishvili ile Hindistan’dan Sushil Kumar kazandı.

Haberin Devamı

Zorlu rakipleri geçti
Şahin,  ilk turu bay geçtikten sonra ikinci turda Dünya Şampiyonası’nın finalinde yendiği Kübalı Geandry Garzon’u çekişmeli bir mücadele sonunda 2-0 (1-0, 7-4) mağlup ederek çeyrek finale yükseldi.  Şahin çeyrek finalde İranlı güreşçi Mehdi Taghavi karşısında fazla zorlanmadı ve minderden 2-0 (3-0,1-0) galip ayrıldı. Güreşçimiz yarı finalde de Gürcü Otar Tushishvili ile mücadele etti. İlk devrede iki güreşçi de puan alamayınca devre sonunda çekilen kurayı kazanan Şahin, rakibinden 1 puan alarak ilk devreyi 1-0 önde noktaladı. İkinci devrede ilk puanı Gürcü güreşçi alırken, devrenin son saniyelerinde 3 puan alan güreşçimiz 2-0’lık (1-0, 3-1) galibiyetle adını finale yazdırdı.

Haberin Devamı

Gülhan elendi
Serbestte dün 74 kiloda mindere çıkan Ahmet Gülhan ise ilk maçında Avustralyalı Ali Abdo’yu 2-0 (1-0, 1-0) yendi. Gülhan 2. turda Olimpiyat ve Dünya şampiyonu Rus Saytiev karşısında varlık gösteremedi ve maçtan 2-0 (0-1, 0-4) yenik ayrıldı. Saytiev’in finale çıkması üzerine repesaj maçlarına hak kazanan Gülhan, Güney Koreli Byung Kwan Cho’ya üçüncü devrenin son üç saniyede verdiği iki puanla 2-1 (0-1, 2-0, 1-2) yenilerek elendi.

Kafasında 10 dikişle
Şahin, Pekin’e gelmeden büyük bir şanssızlık yaşamış, antrenmanda geçirdiği kaza sonucu kafası yarılmıştı. İki hafta önce antrenman partnerinin dişleri kafasını yarmış, Şahin’e 10 dikiş atılmıştı. Kafasındaki dikişlerle risk alarak mindere çıkan güreşçi, bu bölgeye darbe almadığı için sakatlanmadan maçlarını tamamlayabildi.
2000 Sidney’de bronz kazanan ve şimdi antrenörlük yapan  Adem Bereket’in, uluslararası turnuvalarda keşfettiği Dağıstanlı güreşçi, üç yıl önce Türkiye’ye getirildi. Türk vatandaşlığına geçirilirken de adı o zamanki spor bakanı Mehmet Ali Şahin’den esinlenilerek Ramazan Şahin olarak konuldu.
2007’deki Dünya Şampiyonası’nda, Pekin’de ilk turda yendiği Kübalı’yı mağlup ederken ‘en teknik güreşçi’ seçilen 25 yaşındaki Şahin, bu yıl da Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyanın sahibi oldu. Böylece yıldız sporcu iki yılda Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonluğu şereflerini peş peşe yaşadı.

Türkçe bilmiyor
Ramazan Şahin final müsabakasına kazanacağından emin olarak çıktığını belirterek, ‘’Altın madalya kazanacağımdan emindim. Çünkü bu sıklette son Dünya şampiyonu benim. Tabii ki rakibim de çok güçlü bir sporcu. Geçen yıl bir ben, bir o kazanmıştı. Bu sefer yine ben kazandığım için çok mutluyum ‘’ dedi. Rusya’nın Dağıstan Özerk Bölgesi’nden 3 yıl önce gelerek Türk vatandaşlığına geçen Şahin’in basın toplantısındaki konuşmalarını antrenörü Adem Bereket tercüme etti.

Madalyası Bubka’dan
Şahin’in altın madalyasını yüksek atlamada kırdığı rekorlarla atletizm tarihine altın harflerle geçen ünlü Ukraynalı sporcu Sergei Bubka taktı. Final güreşini seyredenler arasında Ahmet Ayık, Hamza Yerlikaya ve Alexander Karelin gibi minderin ünlü şampiyonları da vardı

Secde etti
Altın madalya mutluluğunu önce öptüğü minderde iki kez secdeye durarak yaşayan Şahin, daha sonra antrenörü Adem Bereket’in verdiği iki Türk bayrağı ile salonda zafer turu attı. Salonu dolduran seyirciler güreşçimizin bu sevincine coşkulu alkışlarla ortaklık ettiler.