Skorer 17 YENİLİ ESKİ

17 YENİLİ ESKİ

15.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son 12 ay içinde tam 17 yeni transfer yapan Galatasaray’ın görüntüsü, uzun süredir bir arada oynamaya alışmış yıllanmış bir takım gibi... Bu hızda uyum yakalamış “eskitme” bir takıma yapılacak en büyük kötülükse, Amrabat-Burak gibi yenileri kadroya katmakta acele edip ritmi bozmak olur

17 YENİLİ ESKİ

Galatasaray’ın geçen Ağustos’ta 10 (Muslera, Eboue, Ujfalusi, Ceyhun, Melo, Selçuk, Engin, Riera, Sercan, Elmander), Ocak’ta 1 (Necati), bu Ağustos’ta da 6 (Dany, Hamit, Culio, Amrabat, Umut, Burak) takviyeyle, bir senede yüzde 80 oranında yenilenmiş bir kadro var elinde... Başkanı, yönetim kurulu, teknik direktörü, teknik ekibi ve hatta sağlık ekibi bile değiştirilmiş bir yılda... Ama 4 büyüğün bugünkü hallerine baktığınızda Galatasaray, 3 sezonluk Kocaman’ın takımından da, 4 sezonluk Güneş’in takımından da eski duruyor! Terim’in bu “eskitme” becerisini takdir etmemek elde değil tabii. Ama “eskitme” ile “eski” arasındaki farkı da unutmamak; hızlı organize olan bu takımın ritminin aynı hızla bozulma riski taşıdığını da göz ardı etmemek gerek...

Dany, Ujfalusi’nin alternatifi
Galatasaray transferde olgun 11’inin yaş ortalamasını düşürmeye yöneldi, geçen yıl yüzde yüz performansla oynayan oyuncularının yüzde 50’ye düşmeleri halinde oluşacak riski bertaraf edecek hamleler yaptı. 34’lük Ujfalusi, sezon sonunda kontratını bitirmenin (ve hatta futbolu bırakmanın) eşiğinde. Terim onu süratli stoper Dany ile yedekledi, büyük bir ihtimalle bu yıl iki yabancı arasında paylaşılacak forma gelecek sezon kalıcı olarak Kamerunlu’ya geçecek.

Geçen sezon Galatasaray’ı sırtlayan bir başka tecrübeli yıldız Necati olmuştu, 32’lik delikanlı ikinci devrede sıfır adaptasyon sorunuyla sarı-kırmızılılara kritik bir katkı yapmıştı. Ama orta vadede Necati’nin daha genç bir alternatife ihtiyacı olduğu açıktı, o alternatif de geçen sezonun gol kralı Burak oldu.

Lâkin Terim (doğal olarak) geçen sezonun başarılı kadrosuna saygı gösterdi, Lazio ve Fiorentina maçlarına 11’de 9 şampiyon ekiple çıktı. Süper Kupa provası Fiorentina maçına Necati ile başladı, (ikinci yarıda oyuna giren) Umut’un şansı rakip kaleci Viviano’nun büyük hatasından bulduğu goldü. Eğer o gol olmasa, büyük bir ihtimalle Fenerbahçe maçına da Necati başlayacaktı.

Bir asistan-bir golcü
Galatasaray’ın kulübeye yaptığı bir diğer transfer Umut’tu. Zira geçen sezonun kahramanlarından Elmander de 31 oldu, üstelik onun sakatlandığı play-off döneminde Galatasaray pozisyon üretmekte oldukça zorlanmıştı. Elmander “defansif santrfor” rolüyle oyunu tam anlamıyla iki yönlü oynuyor, hava toplarını indiriyor, gol attığı kadar asist de yapıyordu. Terim transfer markette (takımı hücuma ve orta sahaya yaptığı eşit katkıyla adeta 4-5-2 oynatan) Elmander’i ikâme edecek yerliyi aradı, bu tanıma en yakın Türk de şüphesiz Umut’tu.
Terim sezon içinde Umut’u İsveçli’nin alternatifi olarak veya (milli takımdaki gibi) sağ açıkta düşünebilecekken eski Toulouselu’nun Galatasaray macerasının şanslı Fiorentina golüyle başlaması onu bir anda Elmander’in partneri yaptı. Ama uzun vadede Terim’in santrfor ikilisini bir asistan-bir golcü (Elmander/Umut’tan birinin yanında Burak/Necati’nin biri) ile kuracağını düşünüyorum ben...

Sol bek Culio olabilir!
Sezona 2, transfer döneminin bitişine 15 gün kala Galatasaray’ın markette arayacağı son adam sol bek olacak gibi. Çünkü hem Hakan hem Çağlar’ın sağlık problemleri, hem de Riera’nın performans/maaş oranının diplerde dolaşması Terim’in sol bek kartlarını azaltıyor.

Eğer Galatasaray markette yeni bir sol bek bulamaz, Hakan’ın da sağlık sorunu derinleşirse benim bu bölge için favorim Eboue, sürpriz adayımsa Culio! Eboue (hocası Ümit Davala benzeri) versatil bir oyuncu olduğu için sol bekte ihtiyaç olduğunda kesinlikle akla gelecektir. Culio da isteğiyle, kalitesiyle ve enerjisiyle 11’e bir delik bulup sızabilecek bir adam. Onun için en müsait delik de şu anda sol bek gibi gözüküyor...

Haberin Devamı

Amrabat’ın işi kolay değil
Galatasaray’ın transferdeki diğer hedefleri kanat oyuncuları oldu. Geçen sezon elinde hemen hemen hiç kenar adamı olmadığı için orta sahayı 4 merkez oyuncuyla (Engin-Melo-Selçuk-Emre ile) kurmak zorunda kalan Terim, Temmuz’da Florya’ya Hamit, Culio ve Amrabat’ı getirdi. Hamit (Melo’nun yokluğunda Engin ortaya kaydığı için) formayı hemen aldı, Melo döndüğünde de Engin cezalı olduğu için büyük ihtimalle oynamaya devam edecek. Ama aynı cümleleri Amrabat için kurmak zor.

Amrabat gerek PSV’de, gerek Kayseri’de, gerekse Fas Milli Takımı’nda 4-3-3’ün (ve varyantlarının) kenar adamı olarak oynadığı için hücumda iyi işler yapması formayı kapmasına yetiyordu. Galatasaray’ın 4-4-2’sinde ise kenar adamının defansif sorumlulukları daha fazla. Ve Emre, Engin, Hamit gibilerinin aldığı bu sorumluluğu Amrabat, taşımaya pek alışık değil. Üstelik benim Londra 2012’de de izlediğim Amrabat da yaz dönemini pek iyi geçirmiş gözükmüyordu.

Yani Galatasaray’ın bu Ağustos’ta Florya’ya getirdiği 6 adamdan herhangi birine direkt 11’e yerleşir demek zor: Dany Ujfalusi’yle, Umut Elmander’le ve Burak’la formayı paylaşabilir. Emre-Engin defansif özellikleriyle Amrabat’ın önüne çıkabilirler. Culio zaten Fatih Terim’in favorileri arasında değil. İlk 11’e en yakın duran Hamit’in bile tam bir hazırlık dönemi geçirmediği için Emre Belözoğlu’nun Fenerbahçe’deki ilk yılı gibi fizik kalitesinde eksiklik göze çarpıyor.

Haberin Devamı

TRANSFER RAPORU

Gelenler

Hamit Altıntop
Burak Yılmaz
Umut Bulut (k)
Dany Nounkeu
Felipe Melo (k)
Nordin Amrabat

Gidenler

Yiğit Gökoğlan (k)
Kazım Kazım (k)
Juan Pablo Pino
Bogdan Stancu
Servet Çetin
Erhan Şentürk
Emirhan Ergün

HAZIRLIK MAÇLARI

G.Saray-Kirchbichl: 11-0
O.Ljubljana-G.Saray: 1-1
G.Saray-Lazio: 1-0
G.Saray-Fiorentina: 1-0

YARIN: FENERBAHÇE

* Fenerbahçe’de Krasiç hangi pozisyonda oynayacak? Alex, Kuyt, Sow, Stoch ve Krasiç’ten hangileri kulübede oturacak?
* Aykut Kocaman’ın orta sahada takviyeye ihtiyacı var mı? Eğer o bölgeye transfer yapılmazsa içeriden üretilecek çareler ne olabilir?
* Galatasaray maçı öncesi yapılan Alex spekülasyonu doğru muydu, Alex bu yıl da 40 maçta sahaya çıkar mı?

Yazarlar