Diğer 2012 TÜRKİYE'DE NELER YAŞANDI?

2012 TÜRKİYE'DE NELER YAŞANDI?

29.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daha önce başarılar yakaladığımız halter ve güreşte bekleneni veremediğimiz olimpiyatlara atletizm, tekvando ve güreşteki madalyalarımızla damga vurduk

2012 TÜRKİYEDE NELER YAŞANDI

HAZIRLAYAN - ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

OLİMPİYAT

Londra’da Türk rüzgarı!

Londra Olimpiyatları, İngiltere’nin başkenti Londra’daki 80 bin kişilik Olimpiyat Stadı’nda gerçekleştirilen törenle başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da açılış törenini izledi. Törende Türk Bayrağı’nı milli voleybolcu Neslihan Darnel taşıdı.
Daha önce güreş ve halter branşında çok iyi sonuçlar aldığımız olimpiyatlarda bu kez yüzümüz tekvando ve atletizmde güldü. Altın ve gümüş madalyalar tekvando ve atletizmden gelirken, tek bronz madalya ise güreşte alındı.
Türkiye’nin Londra’daki ilk altın madalyasını tekvandocu Servet Tazegül kazandırdı. Atletizm kadınlar 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin, tarihi bir başarıya imza atıp, olimpiyat oyunları tarihinde Türkiye’ye atletizm dalında ilk altın madalya sevincini yaşatırken, aynı yarışta Gamze Bulut da gümüş madalyanın sahibi oldu.
Tekvando kadınlar 67 kiloda Nur Tatar finalde kaybedip gümüş madalya alırken, güreşte ise Londra’da sadece 1 bronz madalya kazanılabildi.
Grekoromen güreş 120 kiloda Rıza Kayaalp, olimpiyat oyunlarını bronz madalyayla kapatırken, Türkiye de toplam 5 madalya elde etmiş oldu.

Haberin Devamı

Şampiyon Galatasaray

Spor Toto Süper Lig’de 2011-2012 sezonu şampiyonu Galatasaray oldu. Süper Final Şampiyonluk Grubu’ndaki son maçta deplasmanda Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalan sarı-kırmızılı takım, 18. kez şampiyonluğa ulaştı. Karşılaşmanın ardından Şükrü Saracoğlu Stadı’nda olaylar çıkarken, Cim-Bom kupasını karanlıkta almak zorunda kaldı. Fenerbahçe uzun yıllar sonra Ziraat Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Finalde Bursaspor’u 4-0 yenen sarı-lacivertliler, 29 yıl sonra mutlu sona ulaştı.

2. Avrupalı Çakır oldu!
FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, Barcelona ile Chelsea arasındaki Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş maçını yönetti. Karşılaşma 2-2 sona ererken, ilk maçı 1-0 kazanan Chelsea finale yükseldi. Çakır ayrıca FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nda Chelsea-Corinthians arasında oynanan final maçını yönetti. Çakır böylece Collina’dan sonra finalde düdük çalan 2. Avrupalı hakem oldu.

Haberin Devamı

Arda ve Emre’den büyük başarı
İspanya’da Atletico Madrid forması giyen Arda Turan ve Emre Belözoğlu büyük bir başarıya imza attı. Atletico, Avrupa Ligi’nin ardından UEFA Süper Kupa maçında Chelsea’yi 4-1 yenerek mutlu sona ulaştı. Arda ve Emre, Türk bayrağı ile tur attı.

DİĞER OLAYLAR
* Fenerbahçe’nin efsanevi futbolcusu 1925 doğumlu Lefter Küçükandonyadis, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
* TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar istifa ederken yeni başkan Yıldırım Demirören seçildi.
* A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında Portekiz’i 3-1 yenerek, rakibini 57 yıl sonra devirdi.
* Fenerbahçe, Brezilyalı Alex de Souza ile yollarını ayırdı. Teknik Direktör Aykut Kocaman ile yaşadığı problemlerin ardından tecrübeli oyuncu sözleşmesini feshetti ve Coritiba ile anlaştı.

BASKETBOL

Kartal’dan üç kupa

Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı 2012’de fırtına gibi esti. Önce Türkiye Kupası’nı müzesine götüren siyah-beyazlılar ardından FIBA Eurochallenge Kupası finalinde Fransız ekibi Elan Chalon takımını 91-86 yenerek şampiyon oldu. Kartal son olarak Beko Basketbol Ligi play-off final serisi 6. maçında Anadolu Efes’i 80-76 yenerek, seride durumu 4-2 yaptı ve 2011-2012 sezonunu şampiyon tamamlayarak 37 yıllık özlemi noktaladı.

Haberin Devamı

Periler tarihe geçti
Potanın Perileri olimpiyat vizesi aldı. A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2012 FIBA Kadınlar Olimpiyat Elemeleri’ni aşarak hem 2012 Londra Olimpiyatı’na katılma hakkı kazandı.

Diğer olaylar

* İstanbul’da düzenlenen FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Finali’nde Fenerbahçe 4., Galatasaray Medical Park ise 5. sırayı aldı.

* Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Play-Off Final Serisi 4. maçında Galatasaray Medical Park’ı, 96-86 yenen Fenerbahçe, 2011-2012 sezonunun şampiyonu oldu.

*Yıldız Erkekler Basketbol Milli Takımı, Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Fransa’yı 66-61 yenerek mutlu sona ulaştı.

*A Milli Basketbol Takımımız, 2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri F Grubu’ndan çıkarak Slovenya’da düzenlenecek finallere katılma hakkını elde etti.

Haberin Devamı

*Mirsad Türkcan ve Mehmet Okur basketbolu bıraktı.

*Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nde Galatasaray ile Beşiktaş RMK Marine arasında oynanan derbi maç, çıkan tribün olayları nedeniyle yarıda kaldı.

VOLEYBOL

Sultanlar özlemi bitirdi

A Milli Bayan Voleybol Takımımız, 2012 Londra Olimpiyatları Avrupa Kıta Eleme Turnuvası’nda, finalde Polonya’yı 3-0 mağlup ederek tarihi bir başarıya imza attı. Ay-Yıldızlılar, bu galibiyetle Londra 2012 biletinin sahibi oldu. Türkiye, 1960 Roma Olimpiyatları’ndan sonra ilk kez takım sporlarında, dünyanın en büyük spor organizasyonunda yer almaya hak kazandı.

DİĞER OLAYLAR

* Avrupa Voleybol Konfederasyonu bayanlarda 2012-2013 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne katılacak takımların listesini açıklarken, Galatasaray’ı ‘wild card’la organizasyona aldı, F.Bahçe’nin talebini ise reddetti.
* A Milli Bayan Voleybol Takımı tarihinde ilk kez final grubuna kaldığı Dünya Grand Prix’sinde 3. olarak bronz madalya kazandı.
* A Milli Erkek Voleybol Takımımız Avrupa Ligi tarihindeki ilk gümüş madalyasını kazandı.
* CEV Avrupa Voleybol Şampiyonlar Ligi’nin final mücadelesinde Fenerbahçe Universal, Fransız temsilcisi Cannes’ı 3-0 yenerek ilk kez bu turnuvada şampiyon oldu.

***

GÜREŞ
* Sırbistan’da yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası’nda, erkekler serbest stilde Taha Akgül 1 altın, 2 bronz, grekoromen stilde ise Rıza Kayaalp 1 altın aldı. Bayanlarda ise 63 kiloda Elif Jale Yeşilırmak bronz alan tek sporcu oldu.
* İşitme Engelliler Serbest Güreş Milli Takımı, Bulgaristan’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda takım halinde birinci oldu.

ATLETİZM
* 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası İstanbul’da düzenlendi. Erkekler 1500 metrede Kenya asıllı Türk atlet İlham Tanui Özbilen 2. olarak, Türkiye’ye ilk gümüş madalyasını kazandırdı. Kadınlar 1500 metrede ise Aslı Çakır Alptekin de bronz madalya alarak tarih yazdı
*Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Gülcan Mıngır, Nevin Yanıt, Aslı Çakır Alptekin, Polat Kemboi Arıkan altın, Tarık Langat Akdağ, Gamze Bulut gümüş, Polat Kemboi Arıkan ise 5 bin metrede bronz madalyanın sahibi oldu.
* Balkan Atletizm Federasyonları Birliği (ABAF) tarafından Balkanlar’da Yılın En İyi Bayan Atleti seçilen olimpiyat ve Avrupa şampiyonu milli atlet Aslı Çakır Alptekin, ödülünü aldı.

YÜZME
* Yüzme Milli Takımı, Macaristan’daki Avrupa Şampiyonası’nda 8 yarı final ve 1 final yüzerek tarihinin en başarılı Avrupa Şampiyonası’nı geçirdi.
* Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası İstanbul’da düzenlendi. Sinan Erdem Spor Salonu’nda yapılan şampiyonada Türkiye, yarı final ve final yüzen sporcu sayısı bakımından, tarihinin en başarılı dönemini yaşadı. Türk sporcular 3 final, 4 de yarı final yüzdü. İskender Başlakov, Türkiye adına en başarılı isim oldu.

MOTOR?SPORLARI
* Dakar Rallisi denince akla ilk gelen isim olan Çöl Kaplanı lakaplı Kemal Merkit, Transanatolia Rally Raid Yarışı’nda meydana gelen kazada hayatını kaybetti.
n Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası’nda 1.’lik kupasını kaldırdı.

HALTER
Antalya’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nda Türkiye, 6 altın, 7 gümüş ve 7 bronz madalya kazandı. Bayanlarda Sibel Şimşek (3), erkeklerde Bünyamin Sezer (2) ve Fatih Baydar (1) altın madalya kazanan isimler oldu.

BİSİKLET
48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Antalya’nın Alanya ilçesinde yapıldı ve ferdi genel klasmanda Konya Torku Şekerspor takımından Bulgar Ivailo Gabrovski birinci oldu.

BİNİCİLİK
Jokey Halis Karataş, İstanbul’daki yarışlarda 7 koşuyu da kazanarak tarihe geçti. Ünlü jokey, Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilen yarışlarda ulaşılması zor bir başarıya imza attı.

SATRANÇ
Milli satrançcı Betül Cemre Yıldız, Kadınlar Grand Prix’sinde, dünya şampiyonu Çinli büyükusta Hou Yifan’ı yenerek büyük bir başarıya imza attı.

BADMİNTON
Milli badmintoncu Neslihan Yiğit 2012 Londra Olimpiyat Oyunları vizesi alarak bir ilki başardı.

BOKS
27. Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası’nda sporcularımız 5 altın, 4 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 13 madalyayla 1. oldu. Ankara’da gerçekleştirilen Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği (WAKO) Avrupa Kick Boks Şampiyonası’nda ise A Milli Takımımız toplam 29 madalya alarak Rusya’nın ardından ikinci oldu.

CİMNASTİK
Milli cimnastikçi Göksu Üçtaş olimpiyat vizesi alarak Türk cimnastik tarihinde bir ilke imza attı.

İŞİTME?ENGELLİLER
Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası finalinde Türkiye, Mısır’ı 1-0 yenerek şampiyon oldu. Türkiye’nin golünü Hakan Erol kaydetti.

TENİS
İstanbul’da düzenlenen TEB-BNP Paribas WTA Championships Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası’nda tekler finalinde ABD’li Serena Williams, Rus Maria Sharapova’yı yenerek şampiyon oldu. Çiftlerde ise Rus ikili Maria Kirilenko-Nadia Petrova çifti mutlu sona ulaştı.

PARALİMPİK
2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, 1 altın, 5 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalyayla kazandı. Milli halterci Nazmiye Muslu, 109 kiloyla dünya ve paralimpik rekoru kırarken, Türkiye, tarihinde ilk kez oyunlarda takım sporlarında madalya kazandı.

SERBEST?DALIŞ
Devrim Cenk Ulusoy, ‘paletsiz, değişken ağırlıklı serbest dalış’ branşında 81 metreye dalarak, bu dalda kırılan ilk dünya rekorunu elde etti.

KARATE
Dünya Karate Şampiyonası’nda erkekler kumitede, + 84 kiloda Enes Erkan, Atamov’u yenerek altın madalyayı kazandı.

KAYAK
Erzurum’da antrenman yaparken dengesini kaybederek düşen 18 yaşındaki milli kayakçı Aslı Nemutlu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

GOLF
Türkiye’nin ilk profesyonel golf turnuvası olan Turkish Airlines World Golf final turnuvasında kupanın sahibi İngiliz golfçu Justin Rose oldu. Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun bir basın mensubuna kafa atması hafızalara kazındı.

MARATON
34. İstanbul Avrasya Maratonu’nda birinciliği Kenyalı atlet Stephan Chebogut kazandı. 42 Kilometre 195 metrelik yarışta ilk 3 sırayı Kenyalı atletler paylaştı. Kiprotich Yegon 2., Evans Kiplagat da 3. oldu.

Yazarlar