Fenerbahçe Aklın yolu bir

Aklın yolu bir

02.04.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

FFP Kuralları, ekonomik koşullar ve futboldaki yeni dönemden dolayı altyapı atağında hem Aziz Yıldırım hem de Ali Koç aynı yolları izliyor.

Aklın yolu bir

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım ile Ali Koç arasında geçecek tarihi seçime doğru detaylar ortaya çıkıyor. 20 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Aziz Yıldırım ile 2006-12 arası asbaşkanlık yapan ve tecrübesiyle dikkat çeken Ali Koç, iki ortak noktada yollarını kesiştirdi.
UEFA Finansal Fair Play Kuralları, günümüzün ekonomik koşulları ve futboldaki yeni dönemden dolayı altyapıda iki isim benzeşiyor, aynı yolları izliyor.Plan ve proje olarak iki tarafın da ciddi çalışmaları dikkat çekiyor. İlk olarak 20 yıldır başkanlık yapan Aziz Yıldırım, 2005 yılında hayata geçirmek istediği altyapı hayalini, 2018 itibariyle diriltmek istiyor.2005’te Hollanda’dan Joop Lensen’i getiren ancak beklenen planları uygulayamayan Başkan Yıldırım, şimdi farklı bir sürece başlamayı amaçlıyor.
Hem yeni tesis hamlesi hem de yeni antrenör sistemiyle altyapının ayağa kaldırılması amaçlanıyor. Adeta bir futbol direktörlüğü kurulup, altyapı ve A takım arasındaki bağın güçlendirilmesi ve transfere bağlı kalınmaması hedefleniyor. Bu konunun yanına scouting sistemi de dahil edilip, bütün ülkelerden ve Türkiye’den genç yıldızlar keşfedilecek.
Ali Koç cephesinde de benzer bir çalışma var. Türkiye’de Altınordu’nun sistemini çok seven Koç, eğitim ve futbolu birleştirmeyi düşlüyor. Bunun yanında Barcelona’nın La Masia sistemi hakkında da yakından bilgiler alan Ali Koç ve ekibi, scouting sistemini de bu projenin içinde düşünüyor. A takım ve altyapıya scouting ile donanımlı isimlerin katılması planlanıyor. Öte yandan hem Yıldırım hem de Koç’un hedefinde futbolun başında bir direktörün olması ve bu sayede tamamen profesyonellerle ilerlenmesi ön görülüyor.

Haberin Devamı

Basketbol ilham veriyor

Sarı-lacivertlilerde her iki başkan adayı Aziz Yıldırım ve Ali Koç’un planlarında basketbol takımının son yıllardaki başarısı, profesyonelliği ve düzgün işleyişi ilham veriyor. Buna göre Maurizio Gherardini ve Zeljko Obradovic ile son 5 yılda kurulan ve Euroleague şampiyonluğuna kadar giden sistemin futbola da sağlanması amaçlanıyor. Her iki başkan adayının da hayranlık duyduğu Gherardini ve Obradovic ikilisi gibi bir sistem hedefleniyon, profesyonellerin önemine vurgu yapılıyor.
Örnek sporcular
Aziz Yıldırım ve Ali Koç’un altyapı planı ve yeni futbol aklı için kuracakları sistemde bazı rol modeller yer alıyor. Her iki başkan adayı da son yıllarda sarı-lacivertli kulübe hizmet etmiş bazı sporcuları öne çıkarıyor.
Futbol takımıyla şampiyonluk yaşamış Dirk Kuyt ve geçtiğimiz 2 yılda Euroleague şampiyonluğuna giden yolda basketbol takımını sırtlayan Ekpe Udoh, Aziz Yıldırım ve Ali Koç’un en sevdiği sporcu profilleri olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yazarlar