Fenerbahçe Ali Koç: "Bu kadarını beklemiyorduk"

Ali Koç: "Bu kadarını beklemiyorduk"

24.07.2018 - 21:20 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, FB TV'de yayınlanan programda sarı-lacivertli camiaya seslenirken önemli açıklamalarda bulundu.

Ali Koç: Bu kadarını beklemiyorduk

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, FB TV'de yayınlanan "Camiaya Sesleniş" adlı programda önemli açıklamalarda bulundu. Kulübün mali durumu hakkında konuşan Başkan Koç, "Bizim borçlarımız 31 Mayıs 2018 itibariyle 3.2 milyar TL. O günün kuruyla bu rakam 621 milyon euroya denk geliyor. 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borç ise 2.2 milyar TL. 2.2 milyarlık 1 yılda ödenmesi gereken borcun biz geldiğimiz dönemde 820 milyon TL'lik kısmı haziran ve eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu." dedi.

Haberin Devamı

Ali Koç'un açıklamaları şöyle:

- İlk defa böyle bir program yapıyoruz. Bizim en önemli prensiplerimizden birisi şeffaflık. "Camiaya Sesleniş" olarak adlandırdığımız bu program ayda bir veya iki ayda bir olacak. Fenerbahçe tarihi bir seçim yaşayacak demiştik. Katılım oranlarıyla, sandık sayısıyla, statta yapılmasıyla ve rekabetçi geçecek olmasıyla. Fenerbahçe camiasının sadece Fenerbahçe'yi sevenlere değil Türkiye'nin büyük bir kısmına hitap ettiği bir seçim süreci oldu.

"Fenerbahçe camiası değişiklik istiyordu"

- Seçimdeki fark, camianın aslında ciddi bir felsefe değişikliğine duyduğu arzuyu gösteriyordu. Bunu çok önemli buluyorum. 20 yıldır süregelen bir lider, başkanlık, olumlu olumsuz çok şeyler söyleyebiliriz ama Fenerbahçe camiası değişiklik istiyordu. Doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. En önemli konu, Türk futbolunun içinde bulunduğu durumun sürdürülemez olduğunu ifade ettim. İyi olmadığını bilerek bu göreve talip olduk.

Haberin Devamı

"Toz pembe dünya beklemiyorduk ama bu kadarını da beklemiyorduk"

- Geldiğimizde gördüğümüz tablo, beklediğimizden olumsuz anlamda çok farklı çıktı. Geldiğimiz ilk günden itibaren farkına vardık ki hiçbir banka hesabımızda harcanacak 1 kuruş yok. Haciz tehditleri gelmeye başladı. Sportif faaliyetlerde pek çok branşta ödemeler yapılmadığını gördük. Bankalar kapımıza geldi. Pek çok sorunla karşı karşıya kaldık. Dediğim gibi toz pembe dünya beklemiyorduk ama bu kadarını da beklemiyorduk."

"Forma satışında rekor dedik, oraya doğru gidiyoruz"

- Biz fedakarlık yapacağız dedik. Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Kenetlenerek bu kötü gidişatı durdurabileceğimizi söyledik. Önce bizlerin fedakarlık yapması gerektiğini söyledik. Ciddi bir kaynak girdisi, borçların yapılandırılması, sponsorlukların artması. Taraftara Fenerium'a hücum edin dedik, ettiler. Forma satışında rekor dedik, oraya doğru gidiyoruz. Kombineleri alırken transfer ve Avrupa kurası beklemeyin dedik, büyük bir ilgi oldu.

"Gelir gelmez iki denetim başlattık, hukuki ve mali denetim"

- Camiamızın bize ses verdiğimizi ve beklentilerimizi karşıladıklarını görüyoruz. İnşallah sizlere layık olacağız ve sizler de bize inanmaya devam edeceksiniz. Bir seferberliğe girmezsek içinden çıkamayız dedik. Umarım seferberlik diğer kulüplerimize de örnek olur. Gelir gelmez iki denetim başlattık. Hukuki ve mali denetim. Hukuki denetim sonuçlandı. Mali denetim ise eylül sonu, ekim başı ortaya çıkacak. Camiaya sunulacak."

Haberin Devamı

"3.2 milyar TL (621 milyon euro) borcumuz var"

- Borç durumunun 400 milyon euro olduğu söyleniyordu. Bizim borçlarımız 31 Mayıs 2018 itibariyle 3.2 milyar TL. O günün kuruyla bu rakam 621 milyon euroya denk geliyor. 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borç ise 2.2 milyar TL. 2.2 milyar TL'lik 1 yılda ödenmesi gereken borcun biz geldiğimiz dönemde 820 milyon TL'lik kısmı haziran ve eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. 820 milyonun 270 milyonu biz gelir gelmez haziran ayında ödenmesi gereken borçlardı. Ürkütücü değil mi?

"Tüm spor dallarındaki toplam borcumuz 198 milyon TL"

- En büyük borcumuz finansal borçlarımız. Sportif faaliyetlere olan borçlar var. Devlete olan borçlarımız var. Geldiğimiz gün 198 milyon TL'lik bir sportif borç vardı, tüm spor dallarındaki toplam borcumuz. Bize futbolculara borcumuz olmadığı söyleniyordu ama futbol şubesine 141 milyon TL borç vardı. Obradovic'e mahcubum, basketbol takımının borçlarını daha önce ödeyeceğimizi söylemiştik ama henüz ödeyemedik.

Haberin Devamı

"2021 yılına kadar bütün tribün gelirlerimiz bir finans kuruluşuna temlik edilmiş"

- UEFA'dan temyiz kağıdı alabilmek için 30 Haziran 2018 itibariyle A takım futbolcularımıza olan 15.5 milyon TL olan borcu ödedik. 2021 yılına kadar bütün tribün gelirlerimiz bir finans kuruluşuna temlik edilmiş. Tribün gelirlerimiz, kombine gelirlerimiz, yayın gelirlerimiz, Spor Toto gelirlerimiz, Fenerium'un alacakları, hepsi finans kuruluşlarına temlik edilmiş. Gelen paralar oralara gidecek.

"Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş"

- 1.36 milyar TL'nin yaklaşık 400 milyon TL'si 2018-2019 sezonu gelirleri. Ama bu gelirler temlik edildiği için bu sezon bir nakit girişi olmayacak. Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş. Toplamda 1.4 milyar TL'lik ipotek edilmiş gayrimenkullerimiz. Fenerbahçe Futbol A.Ş'nin sahip olduğu hisse oranı %67,07 ancak bunun %38.83'lük kısmı bankalara rehin edilmiş. Futbol A.Ş.'nin hissesi şu an %36,24. Bankalara temlik edilen borçları ödeyemezsek Fenerbahçe hakim hissedar olamayacak.

Haberin Devamı

"Yönetim kurulunun kefil olduğu 50 milyon dolarlık bir kredi alıyoruz"

- Sermaye artırımı sonrası kaynak girdisi bize sadece nefes aldıracak. Bu kesinlikle tüm problemleri çözmeyecek. Seferberlik ilan edeceğimizi, hep beraber çözeceğimizi söylemiştim. Gemiyi yüzdürebilmek için ilave kaynaklar da gerekiyor. Acil ihtiyaçlar için yönetim kurulu kefaleti ile 50 milyon dolar kredi ve kredileri yeniden yapılandırmak için Türkiye'den bir bankadan alınacak çok düşük faizli 50 milyon dolar kredi hazır. Bu 1 yıl ödenmeyecek bir borç.

- Diğer ikisi kadar %100 diyemeyeceğim ancak %50'nin üzerinde olma olasılığı bulunan çok daha düşük faizli 120 milyon dolarlık krediden bahsediyoruz, üzerlerinde çalışıyoruz. Kulübümüz günü kurtarma mantığıyla yönetildiği için alınan borçlar iyi şartlarda alınmamış, alelacele alınmış, iyi pazarlıklar yapılmamış. İşi bilen insanların pazarlıklarıyla durumu daha iyiye getireceğimize inanıyorum, krediler azalmayacak ama maliyeti düşecek.

"Hibe ettiğim rakam 50 milyon dolar"

- Sermaye artırımı 5-7 hafta sürer. SPK ile muhtelif görüşmelerimiz oldu, burada hala görüşmelerimiz devam ediyor. SPK'nın nihai kararı açıklamasını bekliyoruz, sonrasında gideceğiz. Fenerbahçe'nin mevcut sermayesi 28.280.000, sermaye artırımı sonrası gelmek istediğimiz miktar 98.980.000. Hibe ettiğim rakam 50 milyon dolar. Bu para derneğe girecek, o saatten sonra da sahip dernek olacak. Ben de diğer yatırımcılardan rica ediyorum, Fenerbahçeli hissedarlara sesleniyorum, rica ediyorum, lütfen destek olun katılın. Bu kaynak girdisi sadece nefes aldıracak. Seferberlik ilan edeceğiz demiştim. Değerli yatırımcılar, Fenerbahçeli yatırımcılar, lütfen yatırımlarınızı yapın. Uzun vadede amacımız Fenerbahçe'yi daha iyi maddi konuma getirebilmek. Altyapı, sportif başarılar, Avrupa'da boy göstermek.

"Sponsorluk olarak dünyada 25. futbol kulübüyüz"

- 20 milyon dolarlık bir sponsorluğu garantiledik diyebilirim. Kısa zamanda açıklanacak. Sponsorluk olarak dünyada 25. futbol kulübüyüz. Kombine ve yayın gelirleri dışında 25 fena değil ama hedefimiz üç sene içinde 15'e getirmek. Burada hızlı koşmak lazım çünkü diğer takımlar da hızlı koşup çok hızlı gelişiyorlar. Formada şortta, çorapta, göğüste ana sponsorluk yok, sırtta da 3 yıl önce almışız ve harcamışız. Çok daha uzun vadeli, kazan-kazan ilişkileri üzerine sponsorluk inşa etmek istiyoruz.

- Fenerbahçe'yi kapı kapı dolaşıp sponsor arayan değil sponsorların kapısına geldiği bir kulüp yapmak istiyoruz demiştik. Biz şu an Avrupa'nın en yaşlı ligiyiz, en yaşlı yabancıların oynadığı ligiz. En az özkaynağından oyuncu yetiştiren bir ligiz. Bu hiçbir şekilde sürdürülemez. Fenerbahçe bu sarmalın içinden çıkmalıdır. Son 13 yıldaki oyuncu alış-satışında ve transfer yatırımlarımızda 181 milyon net zararımız var. Kredilerle bu transferleri finanse etmenin maliyeti 105 milyon euro, toplam transfer zararı 286 milyon euroya çıkıyor.

"38 bin 716 kombine sattık, 1728 satılabilir bilet kaldı"

- Piyasa değerimiz en fazla 195 milyon euroya çıkmış (2015/2016 sezonu) ancak 13 yıl önce 90 milyon euro olan piyasa değerimiz 13 yıl sonunda 60 milyon euroya inmiş ve bu süreçte 286 milyon euro zarar etmişiz. Stadımızda 48 bin 30 koltuk var, kontenjanları düştüğümüz zaman satılabilir bilet sayımız 40 bin 444. Biz 38 bin 716 kombine sattık. 1728 satılabilir bilet kaldı, 1489 tanesi öğrenci tribününde, öğrenci tribününü çok önemsiyoruz, hala biletlerimiz var burada. Tüm bunların dışında tüm statta satabileceğimiz 239 adet koltuk kalmıştır. Ne bir transfer yaptık, ne bir başarı var ama zaman zaman geceden kuyruğa girip bunu başaran taraftarımıza çok çok teşekkür ediyorum bir kez daha.

- En kısa zamanda ligin ilk haftalarından birinde öğrenci tribününde yönetim kurulumuz olarak maç izleyeceğiz. Öğrenci tribününün üzerindeki 100-110 kişilik bir grubun öğrenci tribününü tehdit ettiği konusunda öğrenciler bize geldiler. Bu konuyu çok önemsiyorum. Bu kesinlikle devam etmeyecektir, bilmelerini istiyorum. Biz örnek kulüp olup yenilikler getirmek istiyoruz. Geçen yıl ilk 5 günde 20 bin 20 forma satmışken bugün ilk 5 günde 41 bin 44 forma sattık. Ayrıca 3 ayrı iş insanımızdan 20 binlik siparişimiz var ancak dahil etmedik, henüz faturaları kesmedik, oraya 61 bin de diyebilirsiniz. Bileklik satışlarında da %500'lük bir artışımız olmuş.

"En büyük hayallerimden bir tanesi küfürsüz stat projesidir"

- Çok moral bozuyorum diye tweetler alıyorum. 2017/18 sezonunda TFF'den 4.7 milyon TL ceza yemişiz. Ciro bazında 25 bin, kar bazında 50-52 bin forma eder bu. En az ceza yiyen kulüp Fenerbahçe olmalıdır, biz örnek kulüp olmak istiyoruz. Radikal uygulamalara gidip önlemler alacağız. En büyük hayallerimden bir tanesi küfürsüz stat projesidir. Beni beğenin veya beğenmeyin görev verildiği sürece elimden geleni yapacağım. Ben tüm enerjisini takımına veren, takımı için haykıran bir taraftar oluşturmak istiyorum. Seçim kampanyamda da söylediğim gibi biz kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi başkasına da yapmamalıyız. Feyenoord maçında, hiç alakası yokken, ikinci yarıda 3-0 öndeyken ve takımımızı desteklemek varken bir kulübümüz hakkında çirkin tezahüratı hazmedemedim.

Finansal Fair Play (FFP) konusu

- Finansal Fair Play (FFP) konusunda 2015/2016'da en fazla -30 milyon euro zarar yapmamız gerekirken aşağı yukarı aynı yapmışız (-29.1 milyon euro). Sonraki 3 sezonda iste toplam açığımızın -30 milyon euro zarar seviyesinde kalması lazım, 2018/2019 rakamları henüz yok. Şubatta -20 milyon euroydu, -30 milyon euro zarar diyelim sezon sonunda. Bu sezon (2018/2019) 30 milyon euro kârla kapatmamız lazım ki neresinden bakarsanız bakın bunu gerçekleştirmek kolay değil. Sponsorluklar, forma rekorları, fedakarlıklar, yetersiz olabilir.

"Şampiyon olsak da olamasak da bir Avrupa tehlikesi bizi bekliyor"

- Şampiyon olsak da olamasak da bir Avrupa tehlikesi bizi bekliyor. Anlaşma gereği sattığımız kadar oyuncu alabiliyoruz. Bize kızıyorlar, niye transfer yapmıyorsun diye. Medyaya da kızıyorum. Sizin bilgiye sahip olmanız lazım. Son dönemde ekonomik anlamda en iyi durumda olan takım Beşiktaş. İyi transfer planlamaları yapıyorlar. Yakında imkanlarımız doğrultusunda transfer sürprizlerimiz olabilir ama geleceğe yönelik daha fazla oyuncu transfer edeceğiz. Tecrübeli oyuncular da almamız gerekiyor, yakında sürprizlerimiz olacak umarım. Bu sene en büyük transferimiz taraftarımız. Hazırlık maçında da gördük. Bu camiayı taraftarımız yeniden ayağa kaldıracak. Evet, umutsuz bir tablo var ama arzulamak, umut etmek, hayal etmek başarmanın yarısıdır. Tünelin sonunda ışığı göreceğiz. 3-4 sene içinde Fenerbahçe'yi hak ettiği yere getireceğiz.

Fenerbahçe Üniversitesi konusu

- Fenerbahçe Üniversitesi konusu var bir de. Tüm bunların içinde bir de üniversite için yola çıkmışız. Ne cesaret valla, tebrik ediyorum. Fenerbahçe Üniversitesi için belirlenen Ataşehir'deki yerleşke binasının kira bedeli yıllık 16 milyon TL. Akademik ve idari personelin yıllık gideri 9 milyon TL. 1 Eylül itibarıyla 33 kişiyle işe başlamak üzere sözleşme yapıldı. Öğrenci sayılarıyla ilgili öngörüler hiç gerçekçi değil. Şu halimizle Fenerbahçe'ye yakışan, olması gereken bir eğitim veremeyeceğimizi düşündük. Bu nedenle YÖK'ten yardım istedik, erteleme talep ettik, sağ olsunlar onlar da bizleri dinleyip yardımcı oldular.

- Sayın Aziz Yıldırım, "80 iş adamına gittim, 60 tanesine mektup yolladım, 20 tanesine bizzat gittim ama yazıklar olsun kimse yardımda bulunmadı, sadece halk katkı verdi" demişti. Kendisi ve yönetiminden hiç kimse de yardımda bulunmamış.

"Bugün 3 oyuncuyla profesyonel sözleşme imzaladık"

- Ekibimizin yaptığı incelemeler sonrası U21'de beklediğimizden daha iyi bir tablo gördük. Bugün 3 oyuncuyla profesyonel sözleşme imzaladık. Benden tesis beklemeyin. Benim yapacağım tek tesis, alt yapı tesisleridir. Zaten hali hazırda scouting sistemimiz var. 100 küsur oyuncu inceledik dedik. 100 küsur oyuncu incelediniz, niye transfer yapamadınız diyenler ise umarım cevabı bugün almıştır.

- 3 Temmuz davasında Yargıtay kararı niye bu kadar sürüncemede bırakılıyor, anlamıyorum. Hukuki süreç sonuçlanmadığı için tazminat süreci de başlayamıyor. Belki o süreci bizler başlatacağız ama sonunu gören bizler olmayabiliriz. 4-5-6 yıl sürebilecek davalar bunlar. Yargıtay'dan artık karar çıkmalı. Fenerbahçe Kulübü, başkanı, taraftarı artık bundan kurtulmalı. Artık hakkımız verilmeli. Bu iş kabak tadı vermeye başladı.

"Bazı gayrimenkulleri satmak durumunda kalabiliriz, ama bunlar da deva olmayacaktır"

- Bizi karalamaya çalışanlar inşallah artık bu geceden sonra köşeye çekilirler. Eski yönetim bize 'yanlış bilgi veriyorsun' diyebilir. Ben, seçim sürecinde de FB TV'ye çıkalım dedim. İsterlerse FB TV'ye çıkabilirler. FB TV onlara da açık. Biz spor kulübüyüz. Gayrimenkul şirketi değiliz. İpotekli olarak gösterdiğim bazı gayrimenkulleri satmak durumunda kalabiliriz, ama bunlar da kesinlikle derdimize deva olmayacaktır. Ama bu kulübü bu durumdan çıkarabilmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Stadımızın taşınması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil.

- Ben insanları kandırmışım gibi konuşuluyor. Sina Afra'yı yönetime almayacağım demişim ama sonradan almışım. Hayır, almayacağım dedim ve almadım. Ben yalan söylemedim. Yönetimime almadım. Derneğe değil, Sportif A.Ş'ye alındı. Sina Afra alanında uzmandır.

Benfica yorumu

- Şampiyonlar Ligi'nde bu seviyede oynayacaksak, her türlü takımı yenmek lazım. Benfica'yı yeneceğimize inanıyorum ama daha hazırlanmamız lazım. En kötüsünü çektik, sağlık olsun. Bu camianın şansı bir yerde dönecek. Oradan iyi bir sonuçla gelirsek, bu taraftar Benfica'yı buradan çıkarmaz.

Ali Koç: Bu kadarını beklemiyorduk