Dünya Kupası Aslanlar iş başında

Aslanlar iş başında

26.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Kupaları'nda görülmesi istenen 'Afrika rüyasını' başlatan ülke Kamerun, Brezilya'ya sessiz ama kendinden emin geliyor. Eto'o ve arkadaşları, yolun sonunda en azından çeyrek final düşlüyor.

Aslanlar iş başında

1990'da İtalya'da düzenlenen Dünya Kupası, belki de turnuva tarihinin en renksiz kupası olarak öne çıkmıştı. Gol oranın en düşük seviyeye gelmesi (maç başına 2.21 gol oranı) Kamerun'u etkilememişti. İngiltere ile oynanan çeyrek finalde, zaferin kıl payı kaçması belki hayal kırıklığıydı ama Afrika kıtası adına artık rüya kurma vaktinin geldiğini göstermişti. Roger Milla, 38 yaşında bir ülkeyi ayağa kaldırmış ve kupa sonrası, "Küçücük bir ülke, futbol sayesinde bir anda büyüyüverdi" açıklamasıyla unutulmazlar arasına girmişti.
Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya'nın ricasıyla 90 ve 94 kupalarına katılan Milla, turnuvanın en yaşlı oyuncusu olmuştu. Yıllar sonra ülkenin daha sükseli bir forveti var; Samuel Eto'o. 33 yaşındaki futbolcu eğer içine Milla kaçmadıysa, son Dünya Kupası'nı oynuyor.
Kale tanıdık
Turnuvada ev sahibi Brezilya ile karşılaşmaları handikap olarak sayıldığı için kalelerinin emin ellerde olması gerekiyor. Eldivenler bizim tanıdığımız isimler. Torku Konya'dan Itandje ve Fethiyespor'dan N'Djock, Volker Finke'den görev isteyecekler. Öte yandan, bu sene Fransa Kupası'nı kazanan Guingamp'ın file bekçisi Assembe de hazır kıta bekliyor.
Bel kemiği Chedjou
Galatasaray'ın sezon başında Lille'den kadrosuna kattığı Aurelien Chedjou, Aslan lakabını iyice içine sindirdi. Yanında Türkiye'den arkadaşı Dany ile yola çıkmaya hazır. Ancak Chedjou'nun yanında partnerlik yapacağı ismin Marsilya'dan N'Koulou olması bekleniyor. Alternatif olarak da Lyon'dan Bedimo, Anzhi'den Benoit Angbwa ve Rennes'den Kana-Biyik göreve talip diğer isimler. QPR'da mücadele eden sol bek Ekotto'yu da unutmamak lazım.
Alex ve arkadaşları
Volker Finke'nin takımında orta sahayı mercek altına alırsak, en önemli koz hiç şüphesiz Alex Song olacak. Barcelona'da forma giyen ancak ayrılması beklenen 26 yaşındaki futbolcunun kalitesini göstermesi adına bu turnuva kendisine ekstra bir motivasyon getirecektir. Bunu bilen Finke'de takımını Song'un üzerine kurabilir. Sevilla ile UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan Mbia, Brezilya'da orta sahanın tüm yükünü sırtlanacak gibi gözüküyor. Schalke 04'lü Joel Matip'in enerjisini ayrı bir şekilde eklemek lazım. 22 yaşındaki oyuncu iki yönlü tarafını ortaya koyarsa başarı uzak değil. Rennes'den 31 yaşındaki tecrübeli Jean Makoun'u da göz ardı etmemek gerek.
Çilingir Eto'o
Samuel Eto'o için Dünya Kupası yeni bir meydan okuma alanı. Ada'da sezonu 21 maçta 9 golle kapatan 33 yaşındaki forvet için aradığı fırsat Brezilya'da. Yanında da Fenerbahçe ile 1.5 sezonda harikalar yaratan Pierre Webo var. Ancak herkesin merakı, 22 yaşındaki Vincent Aboubakar'ın üstünde.
Lorient ile parlayan Valenciennes kökenli golcü, Eto'o'nun bile pabucunu dama atabilecek potansiyele sahip. Emektar Mohammadou Idrissou ve 25 yaşındaki Choupo-Moting ise diğer alternatifler.

Haberin Devamı

Teknik Direktör Volker Finke

90'ların başında Almanya'da geleceği en parlak teknik direktörlerden biri olarak gösterilen Volker Finke, bir türlü istediği adımları atamadı. 66 yaşındaki çalıştırıcı, Freiburg'da 1991-2007 arasında 16 yıl görev alarak farklı bir misyon üstlenmişti. 2010'da gittiği Japonya macerası da zaten sıradan bir profile sahip olmadığının göstergesi. Aslanların başında ya emekli olacak ya da adını duyuracak.

Nasıl oynayacaklar?
Kamerun Milli Takımı'nın Dünya Kupası formasyonu olarak 4-4-2'ye yakın bir dizilişi tercih etmesi bekleniyor. Orta saha oyuncularının özel bir yere sahip olduğu sistemde, forvet oyuncularına en hızlı şekilde topun ulaşması gerekiyor. İyi top yapan Matip ile Alex Song gibi isimlerin Eto'o'yu hemen bulmaları ve doğrudan hedef olarak 33 yaşındaki golcüyü seçmeleri büyük önem arz ediyor.

Haberin Devamı

Yıldızı Samuel Eto'o

Bireysel ödüllerine baktığınız zaman nasıl bir golcü olduğunu anlıyorsunuz. Mallorca ve Kamerun'da tüm zamanların en iyi golcüsü ödülleri yetmediyse, Barcelona ile 2006'da kazandığı Pichichi ödülüne bir göz atmak gerek. 2000 ve 2002'de Afrika Uluslar Kupası'nı kazanan Eto'o, emekliliğe doğru yol almaya başladığı şu dönemde artık Dünya Kupası'na damga vurmak zorunda. Önünde de Roger Milla gibi bir örnek varken, neden olmasın?

Aslanlar iş başında

Yazarlar