Fenerbahçe Aykut Kocaman'dan transfer açıklaması!

Aykut Kocaman'dan transfer açıklaması!

14.07.2017 - 15:37 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, yayıncı kuruluş'a ransferle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aykut Kocamandan transfer açıklaması

Aykut Kocaman, beIN Sports’a özel bir röportaj verdi. Röportajdan kulüp resmi sitesinin derlediği bölümler şöyle;
Karadağ takımı avantajlı
İlk olarak bugün çekilen kurayı değerlendiren Aykut Kocaman, “Rakibin kim olacağı belli değil. Karadağ takımı avantajlı görünüyor. Sturm Graz çok daha köklü bir takım. Öbür taraftan Karadağ ise tam bir spor ülkesi. Ancak güçlerini Fenerbahçe ile kıyaslamamak gerek. Bekleyeceğiz. Ondan sonra da gerekli bilgileri toplayıp doğru bir şekilde maça hazırlanacağız” diye konuştu.
Sonuçtan bağımsız düşünüyoruz
Hazırlık maçları için “Sonuçtan bağımsız düşündük” değerlendirmesi yapan Kocaman, ” Son oynadığımız maç son derece verimli geçti. Marsilya, Bilbao ve Monaco maçları da aynı şekilde olacak. Sonuç kaygısının dışında oyunu nereye götürebiliriz sorusu, bize bu anlamda önemli veriler verecek” dedi.
Bu oyunda ciddiyet önemli
Futboldu ciddiyetin önemine değinen Kocaman, “Bu oyunda ciddiyet önemli. Futbol her geçen gün gelişiyor. Bugünün oyununda en ufak ciddiyetsizliğe yer yok. O kim, bu kim gibi ciddiyetsizlik olmayacak. Rakibi küçük görmeyeceğiz, kendimizden de büyük görmeyeceğiz. Ölçüsüzlük oluyor bu. Bunu değiştirmek gerek. Değiştireceğimiz şeylerden biri de maç ciddiyeti olacaktır” dedi.
Elbette zamana ihtiyacımız olacak
“Baskılar sıkıntı yaratıyor demenin kimseye bir faydası yok. Sıkıntı yaratıyor da diyemem. Böyle bir derdim de yok. Zorlukların bilincinde olarak geldim buraya” diyen Kocaman, “Bütün çabayı göstereceğiz. Yapamadık özür diliyoruz da diyebiliriz. Ama çevirmek için her türlü olanağa sahibiz. Neleri yapmak gerekiyorsa bunlara bakacağız. Bir kıyaslama yapmak istemiyorum. Söylemek istediğim oyun tarzı ve anlayışla ilgili. Elbette zamana ihtiyacımız olacak. Oyuncular adam adama oynayınca zihinsel rahatlık kazanıyor. Ama kombine oyunda geçiş ve kademeler var. Biraz daha fazla çalışmak gerekiyor” diye ekledi.
Daha fazla ön tarafta oynayan takım haline gelmeliyiz
“Daha fazla önde oynayan bir takım haline gelmek gerekiyor” diyen Kocaman, “Hem Fenerbahçe’ye bakışım hem de oyun anlayışım bu. Biraz daha ön tarafa gitmek lazım. Bu değişiklik oyun adınadır ve zaman alacaktır. Üstüne basarak söylüyorum. Fenerbahçe bunları yaparken bir taraftan da kazanmak zorunda. Geçiş yaparken sıkıntı olacak ama doğrudan kazanmaya giden yolları da düşünmeye çalışacağız. En önemli sıkıntı takımdaki özgüven. Bunu gördüğümü söyleyeyim. Bunu biraz daha tamir etmek fayda sağlayacaktır. Oyuncular bunun doğru olduğunu gördüğünde daha farklı olacaktır. Biraz tahribatı çevirmemiz lazım. Bu oyuncular üstün başarılar elde ederek Fenerbahçe’ye gelmişti” dedi.
Özgüveni sağlayacak ortamı yaratmak lazım
Ayrıldığı dönemdeki kadronun özelliklerini hatırlatan Aykut Kocaman, “ Rakibi ezen, büken bir hale getirmek lazım. Bu oyuncular gerçekten değerli. Bunları da hissettirmek gerek. İnandığım için bunu söylüyorum. Böyle durumlarda koruma duygusu öne çıkıyor. Hepimiz insanız. Koruma duygusu işi bireyselliğe götürür ve kolay sonuç alamazsınız. Mutlaka değiştirmemiz gereken şeyler var. Yöneticiden doktora, taraftara kadar büyük görevler düşüyor. Oyuncu grubunu daha yukarıya çıkaracak o desteği ve özgüveni sağlayacak ortamı yaratmak lazım” dedi.
En önemlisi takımdaşlık
“En önemli yöntem takımdaşlık” diyen Kocaman, “Ben buna çok inanıyorum. 15 gün ya da 1 ayda çok kolay olabilecek bir şey değil. Birbirimize saygı duymalıyız. Birbirine yardım eden, saha içinde dayanışma halinde olan, grup halinde başarıya giden bir takım olacak. Süresini ne kadar kısaltabilirsek o kadar faydalı olur. Konyaspor’daki son 2 yıl tamamen böyleydi. Saha içinde kaynaşan bir hal vardı. Aynı durumu burada yapmak istiyoruz” dedi.
Finansal Fair Play konusuna dikkat
FFP kurallarının bir gerçek olduğunu vurgulayan Kocaman, “Böyle bir gerçekle yüz yüzeyiz. Kabul etsek de etmesek de böyle bir durum var. Oyuncuların özgüvenini yükseltmeye çalışıyoruz. Bazı şeyleri beceremediğimizde de transfere ihtiyaç var. Bu hayatın bir gerçeği. Temel ihtiyaçlar olduğu gibi biraz daha isteklerin yoğunlaştığı dönemler oluyor. Bunun bilinmesini taraftarlardan rica ediyorum. Medyanın bu konudaki tarzı başka. Oturmuş bir tarz var. Evet net gördüğümüz şeyler var. Bunun dışında çok daha net bir gerçek var. Oyuncu satmadan oyuncu alamıyoruz. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Şu anda transferi yapamıyoruz. Eksikleri görüyoruz, bunun için çalışıyoruz. Transfer gerekli ama bunu yapabilmek için bonservisi elinde olan oyuncular olması gerekiyor. Bonservisi olmadığı için imza parası oluyor. Çok yüksek ücretler oluyor. Muazzam şişen bir ücret oluyor. Çok para vermek oyuncunun değerini artırmıyor. Ölçüsüzlük verimi düşürür. Oyuncuları biraz daha rehavete itebiliyor. Bütün dengeler yan yana gelince bonservisi elinde olan oyunculara gitmek zorunda kalıyorsunuz. Transfer parası vereceğin oyunculara gidersen ücretler anormal. Karşılığında da oyuncu satmak gerekiyor. Bunun bilinmesi gerekiyor. Gerçeklerle ilgili konuşmaya başladığında farklı durumlar oluyor. Hayal satmıyoruz. Gerçeği konuşmak gerek. Bu sorunların altında kalmayacağız, aşmak için çaba göstereceğiz. Ya kendimizi anlatamıyoruz ya da bir önyargı var. Anlamamak üzerine bir önyargı var. Transfer istemediğimi söylemiyorum. Türk futbolunun gerçekleri ortada. Gerçekleri atlayarak hayal satmak ahlaksızlık olarak değerlendirilir. Bu benim görüşüm. Önceliğimiz forvet mi? Evet. İki pozisyonda arayışımız var. Transferleri bir kalıba sokmak gerek. Van Persie’nin ve Fernandao’nun durumunu biliyorsunuz. Net şekilde, acil bir şekilde forvet ihtiyacımız var. Onun dışında bir pozisyon için de çalışmalarımız sürüyor. Biraz daha netleşince kamuoyuna bildiririz. İnkar edecek bir durum yok” diye konuştu.
Kulübün menfaatleri her şeyin önündedir
Genç oyuncular hakkında ise Kocaman, “İstekli ve genç oyuncular var. Önleri açık görünüyor. Hatalar yapmazsa, sakatlıklar yaşamazsa önleri açık görünüyor. Şu anda kulübün önünü açacak her türlü hamle benim için önemli ve geçerli. Buna Oğuz da dahil. Hangi oyuncuyu koyarsanız koyun. Önce kulübün önünü açacak hamlelere ihtiyaç var. Alta doğru dönüp işini biraz daha temelini oluşturmaya ihtiyaç var. Temelden çatıya doğru götürürsek doğru olur. Sabır, bilgi ve plan gerekiyor. Buna kimsenin tahammülü yok. Her oyuncu için geçerli. Kulübün ve takımın menfaatleri her şeyin önündedir" ifadelerine değindi.
Oyunun hakiminin biz olduğunu göstermeliyiz
Kocaman sözlerini, “Bağnazlığın, yobazlığın anlamı yok. Bir takım yerleri değiştirmeye çalışacağız. Olamayacağını gördüğümüz yerlerde değişiklikler yapacağız. Bu oyundaki en değerli nesne futbol topu. Oyununun hakiminin biz olduğunu göstermek zorundayız” şeklinde noktaladı.