Diğer 'Bu dereceyi beklemiyorduk'

'Bu dereceyi beklemiyorduk'

23.07.2019 - 08:00 | Son Güncellenme:

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda zirveye çıkan Ilgın Çelik, “Olumsuzluklar yaşasam da ‘Sen yaparsın’ deyip yarışı bırakmadım” diye konuştu. Önyargıları kırmak için yüzdüğünü belirten Zeynep Saraç da “Erkeklerden daha iyi bir derece beklemiyordum” dedi.

Bu dereceyi beklemiyorduk

Gülden Çoktan

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’nda önceki gün gerçekleşen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışması, tarihi bir rekora sahne oldu.

Yarışmada, 31 yıl aradan sonra ilk defa kadın sporcular erkeklerden daha iyi bir dereceyle kürsüye çıktı. Yarışmanın galibi Ilgın Çelik, “Derece bekliyordum ama bu kadar iyisini beklemiyordum. Yarışırken olumsuzluklar yaşasam da kendi kendime ‘Sen yaparsın’ deyip yarışı bırakmadım” derken, ikinci Hilal Zeynep Saraç da, “Yüzerek ön yargıları kırmak istiyorum” diye konuştu. 6.5km’lik mesafeyi Çelik 47 dakika 19 saniyede tamamlarken, Saraç da 47.26’lık derecesiyle yarışı bitirdi. Erkeklerin şampiyonu Melikşah Düğen ise 48.28 ile parkuru bitirdi. Küçük yaşlarda fazla kilolarından kurtulması için yüzmeye başlayan Ilgın Çelik, rekorun hikayesini şöyle anlattı: “Daha çok açık su branşı ile ilgileniyorum ama yüzmede de derecelerim var. Birçok kez Avrupa ve Dünya Gençler Şampiyonlarına katıldım. Her gün 14 kilometre yüzüyorum. Ancak erkek yüzücüleri geçebileceğimi düşünmemiştim. Yüzerken kendimle konuştum. Kendimi motive etmem lazımdı, ‘Sen yaparsın’ dedim kendime. Yarışma esnasında birkaç kez olumsuzluklara kapıldım. Ama iyi ki bırakmamışım.”

Haberin Devamı

‘Çok çalışıyorum’
TED Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nde okuyan Hilal Zeynep Saraç da, önyargıları kırmak için yüzdüğünü söyledi. Saraç şöyle devam etti: “Ülkemizde yüzme sporlarında büyük yaşta sporcu kalmıyor. Ben 21 yaşında havuz yarışlarında uzun mesafe için yaşı en büyük sporcuyum. Açık suda da yaşı en büyük sporcuyum. Benim yaşımda bir sporcunun sabah akşam iyi çalışması lazım. Haftada 7 su antrenmanı yapıyorum. Yarışma anında hızlı yüzmeye çalıştığım için vücudum acıdı. O esnada ‘sakin olmalıyım’ diye kendimi motive ettim. Sonucu ilk duyduğumda da anlayamadım. Erkeklerden daha iyi bir derece elde edeceğimizi tahmin etmiyordum. Toplumda ‘eğitimle spor aynı anda yürümez’, ‘kadın mühendis mi olur’, ‘Büyük yaşlarda yüzme sporu yapılmaz’ gibi ön yargılar var. Ben yüzerek bu ön yargıları kırmak istiyorum.”