Dünyadan Futbol Bu projede adalet var!

Bu projede adalet var!

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Video Assistant Refree (VAR) teknolojisi Fransa-İspanya maçına damga vurdu.

Bu projede adalet var

CEMAL ERSEN

Haberin Devamı

Uygulamayı ülkemizde ilk kez seslendiren ve hayata geçirilmesi için öncülük eden Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, karşılaşmada yaşanan iki pozisyonun projenin desteklenmesi adına büyük önem taşıdığını söyledi, “VAR sayesinde sahada tam bir adalet sağlanacak” dedi

Fransa ile İspanya milli takımları arasında önceki gece oynanan ve Video Assistant Referee (VAR) teknolojisinin damgasını vurduğu maçtan sonra, uygulamanın Türkiye’de devreye girme sürecin hızlandırıldığı bildirildi.

VAR teknolojisini ülkemizde ilk kez seslendiren ve hayata geçirilmesi için öncülük eden Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Milliyet’e yaptığı açıklamada Süper Lig’de 2017-18 sezonunun ikinci çeyreğinde Video Hakemliği’nin başlayacağını belirtti. Yüz milyonlarca euroluk futbol sektöründe kulüplerin hakem hatalarıyla yaşadığı maddi ve manevi kayıpların yüzde 95 azalacağına dikkat çeken Gümüşdağ, Türkiye Futbol Federasyonu ile birlikte yürütülen çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Vakıf Başkanı, Fransa-İspanya A milli maçında yaşanan iki pozisyonun VAR projesinin desteklenmesi adına önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu konuda mütevazı olamam. Video hakem teknolojisini Türkiye’de ilk kez seslendiren ve isteyen benim. Düşünsenize, teknoloji hayatımızın her evresinde var. Yüz milyonlarca euroluk bir futbol sektöründe niçin uygulanmasın? Teknolojiden yararlanmamayı düşünmek mümkün mü? Dünya futbolunun 100 yıllık gelenekleri de teknolojiye ayak uydurmak zorunda. Futbol ekonomisi giderek büyüyor. Kazanılan her puanın veya galibiyetin maddi bir karşılığı var. Hakem hatalarıyla bu kayıpların yaşanması artık kabul edilemez. Ben, hem Vakıf başkanı hem kulüp başkanı olarak konuşuyorum. Bizim de canımız yanıyor, diğer kulüplerin de. Bunları yaşamak zorunda değiliz.

‘Öncü olacağız’

Vermemiz gereken karar dünyaya öncülük mü yapacağız, onları takip mi edeceğiz. Biz öncüler arasında olmak için kolları sıvadık. Almanya’da yeni sezonda VAR teknolojisi başlayacak. Bizim de hedefimiz 2017-18 sezonu. Sanıyorum süper ligin ikinci çeyreğinde Video Asistan Hakemliği’ni uygulamaya koyacağız.

Haberin Devamı

Futbolda en çok tartışılan üç konu var. Kırmızı kart, ofsayt ve gol. Tüm tartışmalar bunlardan çıkıyor, kıyamet bu yüzden kopuyor. Ben kişisel olarak hakemlerimizin art niyetli olmadığına inanıyorum. Ama öyle hatalar yaşanıyor ki, neredeyse canı yanmayan kulüp yok. Bu sezon Başakşehirspor’un iki maçta hakem hatalarıyla maddi manevi kayıpları oldu. Puanlarımız ve paramız gitti. Adanaspor ve Karabükspor maçlarında kaybettiğimiz puanlar olmasa şu an Beşiktaş’ın önünde lider konumda idik.

‘Hain ilan ediliyor’

Sezon sonu yaklaştıkça hakemler adına işler daha zorlaşacak. Şampiyonluk ve küme düşme maçlarını düşünün. Geçmiş kötü örneklerle dolu. VAR sayesinde hakem hataları yüzde 95 azalacak. Bir kulüp başkanı olarak öz eleştiride bulunuyorum. Hakemin saha içinde işlerini futbolcular da zorlaştırıyor. Hakemi kandırmaya çalışıyor. Hakemler baskı altında hatalı karar verebiliyor. VAR sayesinde sahada tam bir adalet sağlanacak. Açık söylüyorum, bir takım aleyhine kritik hata yapan hakem hain ilan ediliyor. Hakemlerimiz bunu hak etmiyor. Proje ile hakemlerimizi de düşünüyor ve bu tarz söylemlerin son bulmasını amaçlıyoruz. Oyunu yavaşlatacak eleştirilerine de katılmıyorum. Tartışmalı bir pozisyonda oyun 1 dakikaya yakın duruyor. VAR’da bu sürenin üzerine çıkılmaz. Futbol Federasyonumuz ile son derece uyumlu çalışıyoruz. Yıldırım Demirören bey de projeye sıcak bakıyor ve en kısa sürede uygulanması için çaba harcıyor.

Haberin Devamı

Bu projede adalet var

Maliyeti 200 bin euro!
Göksel Gümüşdağ projenin maliyetinin hiç de düşünüldüğü gibi yüksek olmadığını belirtti, “Her stat için ortalama 200 bin euroluk yatırım gerekiyor. Kulüplerimizin transfer bütçelerine baktığınızda altından kalkılmayacak bir yük olmadığı ortada. Tüm statlarımız son derece modern. VAR teknolojisi bu statlara çok yakışacak. Denemelere nisan ayında başlayacağız. Sistemin devreye girmesinden sonra kulüp başkanları ve yöneticilerinin söylemleri de olumlu yönde değişecek. (Gülerek) 18 kulüp olarak bunu gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
Gol teknolojisi
Gümüşdağ, “VAR’dan sonra hedefimiz Gol Teknolojisini de ülkemize getirmek. Onun maliyeti daha düşük. Bu iki sistem devreye girdikten sonra Türkiye Süper liginin marka değeri de kalitesi de olumlu yönde etkilenecek. Avrupa’da bazı federasyonlar uyguluyor ve olumlu sonuçlar alıyor. Bizim için de şart” ifadelerini kullandı.
Fransa-İspanya maçında ne oldu?

Haberin Devamı

Salı günü Fransa ve İspanya A milli takımları arasındaki özel maçta Video hakem uygulaması iki kritik karara ve maçın sonucuna etki etti. İkinci yarının başında yaşanan bir gol pozisyonunda karşılaşmanın hakemi Felix Zwayer, Griezmann’ın golünü geçerli saydı ancak video hakem iptal etti.
Maç 1-0 devam ederken İspanya durumu 2-0’a getirmişti ancak yardımcı hakem ofsayt kararı verdi. Bunun üzerine hakem Zwayer, video hakemi bekledi. Video hakemin kararı ise pozisyonun ofsayt olmadığı yönünde oldu ve gol geçerli sayıldı. VAR uygulanmasaydı maç 1-1 sona erecekti.
Bu projede adalet var
‘Fransa’yı video biçti’
Fransız basını İspanyollar kadar pozitif değildi. Le Parisien, “Fransa video tarafından biçildi” başlığına yer verdi, ev sahibi ekibin bir golünün bu şekilde iptal edildiğini, İspanya’ya ise bu şekilde bir gol verildiğini belirtti. L’Equipe “Video tartışma yarattı” başlığıyla teknolojinin kimilerince beğenildiğini, bazılarının ise eleştiri konusu olduğunun altı çizildi. ESPN gibi uluslararası kuruluşlarda “İspanya Fransa’yı video sayesinde geçti” ifadeleri kullanıldı.
Hocalardan geçer not
Teknik adamlar yeniliği olumlu karşıladı.
Fransa Milli Takımı Teknik Direktörü Didier Deschamp, “Bize bir gole mal olsa da video teknolojisi futbolun geleceği. Sporda adaleti tesis etmek için mantıklı bir adım olarak görünüyor” derken, İspanya’nın başındaki isim olan Lopetegui, “Teknoloji adil bir yönetimin tesis edilmesini sağladı. Her iki pozisyonda da doğru kararlar verdiğini gördük. Dolayısıyla maçın skoru da hakem tarafından etkilenmedi. Sonucu belirleyen futbolcuların emeği oldu” diye konuştu.
Griezmann olumlu buldu
Fransa-İspanya maçında denenen video hakem uygulaması, genellikle olumlu tepkiler aldı. Fransa kalecisi Hugo Lloris, “Spor evrim geçiriyor ve bu teknoloji de o evrimin bir parçası. Ben iyi bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi. İspanya karşısında attığı gol, VAR kararıyla ofsayt gerekçesiyle iptal edilen Antoine Griezmann, “Hakeme yardımcı olduğu sürece olumlu” diye konuştu.
Kevin Gameiro ise arkadaşları gibi düşünmediğini açık ederek şunları söyledi:
“VAR maçı katletti. Maçın güzelliğini alıp götürdü. Bir gole seviniyorsunuz ama iki dakika sonra gol iptal ediliyor.”
İspanya beğendi
İspanyol basınında maçla ilgili haberler, denenen sistem üzerinden verildi. Marca gazetesi, “İspanya VAR’ı beğendi’ başlığını kullandı, maç esnasında teknolojinin iki kez devreye girdiğini ikisinde de doğru kararlar verdiğini okurlarına duyurdu. As gazetesi ise kaybolan süreye dikkat çekerek, “VAR’ın ilk golü iptali 50, ikinci golü verişi 40 saniye sürdü” ifadelerine yer verildi.