Skorer Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü

Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü

27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sporun evrendeki en büyük buluşması Olimpiyat Oyunları, tarihinin 30. startını bugün Londra’da alıyor. Dünyanın dört bir yanından İngiltere’nin başkentine akın eden elit sporcular, olimpiyat sloganı “Citius, Altius, Fortius“ unvanı için kıyasıya mücadele edecek

Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü

Yeryüzü’nün en büyük spor organizasyonu olarak kabul gören Olimpiyat Oyunları’nın 30.’su, Londra Olimpiyat Oyunları bugünkü açılış töreniyle başlıyor.
Olimpiyatların kurucusu Pierre de Coubertin’in önerisiyle sloganlaşan ve bu dev organizasyona bambaşka bir anlam kazandıran üç latince sözcük “Citius, Altius, Fortius” yani “daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” olimpiyat felsefesi, yaklaşık 17 gün gün boyunca Londra’da hayat bulacak.
2012 Londra Olimpiyatları, TSİ 23.00’de resmen açılacak. Sanat direktörlüğünü 8 dalda Oscar kazanan ”Slumdog Milyoner” filminin yönetmeni Danny Boyle’un yaptığı açılış töreninde, Olimpiyat Stadı’nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yer alacağı örnek bir İngiliz köyü kurulacak.
Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlemesinin beklendiği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yapacak. 27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan törende, efsanevi müzik grubu Beatles’in üyesi Paul McCartney’nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne alacak.

Haberin Devamı

Sporcu sayısında dalya
Son yıllarda pek de alışık olmadığımız branşlarda elde edilen başarılarla iyi yolda olduğunu gösteren Türkiye, 19. olimpiyatlarında tarihindeki en kalabalık kafileyle mücadele edecek.
Bir önceki olimpiyat Pekin’de 68 sporcu ile en kalabalık kafileye ulaşan Türkiye, Londra’da bu sayıyı 100’ün üzerine taşıdı. 114 sporcu olimpiyat için konulan barajları geçerek Londra bileti aldı.

En genci Sarıkaya
2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek 114 Türk sporcu içinde en genci yüzücü Hazal Sarıkaya, en yaşlısı ise atıcı Yusuf Dikeç oldu. Yüzmede 100 metre sırtüstünde yarışacak Hazal Sarıkaya 16 yaşında olimpiyatta mücadele etme hakkı kazanırken, atıcılıkta Türkiye’yi temsil edecek Yusuf Dikeç ise 39 yaşında Londra’da madalya için ter dökecek. Atlet Bahar Doğan 38 yaşında Londra’ya gitme hakkı kazanırken, olimpiyatlarda 6. kez mücadele edecek yüzücü Derya Büyükuncu, güreşçi Nazmi Avluca ve disk atma sporcusu Ercüment Olgundeniz, 36 yaşla milli takımın deneyimli sporcuları arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Rekor Derya’da
Milli yüzücü Derya Büyükuncu sadece Türkiye’de değil dünyada kırılması zor bir rekorun sahibi olarak Londra’ya gidecek. 16 yaşında ilk olimpiyat heyecanını yaşayan Büyükuncu, 36 yaşında 200 metre sırtüstünde 6. kez olimpiyat oyunlarında mücadele eden ilk
yüzücü unvanını eline geçirdi.

Türkiye 29. sırada
Türkiye ise bugüne dek katıldığı 20 olimpiyatta topladığı 37 altın, 23 gümüş ve 22 bronz olmak üzere toplam 82 madalyayla, 29. sırada yer alıyor. Oyunlarda şimdiye dek madalya kazanan ülke sayısı 135 olurken, bunların 90’ı ise altın madalya almayı başardı. ABD, şimdiye dek 3’ü kendi ülkesinde olmak üzere 29 olimpiyatın 14’ünde madalya tablosunda ilk sırada yer almayı başararak, ayrı bir rekora da imza attı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), şimdiye dek düzenlenen yaz olimpiyatlarında topladığı 934 altın madalyayla, oyunlarda tüm zamanların genel madalya tablosunda birinci durumda bulunuyor.

En kalabalık atletizm
Londra’ya en fazla sporcu götürmeyi başaran federasyon atletizm oldu. 33 sporcusu olimpiyat vizesi alan atletizmi, 13 sporcuyla güreş, 12’şer sporcuyla basketbol ve voleybol izledi. Oyunlarda halter 9, boks ve yüzme 6’şar, atıcılık ve yelken 5’er, bisiklet ve tekvando 3’er, Judo ve masa tenisi 2’şer, badminton, okçuluk ve cimnastik de 1’er sporcuyla mücadele edecek.

Haberin Devamı

Ata’nın kızları
Londra olimpiyatlarının bir başka ilki kadın sporcularımızın, erkekleri geride bırakması olacak. Bugüne kadar tüm olimpiyatlarda erkekler, kadın sporculara sayıca üstünlük kurarken, Londra’da bu durum tamamen tersine döndü.
114 sporcunun olimpiyat biletini cebine koyduğu kafilede 66 kadın sporcu yer alacak. Erkek sporcuların sayısı ise 48’de kaldı. Kafilenin en kalabalık federasyonu olma unvanını eline geçiren atletizmde 25 bayan atlete karşılık sadece 8 erkek sporcu Londra’ya gitmeye hak kazandı. Badminton, cimnastik, okçulukta Türkiye’yi bayan sporcular temsil ederken, 16 branş arasında kadın sporcusuz sadece bisiklet ve boksta yarışılacak.

Haberin Devamı

16 BRANŞTA VARIZ
Pekin’de 12 branşta temsilci gönderdiğimiz olimpiyatlarda bu kez 16 farklı dalda mücadele edilecek. Güreş, halter, boks, atletizm gibi branşların yanısıra Londra’da ilk kez “biz de varız” diyeceğimiz dallar olacak.
Takım sporlarında 52 yıllık hasreti dindiren voleybol ve basketbol kadın takımlarımızın yanısıra, badminton, atletizmde 4x400 bayrak, bayan güreş ile cimnastikte ilk kez olimpiyatlarda varlık göstereceğiz. Atıcılık, bisiklet, judo, okçuluk, masa tenisi, tekvando, yelken ve yüzme de Londra’da yarışacağımız diğer branşlar.

Haydi Begül!
Londra’da Türk ekibi adına oyunların ilk müsabakasına milli okçumuz Begül Löklüoğlu çıkacak. Bu dalda erkekler bireysel, bayanlar bireysel, erkekler takım ve bayanlar takım sıralama atışları yapılacak. Bayanlar bireysel sıralama atışlarında, milli sporcu Begül Löklüoğlu yarışacak. TSİ 15.00’de Bayanlar Bireysel Sıralama atışlarına çıkacak olan Löklüoğlu’nun, bu yılki Dünya Salon Okçuluk Şampiyonası’nda 6’ncılığı, 2006 Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası’nda ise gümüş madalyası bulunuyor.

Haberin Devamı

Olimpiyat tarihinin ilginç notları
Londra’nın üçüncü kez ev sahipliği yapacağı olimpiyat oyunlarında, tarih boyunca birçok ilginç olay yaşandı. Diskalifiye olaylarından, altın madalya hikayelerine, olimpiyat oyunları için yapılan harcamalar ve hazırlıklara kadar tarihte olimpiyat oyunlarında yaşanan bazı ilginç olaylar şöyle:
- 1928 yılındaki Amsterdam Olimpiyat Oyunlarında, Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken kayığını durdurarak, nehirden geçmekte olan ördek sürüsüne yol verdi. Pearce duraksamasına karşın, altın madalyayı ülkesine götürmeyi başardı.
- 1904 yılında Amerikalı maraton koşucusu Fred Lorz, St Louis’de yapılan oyunlarda yarışın büyük bir bölümünü arabaya binerek tamamladığı ortaya çıkınca diskalifiye oldu.
- Tarzan filmleriyle bilinen ve 12 Tarzan filminde oynayan ABD’li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 olimpiyat oyunlarında yüzmede beş altın madalya kazandı.
- Uçan hedef atıcılığında, 1900 yılındaki olimpiyat oyunlarında ”kilden güvercin” yerine gerçek güvercinler kullanıldı ve 300 güvercin öldürüldü.
- 1948 yılındaki Londra Olimpiyat Oyunları’nda kötü hava koşulları nedeniyle, oyunlar akşam karanlığına sarkınca, araba farlarıyla mücadelelerin yapıldığı alanlar aydınlatıldı.
- Antik Yunan döneminde Olympia’da atletler, çıplak olarak müsabakalara katılırdı.
- Siyahi atletler olimpiyatlarda 1960 yılına kadar maraton koşusunu kazanamadı. Maraton kazanan ilk siyahi atlet 1960 yılında Etiyopyalı Abebe Bikila oldu.
- 1904 Paris Olimpiyat Oyunları’nda, kazanan atletlere madalya yerine tablo hediye edildi. Fransızlar tabloların, madalyadan daha değerli olduğunu savundu.
- Televizyondan yayımlanan ilk olimpiyat oyunları, 1936’daki Berlin oyunları oldu.

Londra Olimpiyat Oyunları'na duygusal reklam

Yazarlar