İspanya ‘Defans’sız jenerasyon!

‘Defans’sız jenerasyon!

29.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

‘Defans’sız jenerasyon

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

EURO 2020’ye gelirken hem Hırvatistan hem İspanya incelemeleri yapıldığında teknik direktörlerin baskın geldiği iki takım karşımıza çıkıyordu.
Luis Enrique’nin özellikle Real Madrid’li oyunculara kadrosunda yer vermemesi ve Barcelona ağırlıklı oyuncuları daha çok tercih etmesi tepki alıyordu. Ama kafasındaki 4-3-3 düzeni, tam bir Barcelona düzeniydi. Bu kadro tercihi nedeniyle Luis Enrique’yi bir sınav bekliyordu.
Hırvatistan’da da Zlatko Dalic’in 2018 Dünya Kupası’ndaki final başarısından sonra EURO 2020’de ortaya koyacağı performans gerçek anlamda bir kariyer testi idi.
Maça başlarken iki takımın tedbirli ve sakin kalma isteği vardı. Hırvatistan, İskoçya karşısından 3-1 kazanırken Luka Modric’in liderliği olmasa belki gruplarda eleneceklerdi. Maçın başında buldukları şans golüne karşın İspanya geri dönüşüyle dikkat çekti. Luis Enrique’li bu İspanya belki 2008-2012 arasındaki tarihi takımla kıyaslanamaz ama geçiş oyunundaki başarı, birlikte hareket etme kabiliyeti ve uyumlarıyla her rakip için zorlayıcılar. En büyük ve tek ciddi zaafları Sergio Ramos’suz defans hattı.
Kovacic-Modric-Rebic-Brozovic gibi altın jenerasyon olarak adlandırılan Hırvatistan orta sahasına karşı İspanya ilk yarıda daha disiplinli taraftı.
İkinci yarıda Kramaric’in Hırvatistan adına oyuna girmesi bambaşka bir maçı ortaya çıkardı. Kramaric’in hem savunma arkasına kaçabilme özelliği hem de ceza sahası içindeki meziyetleri İspanya’yı bir anda savunmada endişeli bir konuma taşıdı.
4-3-3 düzenindeki Boğalar, Busquets, Koke, Pedri’li orta saha ile zaman zaman zayıf kalmaya başladı.
Olmo ve Pau Torres’i oyuna sokan İspanya bir anda Hırvatistan’ın hücuma rahat çıkışlarını durdurdu. Ferran Torres’in 3. golünde de oyuna 72’de giren Pau Torres’in pası vardı.
Hırvatistan gerçekten kaliteli oyunculardan kurulu bir takım ve Modric’in liderliğinde başarılı bir jenerasyon var. Pasalic’in eşitliği getiren golünde de Hırvatistan’ın hücum gücü 2018’de Dünya Kupası’ndaki başarılarını anımsattı. Ama bu jenerasyonun en büyük zaafı üst düzey bir stopere sahip olmaması. Zamanında Slaven Bilic, Igor Tudor, Vedran Corluka gibi stoperlerle 1998 ve 2018 Dünya Kupası’nda başarı kazanan Hırvatlara, EURO 2020’de Domagoj Vida’nın performansı yetmedi. 4 maçta 8 gol yediler.
Hırvatistan, İspanya’daki savunma boşluklarında gol yapamasa da İspanya’da Morata, Hırvatların defans zaafını kullandı. Oyarzabal’ın skoru 5-3’e taşıdığı golde de Hırvatistan defansının zaafı yine ortaya çıktı. 3-1’den geri dönen ve maçı uzatmalara götüren Hırvatistan’ı yakan işte bu defans hattı oldu.