Skorer DÜNYADA 2011 BÖYLE GEÇTİ

DÜNYADA 2011 BÖYLE GEÇTİ

30.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

2011 Barcelona için bir anlamda 2009 yılının tekrarı gibi geçti. 2009’da olduğu gibi Şampiyonlar Ligi Finali’nde yine Manchester United’ı mağlup eden Barcelona İspanya Kupası hariç mücadele ettiği bütün kupalarda mutlu sona ulaşarak yılın en başarılı kulübü oldu

DÜNYADA 2011 BÖYLE GEÇTİ

Barcelona’nın altın yılı
Futbolda 2011 yılı 2010’un olmasa da 2009’un bir nevi tekrarı gibi geçti. Katalan devi Barcelona neredeyse kazanmadık kupa bırakmazken yılı 5 kupayla tamamladı ve ezeli rakibi Real Madrid’in tek tesellisi finalde İspanya Kral Kupası’nı Barcelona karşısında 1-0 galip gelerek kazanmak oldu.
Son 10 yılın tartışmasız en başarılı takımı Barcelona, La Liga’da Real Madrid’e 4 puan fark atarak 21. şampiyonluğuna ulaşmayı başardı. Ancak bu başarı Barcelona’nın 2011’deki son başarısı olmadı. Şampiyonlar Ligi Finali’nde Manchester United’ın karşısına çıkan Barcelona yine 2009 Roma’da olduğu gibi Wembley’de de zorlanmadı ve Manchester United’ı 3-1 mağlup ederek zafere ulaştı. Ağustos ayında ise Barcelona’nın Süper Kupa finali’nde rakibi Avrupa Ligi şampiyonu Porto oldu. Barcelona’nın Portekiz devi karşısında da zorlanması beklenmiyordu. Nitekim zorlanmadılar da. 2-0’lık skor Barcelona’ya yeterken 2011’in son ayında Katalanlar’ın kazandığı son kupa Dünya Kulüpler Şampiyonası oldu.
Yıllardır Barcelona’ya kaptırdığı bayrağı geri alma çabasında olan Real Madrid’in 2011’le ilgili tek başarısı ise İspanya Kral Kupası’nı finalde Barcelona’yı yenerek almaları oldu.

Haberin Devamı

2011 Şampiyonları
La Liga (İspanya)- Barcelona
Premier Lig (İngiltere) - Manc. United
Serie A (İtalya) - Milan
Bundesliga (Almanya) - B.Dortmund
Ligue 1 (Fransa) - Lille
Eredivise (Hollanda)?- Ajax
Jupiler Lig (Belçika) - Genk
Süper Lig (Yunanistan)?- Olympiakos
Primeira Liga (Portekiz) - Porto
Premier Lig (İskoçya) - Glasgow Rangers

Avrupa Ligi’nde Portekizliler esti
UEFA Avrupa Ligi’nde 2011 yılında Portekizliler fırtına gibi esti. Braga, Benfica ve Porto yarı finale çıkarken bu turda Portekizli olmayan tek takım İspanya’dan Villarreal idi. Yarı finalde Braga, Benfica’yı elerken Porto da Villarreal’i eleyerek finale yükseldi. Dublin’de oynanan finalde Porto, Braga’yı 1-0 yendi ve kupayı 2. kez müzesine götürmenin mutluluğunu yaşadı.

Haberin Devamı

Yazı kadınlar doldurdu
Futbol severler için sonu tek rakamla biten yıllar ıstırap gibi geçer. Zira futbolun ölü sezonunda, haziran-temmuz aylarında ne Avrupa Şampiyonası ne de Dünya Kupası vardır. Ancak bu yıl bu boşluğu kadın futbolu doldurdu. Almanya’da düzenlenen 2011 Kadınlar Dünya Kupası kadın futbolunun hiç olmadığı kadar ilgi çekmesine sebep olurken zafere ulaşan taraf finalde ABD’yi penaltılarla yenen Japonya oldu.

FUTBOLDA GÖZE ÇARPANLAR
- Barcelona ve Inter’den sonra Samuel Eto’o’nun transfer tercihi ilginç oldu. 30 yaşındaki Kamerunlu yıldız Ağustos ayında Rusya’nın Anzhi Makachkala takımına transfer oldu ve kendisine senede 20 milyon euro kazandıran sözleşmeye imza atarak dünyanın en çok kazanan futbolcusu oldu.

- Ocak ayında Liverpool’un İspanyol golcüsü Fernando Torres, Chelsea’ye 50 milyon pound karşılığında transfer olarak Britanya futbol tarihinin en pahalı oyuncusu oldu. Torres’in Chelsea’deki karnesi ise değerini hiç yansıtamadı. Torres Chelsea’de çıktığı 36 maçta 5 gol attı.

- Türkiye’nin şikeyi, sonraki günlerde de Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesini konuştuğu günlerde Fenerbahçe için emsal teşkil edebilecek bir dava da UEFA ve Sion kulübü arasında yaşandı. Sion transfer yasağına rağmen kadrosuna kattığı oyuncuları Avrupa Ligi Elemeleri’nde oynattıması nedeniyle Avrupa Ligi’nden men edildi. İsviçre kulübü CAS’ta UEFA aleyhine dava açsa da davayı kaybetti.

Haberin Devamı

- Leeds United, Everton, Newcastle, Bolton ve Sheffield United’ın eski oyuncusu ve Galler Milli Takımı’nın teknik direktörü Gary Speed 28 Kasım’da evinde kendisini asmış bir şekilde bulundu. Öldüğünde 42 yaşındaydı. Ölümünün nedeni hâlâ araştırılıyor

- Brezilya futbolunun efsanesi, futbolculuğu dışında politik aktivistliğiyle de tanınan Socrates aramızdan ayrılan bir diğer isim oldu. Bir süre bağırsaklarında yaşadığı problem nedeniyle yoğun bakımda tutulan Socrates 4 Aralık’ta hayatını kaybetti. Öldüğünde 57 yaşındaydı.

- Barcelona’nın başarısındaki en önemli etkenlerden birisi olarak gösterilen Arjantinli yıldız Lionel Messi üst üste 2. kez Altın Top ödülünü kazanarak dünyanın en iyi futbolcusu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

- Türk Milli Takımı’nın yıldız oyuncusu Hamit Altıntop’un 2012 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde Kazakistan’a attığı gol 2010 yılının en güzel golü seçildi.

Haberin Devamı

- 2011 yılında Türk futbolu Avrupa’ya önemli ihracatlar gerçekleştirirken Almanya’da top koşturan temsilcilerimiz de büyük takımlara gitti. Bundesliga Şampiyonu Dortmund’un önemli oyuncusu Nuri Şahin ve Bayern Münih’ten Hamit Altıntop Real Madrid’e gitti ve Mesut Özil’in takım arkadaşı oldu. Arda Turan, Galatasaray’dan Atletico Madrid’e, Umut Bulut ise Trabzonspor’dan Toulouse’a transfer oldu.

- Arjantin’de düzenlenen Copa America’da son Dünya Kupası’nın üçüncüsü Uruguay, finalde Paraguay’ı 3-0 yenerek şampiyon oldu.

- Yunanistan futbolunda başlatılan şike soruşturması çerçevesinde Süper Lig takımları Kavala ve Olympiakos Volos 2. lige düşürüldü.

- Real Madrid’in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo, 2010-2011 sezonunda attığı 40 golle, Avrupa liglerinde en çok gol atan futbolcu olarak kendisine verilen “Altın Ayakkabı” ödülünü aldı.

VOLEYBOL
Japonya’da düzenlenen Dünya Kadınlar Voleybol Kupası’nda mutlu sona ulaşan taraf turnuvayı 2. kez kazanan İtalya oldu. Makao’da organize edilen Dünya Kadınlar Grand Prix’inde ise şampiyon değişmedi ve ABD 4. kez şampiyon oldu. Erkekler Dünya Kupası’nda ise Rusya 6. kez şampiyonluğunu ilan etti. Turnuvada ilk üç sırayı paylaşan Rusya, Polonya ve Brezilya ise 2012 Olimpiyatları’na katılmaya hak kazandı.

Haberin Devamı

RALLİ
2011 Dünya Ralli Şampiyonası’nı kazanan isim Citroen takımının Fransız pilotu Sebastian Loeb oldu. 222 puanla Loeb üst üste 8. kez Dünya Ralli Şampiyonu olurken, Loeb’ün takımı Citroen Total World Rally takımı da 403 puanla şampiyonluğa ulaşan ekip oldu.
Arjantin ve Şili topraklarında yapılan 33. Uluslararası Dakar Rallisi’nde birincilikleri, otomobilde Katarlı Nasser Al-Attiyah ekibi, Volkswagen marka araçları ve 45.16.16.00’lık derece, motosiklette de İspanyol Mark Coma 51.25.00.00’lık dereceyle kazandı. Türkiye’yi motosiklet kategorisinde temsil eden Kemal Merkit ise destek almadan yarışanlar sınıfında 2’nci, genel klasmanda ise 59. oldu.

YÜZME
Polonya’nın Szczecin kentinde organize edilen Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na Almanya ve Danimarka damga vurdu. Alman yüzücüler toplamda 7 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla 10 madalyaya ulaşırken, Danimarka 5 altın, 7 gümüş ve 2 bronz madalya topladı. İspanya’da 5 altın, 5 gümüş ve 2 bronz madalya kazanırken en çok madalya kazanan ülke Rusya oldu. Ruslar 4 altın, 9 gümüş ve 2 bronz madalyayla evlerine toplam 15 madalyayla döndüler.

TENİS
Teniste 2011 yılı bir anlamda Novak Djokovic’in yılı oldu. Sırp tenisçi Avustralya Açık, Wimbledon ve ABD Açık’ta zafere ulaşırken Grand Slamler’de dörtte dört yapmasının önüne geçen isim Fransa Açık şampiyonu Rafael Nadal oldu. Kadınlarda ise Kim Clijsters Avustralya Açık Finali’nde bir Grand Slam finalinde ilk kez mücadele eden Li Na’yı yenerek şampiyon oldu. Fransa Açık’ta şampiyon Schiavone’yi mağlup eden Li Na olurken Wimbledon’da Sharapova’yı mağlup eden Petra Kvitova mutlu sona ulaştı. 2011’in son Grand Slam’i ABD Açık’ı kazanan isim ise Avustralyalı tenisçi Samantha Stosur oldu.

FORMULA 1
Bir yıl önce Formula 1 tarihinin en genç şampiyonu olan Sebastian Vettel 2011’de bu zaferi bir kez daha tekrarlayarak unvanını korudu. Vettel 392 puan toplayarak pilotlar klasmanında Formula 1’de zafere ulaşan taraf olurken, markalar klasmanında Red Bull-Renault 650 puanla şampiyon oldu. 2011 sezonunun ilk yarışı olan Bahreyn Grand Prix’si ise ülkede yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle iptal edildi. 2011’de Formula 1 İstanbul’da son kez koşuldu. Maalesef bu yıl Formula 1’in yolu İstanbul’dan geçmeyecek.

HENTBOL
İsveç’te düzenlenen Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası’nda Danimarka’yı 37-35 yenen Fransa dördüncü şampiyonluğuna ulaştı.

BİSİKLET
İtalya’da düzenlenen Giro d’Italia’da zafere ulaşan isim Ablerto Contador olurken yarışa Belçikalı bisikletçi Wouter Weylandt’ın ölümü damga vurdu. Bisikletçileri zorlayıcı ve tehlikeli etaplar seçildiği için tur yönetimi eleştirilirken 3. etapta kaza yapan Wouter Weylandt yaşamını yitirdi. Fransa Bisiklet Turu’nda ise Contador aynı performansı gösteremedi. 34 yaşındaki Avustralyalı Cadel Evans, Fransa Bisiklet Turu’nu kazanan ilk Avustralyalı oldu.

Lokavt nedir öğrendik
Dallas Mavericks’in şampiyon olduğu sezonun ertesinde lokavt nedeniyle 2011-12 sezonu bir türlü başlayamadı

2011 yılında basketbol ve NBA sayesinde ‘lokavt’ kavramını hergün kullanır olduk. Oyuncular birliği ve lig yönetiminin oyuncuların hakları üzerinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle NBA tarihinde ilk kez bir sezon iptal edilme noktasına geldi. Aralığa kadar süren görüşmeler yılan hikayesine dönerken sezon bir türlü başlayamadı. Bu süreçte oyuncular boş vakitlerini Avrupa Kulüpleri’nde oynayarak geçirirken Türk basketbolseverleri de Deron Williams’ı çıplak gözle izleme fırsatını yakaladı. İlerleyen günlerde taraflar anlaştı ve NBA geç de olsa başladı.
NBA’de bir önceki sezonda ise final serisi Dallas Mavericks-Miami Heat arasında oynandı. Dallas seriyi 4-2 kazanarak şampiyon oldu.
Litvanya’da Avrupa Şampiyonası heyecanı yaşandı. Turnuvayı finalde Fransa’yı 98-85 mağlup eden İspanya kazandı. Üçüncü Rusya olurken turnuvanın MVP’si İspanya’dan Juan Carlos Navarro oldu.
Euroleague’de ise Panathinaikos 6. şampiyonluğuna finalde Maccabi Tel Aviv’i 78-70 yenerek ulaştı.

DÜNYADA 2011 BÖYLE GEÇTİ

Ne yaptın Usain!
2011’de Atletizm adına yılın en çok konuşulan olayı Güney Kore’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası 100 metre finalinde Usain Bolt’un diskalifiye edilmesi oldu. Finalin mutlak favorisi olarak piste çıkan ve herkesin altın madalyayı kazanmasına kesin gözüyle baktığı Usain Bolt yanlış çıkışıyla herkesi hayal kırıklığına uğrattı.
Usain Bolt’un diskalifiye edildiği yarışta altına uzanan isim Jamaikalı Yohan Blake oldu. Usain Bolt buna rağmen dünyada yılın atleti seçildi.