Milli Takım 'Dünya'lar bizim olsun

'Dünya'lar bizim olsun

14.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile Kadın Milli Takımımız'ın 3 yıldızı Avrupa Şampiyonası öncesi Milliyet için bir araya geldi.

Dünyalar bizim olsun

ÜMİT AVCI - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Türk Sporu’nun en başarılı milli takımlarından birisi olan Potanın Perileri bir kez daha tarih yazmaya çalışacak, Çekya’nın ev sahipliğindeki Avrupa Şampiyonası’nda önce Dünya Şampiyonası vizesi almak, ardından da yeni bir madalyayı boyunlarına takmak için sahaya çıkacak.

A Milli Kadın Basketbol Takımımız, 16-25 Haziran tarihleri arasında Çekya’da düzenlenecek olan Avrupa Şampiyonası’na iddialı gidiyor. Potanın Perileri, Coach Ekrem Memnun yönetiminde önce ilk 5 sıra içinde bulunarak Dünya Şampiyonası vizesi almak, ardından da Türk halkını alıştırdıkları başarılara bir halka daha ekleyerek, madalyaya ulaşmak hedefinde.

Zorlu maraton öncesinde MİLLİYET için bir araya gelen Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile takımın tecrübeli isimleri Şaziye İvegün Üner, Birsel Vardarlı Demirmen ve Işıl Alben de hedeflerinin yüksek olduğunu dile getirerek, sahada başarılı olmak için tüm güçlerini kullanacaklarını söylediler.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı ve Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, takımdan ilk beklentisinin sahaya çıktıklarında hepimizi gururlandıracak bir tablo olduğunu söylerken, “Milli formayı giymek, 80 milyonun desteğiyle oynamaktır. O ruhla o enerjiyle gösterilecek mücadele, birliktelik, arzu, Türk halkını mutlu edecektir” dedi. Milli takımlar söz konusu olduğunda düşüncelerin hep en üst seviyelerde olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Ama bazı gerçekleri de göz önünde bulundurmalı, olaylara daha gerçekçi bakmalıyız. Bir jenerasyon değişikliği yaşıyoruz. Tecrübeli bir kaç ismimizin basketbolu bırakması, devşirme kontenjanındaki değişiklik mutlaka takımı etkileyecektir. Yeni görev alacak arkadaşların da çok iyi hazırlandıklarını biliyorum. Biz de federasyon olarak onların yanındayız. Bir kısmımız hemen onlarla gidecek, bir kısım da 2. etap- ta onlara katılacak. Beklentim Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı. Bir istikrarımız var ve sürdürmek gerek. Ondan sonra form durumlarına göre madalyayı konuşabiliriz. Sonuçta milli takımlar içinde en başarılı ekip Kadın Basketbol Milli Takımı. Avrupa Şampiyonaları’nda alınan madalyalar, iki kez Olimpiyatlar’a katılmaları unutulamaz. Şu anda daha zor bir süreçten geçiyor olsalar da aynı dereceler çok uzak değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Farkımız: Tecrübemiz
Hem kadınlarda, hem de erkek millilerde jenerasyon değişikliklerinin kendi dönemlerine denk gelmesini nasıl yorumlayacağını sorduğumuz Başkan Türkoğlu, “Eski bir sporcu olarak bunları yaşayan birisiyim. Yönetimimizdeki isimler de o olgunluğa ve birikime sahip. Bizi farklı kılan da bu tecrübenin somut şekilde ortada olmasıdır. Hiçbir zaman hayaller peşinde olmayacağız. Milli formayı en çok giyen eski bir sporcu olarak, milli takım dendiğinde her şeyin farklı olacağını çok iyi biliyorum. İstikrarlı bir şekilde o mücadeleyi verecek isimlerle yola devam edersek, her şeyin üstesinden geliriz. Yönetim olarak çalışmalar yapıyoruz. Kadınlarda getirilen 3+1 kuralı, alttan gelecek isimlere daha fazla fırsat yaratacaktır ve bu da jenerasyon değişimindeki eksikliği hızla giderecektir. Bu şekilde ileriye yönelik hedeflerimiz için de çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyalar bizim olsun

BİRSEL VARDARLI: Liderlik şart değil

Takımın yıldızlarından Birsel Vardarlı Demirmen, çok yoğun bir sezonu geride bıraktığını ve ilk günlerde kafaca kendisini yorgun hissettiğini ancak şimdi bundan kurtulduğunu belirterek, “Fiziksel olarak ufak tefek sakatlıklarım olsa da inşallah bunlar şampiyonayı etkilemeyecektir” diye konuştu.
Takımda yeni isimlerin olduğunu ve eski havanın yakalanıp yakalanmayacağı konusunda soru işaretleri yaşandığını hatırlatmamız üzerine Vardarlı, “Yeni gelenlerin aynı havayı yakalaması için çok fazla bir arada bulunamadık ama en azından 6-7 oyuncu hâlâ o iskeleti koruyor. Yanımıza da yenileri monte edeceğiz, oyun tarzımız yeni isimlere göre biraz değişecektir. Şampiyonaya kadar tam uyumu yakalayacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Birsel, “Grubu ilk sırada bitirmesek de çok önemli değil. İlk madalyamızı alırken grubu 3. bitirmiştik ama sonra açılmıştık ve final oynamıştık” şeklinde konuştu.
IŞIL ALBEN: Hedefimiz madalya
Liglerin tamamlanmasının ardından kısa bir süre geçirdiklerini ve tekrar temponun yüksek olduğu bir sürece girdiklerini söyleyen Işıl Alben, “Bu yıl Avrupa Şampiyonası daha erken, bu nedenle fazla vaktimiz yoktu. Her günü en verimli şekilde değerlendirmeye çalıştık. Eksiklerimiz var ama bizim takımımız hep şampiyona başladığında tam hazır olmuştur” dedi.
Galatasaray’da sezon içinde eski yıllara oranla daha fazla top kullandığını, sorumluluk aldığını ve bunun milli takımda da devam edip etmeyeceğini sorduğumuz yıldız basketbolcu, “Sezon bittiğinde biraz kuvvet eksiğim olduğumu hissediyordum. Bunu kapatmak için çalıştık, şimdi daha güçlüyüm. Coachun istediklerini yapmayı seven bir oyuncuyum. Bu yıl top kullanmam istendi, daha çok forvet oynadım. Burada da Ekrem ağabeyin verdiği rol neyse onu yapmaya çalışacağım” diye konuştu.
Işıl Alben, hedefler konusunda ise düşüncelerini, “İlk hedef dünya şampiyonası ama biz hep beklentilerin üzerine çıkan bir takım olduk. Benim hedefim yine madalya. Antrenörlerimizin de, diğer oyuncuların da aklında bu vardır” şeklinde açıkladı.

Haberin Devamı

Dünyalar bizim olsun
ŞAZİYE İVEGİN: Kilit nokta ribauntlar

Takımın en tecrübeli ismi Şaziye İvegin Üner, “Takım değişti, görüntüsü değişti, oyun olarak da biraz farklı oyun sergileyebiliriz ama şartlar ne olursa olsun biz hep madalya için oynayan, bunun için sahaya çıkan bir ekibimiz. Jenerasyon değişiyoruz, bu çok kolay olmayacak ama benzer olayları diğer ülkeler de yaşıyor. Önemli olan aynı konsantrasyonla, aynı amaçla bir arada olabilmek. Ben gençlere çok güveniyorum” dedi.
Boyalı alanda kendi pozisyonlarını yaratan iki uzun Nevriye ve Sanders’ın bu yıl aralarında olmadığı, Hollingsworth’ün etkili olabilmesi için de kısaların atacağı skorun önem kazanacağını hatırlattığımız Şaziye, “Bunu başarırız. Çünkü çok iyi guardlarımız var. Oyunun her yönünü oynayabilecek isimlerimiz de, Q’yu besleyebilecek oyuncularımız da, oyunun temposunu ve agresifliği artıracak gençlerimiz de var. Yani her şeyimiz var, önemli olan bunu nasıl kullanacağımız” diye konuştu.
Kendileri için en önemli şeyin ribauntlar olduğunu vurgulayan tecrübeli oyuncu, “Bizim uzunlara destek olmamız lazım. Ribauntlarda sıkıntı yaşamazsak, istediğimizi elde ederiz” iddiasında bulundu.