Haberin Devamı

Fenerbahçe şampiyonluk yarışındaki tek rakibi olan Beşiktaş’ı 2-0 yenerek Kadıköy’deki derbi galibiyetleri geleneğini sürdürdü. Kazanmaktan öte, olası puan eşitliğinde de ikili averaj üstünlüğünü ele aldı. Yani bu galibiyetin çok daha farklı anlamı vardı.
Sarı-lacivertli ekip kazanmasını bildi ama, Besiktaş karşısında topla oynama istatistiğinde en kötü ikinci maçını çıkardı. Özellikle ilk yarıda topla Beşiktaş’ın yüzde 60, Fenerbahçe’nin ise yüzde 40 oynamasına rağmen Beşiktaş, rakip ceza sahasında 7 kez topla buluşabildi. Özetle Fenerbahçe, çok iyi savunma yaparak, agresif oynayarak bu maçı kazandı.
Peki bundan sonra ne olacak?
İki takım şampiyonluk yarışında zirvede yalnız kaldı. Artık bu yarışta telafisi olmayan maçlar oynayacak her ikisi de. Ligin son haftasına kadar sürmesi beklenen kıyasıya mücadelede her puanın, her golün çok önemi var.
Bu anlayış yeter mi?
Sezonun tamamlanmasına on hafta var. Beşiktaş’ı ise birbirinden zorlu 11 maç bekliyor.
Doğal olarak insanlar merak ediyor. İki ekip nasıl bir oyunla bu yarışı tamamlayacaklar?
Fenerbahçe özellikle deplasmanlarda Beşiktaş karşısındaki bu savunma anlayışı ile oynayarak kazanabilir mi?
Lider takım tek farklı galibiyetlerden sonra oldukça eleştiri almıştı. Hücum organizasyonlarındaki etkisizliği gündemi meşgul etmiş ve çok tartışılmıştı.
Sonuçta tek gollü galibiyetlerle de olsa üç puanları toplayarak yarışın bu noktasına şampiyonluk iddiasını taşıdı.
Fenerbahçe bundan sonra oynayacağı maçlarda nelerle karşılaşacak? Deplasmanlarda geriye düştüğü maçları savunma anlayışı ile lehine çevirebilecek mi? Geride kalan zorlu maçları Beşiktaş karşısında olduğu gibi sadece çok iyi savunma yaparak kazanabilecek mi?
Top Fenerbahçe’de iken ofansif etkinliğini artıracak oyuncular Volkan Şen, Nani, Alper Potuk, Markovic, Van Persie ve Fernandao olacak.
Bu isimlerin ancak üçü aynı anda sahada yer alabilecek.
Problem doğabilir
Dördü birden sahada olduğunda savunma problemi doğacak. Böyle bir durumda söz konusu futbolcuların kapalı savunmayı açacak aksiyonlar yaratması gerekiyor. Kanatlar önemli. Özellikle Alper Potuk, Nani, Volkan Şen, Markovic çizgiden içeriye driplingleri ile rakiplerini merkeze itip, Caner Erkin, Hasan Ali Kaldırım, Gökhan Gönül ve Şener Özbayraklı’nın önünü açarak ligin en etkili kanat oyuncularını devreye sokacak.
Bu hareketlilik ve yüksek enerjiyle oynayan Fenerbahçe, rakiplerine üstünlük sağlayabilir. Volkan Şen, Alper Potuk, Nani, Markovic, Van Persie ve Fernandao’nun özellikle deplasmanlardaki ofansif performansları Fenerbahçe’nin kazanması için önemli.
Fenerbahçe’nin maç kazanmadaki ofansif yönden kilit isimlerinin orta saha oyuncuları olması zor gibi görünüyor. Bu mevkidekilerin takım savunması ve alan kullanımındaki etkinlikleri, Fenerbahçe’yi diğer takımlar karşısında daha diri ve mücadeleci gösterecektir.
Forvet oyuncularına destek sağlayacak ofansif yönden kilit isimler; kenar savunma oyuncuları Hasan Ali Kaldırım, Caner Erkin, Gokhan Gönül ve Şener Özbayraklı olacak.
Sürprizlere hazır olun!
Hücumda üretemeyen bir Fenerbahçe izlememiz de sürpriz değil. İyi savunmasıyla rakiplerine çok pozisyon vermeyen Fenerbahçe’nin, sürpriz bir oyuncunun şut ya da duran top ile bir gol bularak sonuca gitmesini eleştirmemek gerek. Fenerbahçe’de bu iyi savunma hali, hücuma en iyi destek olma şeklidir.
Fenerbahçe’nin topun kendisinde kalarak, rakiplerine ofansif üstünlük kurarak, hücum zenginliğini kabul ettirerek oynaması ve bunu uzun süre devam ettirmesi, ister istemez oyunu sıkıştıracak ve dar alanda aksiyon ihtiyacı doğuracak.
Saracoğlu motivasyonu
Bu aksiyonun sonuca yönelmesi için Fenerbahçe’nin deplasmanlarda Saracoğlu coşkusu ve motivasyonu ile oynaması gerekiyor.
Saracoğlu’nda oynayacakları maçlarda Fenerbahçe’nin rakiplerine farklı bir üstünlük sağlamasını bekleyebiliriz. Bu normal bir sonuç.
Öte yandan sarı-lacivertli takımı bekleyen zorlu deplasmanlar var.
Akhisar Belediyespor, Galatasaray, Torku Konyaspor, Trabzonspor, Başakşehir ve Sivasspor ile deplasmanda çok zor maçlar oynayacaklar.
Bu maçların hepsinde Saracoğlu motivasyonu gerekli. Kendi evinde seyircisi önündeki kazanma isteğini, coşkusunu, oyun disiplinini deplasmana da taşıması gerekir sarı-lacivertlilerin.