Skorer Gerçek Elano’yu herkes görecek

Gerçek Elano’yu herkes görecek

31.12.2009 - 00:26 | Son Güncellenme:

Doğduğu kasaba Iracemapolis’te Milliyet’i ağırlayan Elano, Rijkaard’ın verdiği destekle adaptasyon dönemini atlattığını söyledi, “Ligin son haftalarında, ilk bölümlere göre başarılı maçlar oynadım. Kendimi artık daha iyi hissediyorum. İkinci yarıda bambaşka bir Elano izleteceğim” dedi

Gerçek Elano’yu herkes görecek

Galatasaray’ın yıldız oyuncusu Elano Blumer, Milliyet’i, Brezilya’da dünyaya geldiği yer olan Iracemapolis’te konuk etti. Iracemapolis, Brezilya’da 20 bin kişinin yaşadığı bir kasaba. Yağmurun bütün yıl yağdığı, yemyeşil ve sakin bir yer olan Iracemapolis’in insanları için Elano çok şey ifade ediyor.
Elano’yu, Brezilya’dan telefonla arayarak röportaj yapmak istediğimizi bildirince çok şaşırdı ve bu talebimimizi önce geri çevirdi. Biz de saygıyla karşıladık. Ancak bir gün sonra kendisini Elano’nun ailesinden biri olarak tanıtan bir kişi, bizi Iracemapolis’te, Brezilyalı futbolcuya ait otelde beklediklerini söyledi. Elano, Milliyet’e röportaj vermeyi kabul etmişti.
Hiç vakit kaybetmeden Iracemapolis’e hareket ettik ve otele ulaştık. Brezilyalı futbolcu, yağmur altında siyah lüks bir araçla özel koruması eşliğinde otele geldi. Röportajın çabuk yapılmasını istiyordu. Bütün sorularımıza cevap vereceğini, ancak poliste pasaport sorunu olduğu için acil gitmesi gerektiğini söyledi.
Fazla zamanım yoktu, bu nedenle röportaja hemen başladım. Galatasaraylı yıldız, bütün sorularımıza içtenlikle yanıt verdi, yaşadıklarını ve hedeflerini tek tek anlattı.

Sezonun ilk yarısı nasıl geçti?
-Galatasaray ilk yarıda bana göre başarılı oldu. Süper Lig öyle kolay bir lig değil. Şampiyonluğa oynayan çok sayıda güçlü takım var. Biz bir puan geride ikinci sıradayız. Galatasaray, şampiyonluğu hedefleyen bu kadar çok takımın olduğu bir ligde ilk yarıda başarılı olmuştur.

İkinci yarıda nasıl bir yarış bekliyorsun?
Ligin ikinci devresi daha da zor olacak. Çünkü üç kulvarda mücadele ediyoruz ve üç kupayı da almak istiyoruz. Ancak biz kaliteli bir takımız. Hedeflerimize iyi motive olursak üç kupayı da kaldırabiliriz.

Elano ilk yarıda başarılı oldu mu?
- Ben kendimi başarılı görüyorum. İyi bir ilk yarı geçirdim. Başka bir lige, başka bir ülkeye gittiğiniz zaman her şey bir anda olmuyor. Uyum sağlamak, başarıyı yakalamak için bir sürece ihtiyacınız var. Ligdeki grafiğime bakarsanız başlangıçtaki performansımla son bölümdeki performansım arasında ciddi bir fark olduğunu görebilirsiniz. Son haftalarda daha fazla oynadım ve iyi maçlar çıkardım.

Rijkaard nasıl bir teknik adam?
- Rijkaard’ın kim olduğunu bütün dünya biliyor. Üzerimde çok emeği var. Adaptasyon sürecini atlatmam için bana çok yardımcı oldu. Rijkaard bana göre dünyanın en önemli hocalarından bir tanesi ve Galatasaray için her şeyini ortaya koymaya çalışıyor.

Peki adaptasyon dönemini tamamladın mı?
- Evet tamamlandı. Artık uyum mazeret olamaz. Zaten ilk haftalara göre kendimi daha iyi hissediyorum. Hem takım arkadaşlarımı daha iyi tanıyorum, hem de rakiplerimizi. Türkiye’de ailem ve ben çok rahatız. Galatasaray ailesi de çok büyük. Zaman geçtikçe bunu daha iyi anlıyorsunuz.

İlk yarıda Galatasaray’da bazen yedek, ama milli takımda banko oynayan bir Elano gördük. Bunun sebebi neydi?
- Ben Brezilya Milli Takımı’nda 4 senedir görev yapıyorum. Galatasaray’da ise sadece 3-4 ay oynadım. Zaman futbolda çok önemlidir. Galatasaray’da ne kadar fazla oynarsam o kadar iyi olacağıma eminim. Milli takımda herkesi iyi tanıyorum. Galatasaray’da ise arkadaşlarımı daha yeni yeni tanımaya başladım. Göreceksiniz ikinci yarıda herkese çok farklı bir Elano izleteceğim.

Galatasaray’ın bu sezon şampiyon olacağına inanıyor musun?
-Tabii ki inanıyorum. Ama söylediğim gibi kolay bir ligde değiliz. Şampiyonluğa ulaşmak hiç kolay olmayacak. Son haftalara kadar kimin şampiyon olacağı netleşmez. Üç kupada mücadele ettiğimiz için enerjimizi iyi kullanmamız lazım.

Ligde sizi kim zorlar, Fenerbahçe mi, yoksa Beşiktaş mı?
- İkisi de zorlayacak. Fakat şampiyonluğu isteyen başka takımlar da var. İnanılmaz bir lig yaşıyoruz. Daha fazla dayanan, daha fazla inanan ipi göğüsler. Avrupa’da bile rekabete bu kadar açık bir lig zor bulunur.

Bursaspor, Kayserispor ve Trabzonspor ligin sonuna kadar yarışın içinde kalabilirler mi?
- Hem de nasıl! Ben bu üç takımın da ligi bırakacağını sanmıyorum. İkinci yarıda sıkı bir yarış bizi bekliyor. Bana göre şampiyonluk için 6 takımın şansı bulunuyor.

UEFA Avrupa Ligi’nde Atletico Madrid’i eleme şansınız var mı?
- Kesinlikle evet. Atletico Madrid’i gözümüzde çok büyütmemize gerek yok. Çünkü Galatasaray da büyük bir takım. Hatta Atletico’dan daha büyük bir takım. Zor olsa bile onları eler, Avrupa’daki yolumuza devam ederiz.

Galatasaray, UEFA?Avrupa Ligi’nde finale kadar gidebilir mi?
-Ben inanıyorum. Takım arkadaşlarım, teknik heyet ve yönetimimiz de finale yürekten inanıyor. Zaten Arda, Kewell, Baros, Keita, Nonda, Leo Franco, Servet, Sabri ve daha birçok yıldızın yer aldığı kadroyla bu kupada final oynamalıyız. Hatta kupayı almalıyız. Rijkaard gibi bir teknik adam ve böyle bir kadro kaç takımda var? Bu takım çok büyük işler yapacak güçte. İkinci yarıda bunu herkes görecek.

Son olarak saha dışındaki Elano’yu anlatır mısın?
-
Ben aslında son derece sosyal biriyim. Dışarı çıkmayı, yakın arkadaşlarımla iyi bir restorana gitmeyi seviyorum. Genelde ailemle olmayı tercih ederim. Çalışmayı da çok severim.


‘Arda mükemmel’

Elano, kaptanına övgü yağdırdı, “Kişiliğine de, futboluna da hayranım. Eğer gidecekse Avrupa’da büyük bir kulübe gitmeli” ifadelerini kullandı


Kaptan Arda Turan için neler söyleyeceksin? Avrupa’ya gitmeli mi?
-Arda her şeyden önce mükemmel bir insan. Takım arkadaşları için her konuda hassas davranıyor. Yabancıların rahat etmesi için de üzerimize titriyor. Herkese karşı saygılı. Futbolu da mükemmel. Kişiliğine de, futboluna da hayranım. Avrupa’ya gitmesi konusuna gelince, bana göre bu operasyonun Galatasaray ve Arda’nın çıkarlarıyla örtüşmesi lazım. Avrupa’da başarılı olmak isteyen Galatasaray’ın, takım için çok önemli bir futbolcu olan Arda’yı şimdi göndermesi doğru olur mu diye düşünmek lazım. Arda’nın Avrupa’daki büyük bir kulübe gitmesi gerekiyor. Çünkü onun kalitesinde bir futbolcu herhangi bir takıma gitmemeli. İngiltere veya İspanya’da bile olsa sıradan bir takıma gitmesi yanlış olur diye düşünüyorum.

Galatasaray’da en yakın olduğun futbolcu kim?
- Milan Baros... İkimiz de İngiltere’de bir dönem futbol oynadık. İstanbul’da yaşayan ailelerimiz sık sık görüşüyor. Ancak ben takımdaki bütün futbolcularla çok iyi anlaşıyorum. Galatasaray’da aileler arası beraberlik çok önemli.


‘Süper Lig çok şaşırttı’
Elano Blumer, Türkiye’de kendisini en fazla, Süper Lig’deki kalitenin şaşırttığını söyledi. Sarı-kırmızılı futbolcu, “Açık konuşmam gerekirse kalitesi düşük bir lige geleceğimi sanıyordum, fakat kendimi bir anda son derece kaliteli takımların ve klas oyuncuların yer aldığı, zorlu bir ligin içinde buldum. Bu ligde hiçbir takımın yeri garanti değil. İlk yarıda ortaya çıkan bazı skorlar bunun en büyük kanıtıdır” dedi.

Yardıma koşuyor
Uzun senelerdir Brezilya dışında futbol oynayan Elano Blumer, her yıl doğduğu kasaba Iracemapolis’e gelerek, belediye tarafından yardıma muhtaç aileler için düzenlenen etkinliklere katılıyor, onlara karşı olan vefa borcunu ödemeye çalışıyor. Galatasaraylı yıldız, hafta başında katıldığı etkinlikte adeta hayranlarının hücumuna uğradı.

Ailesi işletiyor
Elano, Iracemapolis’te, bu küçük kasaba için son derece lüks olan butik tarzı bir otel inşaa ettirmiş. Adını da, “Elano’s Hotel” (Elano’nun Oteli) koymuş. Galatasaraylı futbolcu, otelin 1 numaralı odasını Milliyet için tahsis etti. Yani en lüks olanını. Oteli, Elano’nun annesi ve babası işletiyor. İkisi de son derece kibar ve alçakgönüllü insanlar.