Fenerbahçe "Hoca değil felsefe değişmeli"

"Hoca değil felsefe değişmeli"

02.07.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin eski oyuncusu, bugünün Sao Paulo altyapı direktörü Diego Lugano, Milliyet'e konuştu, Sarı-Lacivertlilerin başarısı için görüşlerini aktardı.

Hoca değil felsefe değişmeli

SENAD OK - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Lugano, “Başarı, teknik adamların değiştirilmesinden ziyade, felsefenin değiştirilmesinden geçer. Fenerbahçe’nin yeni bir proje yapması lazım. Yetiştirici kulüp olmalı ve altyapıya önem vermeli. Alıyorsa genç, aç oyuncular alması lazım” dedi.

Fenerbahçe’nin unutulmaz isimlerinden Diego Lugano, bugün Sao Paulo’nun altyapı direktörü...

2030 Dünya Kupası’nı düzenlemeye aday olan ülkesinin tanıtım toplantısında buluştuğumuz Lugano, mevcut felsefe ile Türk takımlarının Avrupa’da başarı sağlamasının mümkün olmadığını söyledi. Fenerbahçe ve Türk futbolunu tartıya koyan Uruguaylı futbolcunun açıklamaları şöyle:

Fenerbahçe’yi tabii ki takip ediyorum. Sporcu olarak çok güzel yıllarım geçti. Kulüpten ayrıldıktan sonra da hep takip ettim. Orada çok fazla arkadaşım var. Onlardan bilgi alıyorum. Fenerbahçe’nin her zaman iyi olmasını diliyorum. Sıkı bir de Fenerbahçe taraftarıyım.

Haberin Devamı

Başkan Aziz Yıldırım’a teşekkür etmek istiyorum. Beni buraya getirdi. Fenerbahçe’nin bir parçası olmamı sağladı. Kulübü bu yerlere getirdi. Artık yeni bir yönetim var. Yeni başkanımıza başarılar diliyorum. Ali Koç’u tanıyorum. Kulübü, yeni ve farklı bir vizyonla yeniliğe açık bir şekilde yöneteceğine inanıyorum.

Başarı, teknik adamların değiştirilmesinden ziyade, felsefenin değiştirilmesinden geçer. Bu doğrultuda Fenerbahçe’nin yeni bir proje yapması lazım. Vizyonunu biraz değiştirmesi lazım. Yetiştirici kulüp olmalı ve altyapıya önem vermeli. Alıyorsa genç, aç oyuncular alması lazım. Bizim Fenerbahçe’de başarılı olduğumuz dönemi hatırlayın. Ben ve o dönem gelenlerin çoğu kariyerinin sonunda gelmedi. Bu doğrultuda başarı yakalandı. Yaş ortalamasının düşmesi lazım.

‘İşbirliği yapabiliriz’

Fenerbahçe taraftarı çok tutkulu. Her şey başarıya endeksli ama her sene teknik adam değişmesi kazanım sağlamaz. Transfer artı altyapı ile hedefe ulaşılır.

Futbolu yeni bıraktım. Beş aydır Sao Paulo kulübünde altyapı futbol direktörüyüm. Türkiye ve Fenerbahçe ile ilgili düşüncelerim olumlu. Ağustos ayında programımı ayarlayabilirsem Türkiye’ye bir ziyarette bulunmak istiyorum. Kulüpteki arkadaşlarımı görmek için... Fenerbahçe taraftarı ile aramızda çok büyük bir sevgi var. Belki onları görürüm. Kulübe gelerek belki Sao Paulo ile Fenerbahçe arasında kurumsal iletişim başlatıp ileriki yılların ortak çalışma ve altyapı projelerini geliştirebiliriz. Bunu kulüple görüşebiliriz.

Haberin Devamı

‘Bu şekilde zor’

Avrupa’da başarının gelmemesinin Türk futbolunun ortak bir sorunu olduğunu dile getiren Diego Lugano, “Öncelikle bu başarının çok arzu edilmesi lazım. Fakat bu proje olarak çok iyi yansıtılmıyor. Bu açıdan çok iyi yönetilmiyor” dedi.
Türk futbolunda bununla ilgili proje ve birlikteliğin bulunmadığına vurgu yapan Uruguaylı futbol adamı, “Bu nedenle istenen başarının gelmesi zor. Avrupa’da başarı olması, rakipleriyle aynı oranda oynaması için Türkiye’ye gelen yabancıların uluslararası düzeyde olması gerekiyor. Zico döneminde 8-9 çok iyi Güney Amerikalı futbolcuyduk. Uluslararası turnuva tecrübemiz çok fazlaydı. O senede biz ortak bir amaç ile sahaya çıktık ve başarılı olduk. Güney Amerika futbolunu, Zico’nun oyunu ile birleştirip güzel motifler sergiledik. Sonunda başarılı olduk ama maalesef o sene de eleştirildik. Çünkü bir sene şampiyon olamadık. Ama aradan 10 yıl geçmiş, o dönemki başarı hâlâ konuşuluyor. Demek ki güzel şeyler yaptık” yorumunda bulundu.
‘Muslera çok iyi kaleci’
Dünya Kupası’nda harika işler çıkaran Galatasaray ve Uruguay’ın kalecisi Muslera’ya da değinen Lugano, “Ona çok yardımcı olmuştum. Çok iyi bir kaleci. Bunu da gösterdi. Uruguay’ı çok iyi temsil ediyor. Muslera’nın kattığı değer, umarım Türk futbolunu daha yukarıya taşır ve Türkiye’yi, Uruguay’ın futbol seviyesine bir nebze getirir. Çünkü Uruguay’ın oynadığı futbol büyük beğeni ve saygı uyandırıyor. Türk futbolunun da bu seviyelere gelmesini canı gönülden isterim” dedi.

Yazarlar