Futbol İtalya basınında gündem Salih Uçan

İtalya basınında gündem Salih Uçan

23.03.2015 - 10:49 | Son Güncellenme:

Roma'nın Cesena deplasmanında aldığı 1-0'lık galibiyette önemli rol oynayan Salih Uçan'a övgü yağdı.

İtalya basınında gündem Salih Uçan

Sezona büyük hedeflerle başlayan ancak son 3 aydır sergilediği performansla önce İtalya Kupası'ndan elenen ardından UEFA Avrupa Ligi'nde havlu atan ve ligde de şampiyonluk şansını mucizelere bırakan Roma, haftalardır hasret kaldığı galibiyete Cesena deplasmanında ulaştı.

Haberin Devamı

Salih Uçan'ın Serie A'da ilk kez ilk 11'de çıktığı maçta

İtalya Serie A'da son 5 maçında galibiyet elde edemeyen AS Roma, Cesena'yı deplasmanda 1-0 yendi. Türk futbolcu Salih Uçan, bu maçta 67 dakika forma giyerken, ligde ilk kez ilk 11'de sahaya çıkmış oldu. Teknik direktör Garcia ve kaleci De Sanctis ile sosyal medya kullanıcıları karşılaşma sonrası Salih'e övgüler yağdırdı.

Cesena, ligin 28'inci haftasında, lider Juventus'un 14 puan gerisinde yer alan başkent ekibini Dino Manuzzi Stadı'nda dün akşam konuk etti. Roma Teknik Direktörü Rudi Garcia, beklenmedik bir kararla Fenerbahçe'den kiralanan Salih Uçan'ı ilk 11'de sahaya sürdü. Serie A'da ilk resmi maçına Ekim ayında, Chievo Verona karşısında çıkmış olan genç oyuncu, 33'üncü dakikada sarı kart gördü. Maçın 41'inci dakikasında ise Daniele De Rossi, Salih Uçan'dan seken topu ağlara göndererek, karşılaşmanın sonucunu belirleyen golü kaydetti. Garcia, mücadelenin 67'nci dakikasında Salih'in yerine bir diğer genç oyuncu Lorenzo Pellegrini'yi oyuna soktu.

Haberin Devamı

GARCIA: "SALİH BİR YETENEK"

Maçın ardından açıklamalar yapan Rudi Garcia, bunun en iyi karşılaşmaları olmadığını, ancak yine de memnun olduğunu dile getirerek, "Oyuncularım birlik içinde olmayı başardı. Sahada kendinden emin ve iyiydiler. Takımın tutumu beni memnun etti. De Rossi'nin golü çok güzeldi. Bundan önceki iki maçta daha iyi oynamıştık, ama ne yazık ki kaybettik. Kulüp olarak birlik içinde kalmaya devam edersek, kazanmaya da devam ederiz" diye konuştu.

Yayıncı kuruluş SKY Sports'un sunucusunun, "Bu seferki oyuncu seçiminiz herkesi şaşırttı. Mesela Salih Uçan. Biz onu gerçekten beğendik" yorumuyla karşılaşan Garcia, "Salih tam bir yetenek. Sakatlığını atlattıktan sonra, bir buçuk ay sonra yoğun çalışmalarının meyvesini görmeye başladık. Onun tekniği çok iyi ve bazı orta saha oyuncularımızın yokluğunda gayet iyi bir seçimdi. Onu sahada görmek enteresandı. Salih bunu hak etti, çünkü sakatlığını atlattıktan sonra çok çalıştı ve artık oynama zamanının geldiğini biliyordu. 67'nci dakikada onu oyundan çıkardım, çünkü sarı kart gördü. Takımı 10 kişi bırakmak istemiyordum. Salih'in oyunundan çok memnun kaldım" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DE SANCTIS: "SALİH, TÜRK FUTBOLUNUN YETİŞTİRDİĞİ EN BÜYÜK YETENEKLERDEN"

2008-2009 sezonunda Galatasaray'ın da kalesini korumuş olan Roma'nın kalecisi Morgan De Sanctis ise, kulübün kanalı Roma TV'ye yaptığı açıklamalarda Salih Uçan'a övgüler yağdırdı.

Salih Uçan'ı nasıl bulduğu sorulan 37 yaşındaki file bekçisi, şu sözleri kaydetti:

"Belki Uçan'ı en iyi tanıyan benim burada, çünkü Türkiye'de oynadım. Onun, Türk futbolunun son yıllarda yetiştirdiği en büyük yeteneklerden biri olduğu kesin ve ben onun, Türk Milli Takım'ında da çok önemli bir yer bulacağına inanıyorum. Salih'in Serie A'ya transfer olması bir sürpriz değil, zira buraya uygun olmasaydı Garcia onu oynatmazdı. Bu demek oluyor ki o çocuk (Salih), karakter bakımından da sahada olmaya hazır. Fiziksel olarak bazı sorunlar yaşadı, ama kesinlikle o bir yetenek. Biz onunla çok yakınız. Hızla İtalyanca öğreniyor. Onun için zor ve uzun bir süreç, ancak çok genç ve sabırla çalışırsa muhteşem sonuçlar elde edebilir."

Haberin Devamı

TOTTI: "TAKIM ARKADAŞLARIMLA GURUR DUYUYORUM"

Geçirdiği hafif sakatlıktan dolayı Roma'da kalan kaptan Francesco Totti ise internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Cesena'yı yenmenin ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz ve benim takım arkadaşlarım bunu başardı. Onlarla gurur duyuyorum, ancak Daniele'yi (De Rossi) özellikle kucaklıyorum. Onun golü, takımımız ve kendisi için çok özel bir zamanda kazanmamızı sağladı. O, bir kere daha ne kadar büyük bir adam ve futbolcu olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

Son olarak UEFA Avrupa Ligi'nde Fiorentina'ya sahasında 3-0 mağlup olarak turnuvaya veda eden Roma, taraftarların tepkisini toplamaya başlamıştı.

Olimpiyat Stadı'ndaki maçın ardından kaptan Totti ve De Rossi başta olmak üzere tüm takım, tribünün altına giderek, öfkeli taraftarlara hesap vermişti.

SALİH SOSYAL MEDYADA FENOMEN OLDU

Bu arada, mikroblog sitesi Twitter'ın İtalyan kullanıcılarından da Salih Uçan'a övgüler geldi. Performansı beğenilen genç yetenek hakkındaki bazı yorumlar şöyle oldu:

Haberin Devamı

"Salih için 140 karakter yetmez. Sadece yürü be Salih diyorum"

"Salih'i daha önceki maçlarda oynatmadığımıza inanamıyorum"

"Salih Uçan enteresan bir oyuncu. Başı dik ve sağduyulu bir oyun çıkarıyor"

"Aferin Salih. Şimdi çalışma çalışma çalışma zamanı. Yaşasın Roma."

"Bazı hatalar oldu, ama ona 6,5 puan veriyorum."

"İyi bir performans. 6 puan"

"Kaç kere Salih'e güvenin dedim size, kaç kere? Forza (yaşasın) Salih"

"Salih çok karakterli bir maç çıkardı"

"Salih harika bir oyuncu. O bir cevher"

"Salih gerçekten güçlü bir oyuncu. Umarım onu sahada daha çok görürüz"

Sarı-kırmızılı takım, Cesena'yı Daniele De Rossi'nin 41. dakikada ayağından bulduğu golle yendi. Golde, Cholevas'ın ortasında ceza sahası penaltı noktası üzerinde bekleyen Salih Uçan, topu durdurmaya çalışırken başarılı olmayınca meşin yuvarlak arkasına sekti. Salih Uçan'dan seken topu iyi takip eden De Rossi, yaptığı bitirici vuruşla golü kaydetti.

Maçta başka gol olmayınca 22. haftada yine deplasmanda Cagliari'yi 2-1 yendiği müsabakadan bu yana galibiyet yüzü göremeyen Roma, son haftalarda takımın ve kendisinin kötü performansından dolayı taraftarlarca ıslıklanan ikinci kaptanı De Rossi'nin golüyle 3 puanı hanesine yazdırdı.

Roma, bu galibiyetle puanını 53'e yükseltirken, 67 puanlı lider Juventus'u 14 puan geriden takibini sürdürdü. Bu galibiyet aynı zamanda Roma'ya ikincilik koltuğunu, son haftalarda seri galibiyetler alarak yükselişe geçen Lazio'ya kaptırmamasını sağladı.

Serie A'da ilk kez bir mücadeleye ilk 11'de başlayan ve 66 dakika oyunda kalan Salih Uçan'ın sergilediği performans İtalyan futbol otoritelerince "iyi" ve "olumlu" şeklinde değerlendirildi.

Salih Uçan, sosyal medyada da övgü dolu sözler alırken, bazı sosyal medya kullanıcılarının, "Garcia, neden daha önce oynatmadı? İnanılır gibi değil" yorumu yaptığı görüldü. Bir başka yorumda ise golde Salih'in farkında olmadan De Rossi'ye asist yaptığı ifade edildi.

İlk kez bu kadar uzun süre Roma formasıyla resmi bir maçta görev yapan Salih Uçan, 66. dakikada yerini Lorenzo Pellegrini'ye bıraktı.

Sezon başında Fenerbahçe'den iki yıllığına kiralanan Salih Uçan, bugüne kadar sadece 18 Ekim'de takımının Chievo Verona ile yaptığı 7. hafta müsabakasında son 4 dakika forma giyebilmişti. Salih Uçan, o tarihten bu yana sakatlıklar ve kadro tercihi gibi nedenlerden ötürü forma şansı bulamamıştı.

Yazarlar