Skorer Kahramanın dramı

Kahramanın dramı

15.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Attila Gökçe

Kahramanın dramı



Son yılların en dramatik derbisiydi bu... Ligin favorisi, Avrupa aslanı ve UEFA'nın kurbanı Galatasaray bir yandan futbol alanı dışındaki koşulların faturasını ödemeye çalışırken, bir yandan da kafasından bir türlü kovamadığı Leeds maçının gölgesinde kalan Beşiktaş'la boğuşuyordu.
Beşiktaş'ın dramı da başkaydı. İdeal kadrosunu derbi maçına kadar taşıyamamış, İnönü'ye Münch'ten yoksun bir onbirle çıkmıştı. Kadrosu Galatasaray gibi zengin olsa sorun değildi. Ama tek alternatifi Bayram'ı zoraki oyuna sürerek çare bulmaya çalıştı.
Maçın gole kadar harcanan ilk yarı saati kalitesiz, zevksiz, iki tarafın da birbirini kilitlediği, Fevzi'nin de Hagi füzelerine karşı kaleyi kapattığı bir mücadele biçiminde geçti. Kaptan Mehmet'in, Ayhan'ın muhteşem pasından gelen topu kaleye sırtı dönük kafayla Taffarel'den aşırarak attığı bir gol vardı ki, Beşiktaş için o gole hem şapka çıkarılırdı, hem de "hayatın başlangıcı" damgası vurulurdu. O golle Beşiktaş daha rahat, daha bilinçli, yardımlaşmalı ve kişilikli oyun oynayarak üç yıldır yapamadıklarını yapmaya başladı. İngilizler'in deyimiyle maça gerçekten "Match" havası kazandırdı. Maç iki taraflı güzelliğe, çekişmeye, pozisyon ve gösteri zenginliğine büründü.
Bu zenginliklerde en büyük pay Hagi ile Beşiktaş kalecisi Fevzi'ye ait olmalıdır. Hagi çıkana kadar frikik ve şut olarak on kusursuz topu Beşiktaş kalesine gönderdi. Hagi usta, bir türlü Fevzi'yi geçemiyordu. Benim yıldız vererek yaptığım klasmana göre genç Fevzi en az dört muhteşem kurtarışla gecenin ve Beşiktaş'ın en büyük kahramanı unvanını kazandı.
Beşiktaş orta alandaki baskılı ve yardımlaşmalı oyunuyla Galatasaray'ın buhar kazanı olan Emre - Suat ikilisini oyundan düşürdü. Kenarlarda Nihat ve Bayram'la rakibine rahat oynama fırsatı vermedi. Arada başka güzellikler de var. Örneğin Bayram'ın Taffarel tarafından kornere atılan muhteşem şutu ve ikinci yarıda Ergün'ün buna karşılık veren harika vuruşu. İkisi de kalecileri aşan değil, güzellik ölçülerinden taşan vuruşlardı.
Beşiktaş 76. dakikaya kadar üstüne gelen rakibinden çaldığı toplarla muhteşem kontrataklar düzenledi. Ancak kaptan Mehmet'in hovardaca yaptığı iki kötü vuruş, Ayhan'ın tartışmalı biçimde düşerek topu kaybetmesi ev sahibi adına büyük talihsizliklerdi.
Maçın kahramanı Fevzi, Halilagiç'in çok yakından geri pasını ıskalayınca Beşiktaş beraberliğe mahkum oldu. Futbolun garip cilvesi...Onca pozisyonda pençelerinle topu tut, sonra ayağınla kaçır...Elinle tuttuğun zafer meşaleşini ayağınla devir. Olacak şey mi bu? Futbolda oluyor.
Küfürsüz, rengi ve heyecanı yüksek temiz bir derbi izledik. İki takım da onuruyla oynadı, maçı onuruyla bitirdi.

Yazarlar