Süper Lig Kulüpleri döviz vurdu

Kulüpleri döviz vurdu

17.01.2020 - 08:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’da döviz kaybından en çok Türk kulüplerinin etkilendiği açıklandı. UEFA’nın 2018 yılına ait finansal raporunda, “Türkiye’deki bu trend, dövizin değer kazanmasından kaynaklanmaktadır. 125 milyon euroluk döviz kayıpları Türk kulüplerini sert bir şekilde vurmuştur” ifadeleri kullanıldı

Kulüpleri döviz vurdu

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

UEFA, Avrupa futboluyla ilgili en kapsamlı finansal raporunu açıkladı. ‘Avrupa Kulüp Futbolu’nun Görünümü’ başlıklı, ‘Kulüp Lisanslama Karşılaştırma Raporu’ ibaresiyle sunulan çalışma toplamda 132 sayfadan oluştu. Kıta çapındaki liglere ve kulüplere dair 2018 finansal yılı rakamlarını, Avrupa’daki diğer ülkelerle karşılaştırarak veren raporda Türk futboluyla ilgili de çarpıcı veriler yer aldı.

Türk lirasındaki değer kaybına paralel olarak Türk kulüplerinin yaşadıkları zarar, son dönemde Türkiye’de futbol ekonomisine en çok zarar veren unsurlardan biri olarak değerlendirilirken, bu durumun UEFA raporuna da yansıdığı görüldü. Raporun ‘Yüksek finansman ücretleri Türk ve İtalyan kulüplerine sıkıntı yaratmaya devam ediyor’ başlıklı bölümünde Türk kulüplerinin yüksek mali masraflarının, bu kulüplerin gelirlerini önemli ölçüde emmeye devam ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Önemli vurgu
“Türkiye’de bu yöndeki trend esas olarak, son dönemde dövizin değer kazanmasından kaynaklanmaktadır. 125 milyon euroluk döviz kayıpları Türk kulüplerini 2018 finansal yılında, bu kaybın 73 milyon euro olduğu 2017 finansal yılındakinden daha sert bir şekilde vurmuştur. Türkiye’yi diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştıran mali tabloda, net faaliyet dışı bedellerin gelirin yüzdesi şeklindeki oranında yüzde 29.4 ile Türkiye, diğer ülkelerin önünde gösterildi. Net faaliyet dışı bedellerin artı-eksi gelir cinsindeyse rakamsal karşılığı olarak 220 milyon euro tespit edildi.

Haberin Devamı

Kulüpleri döviz vurdu

Kartal’a 164 milyon euro gelir
Beşiktaş hem gelir büyüklüğü hem de UEFA gelirleri tablosunda yer alan tek Türk kulübü oldu. Şampiyonlar Ligi’nde yer aldığı finansal yılın etkisiyle siyah-beyazlılar, Avrupa’daki gelir büyüklüğü tablosunda 164 milyon euro ile 29. sırada yer aldı. UEFA gelirlerindeki Top 20 tablosunda da yer alan tek Türk kulübü olan Kartal, Real Madrid’in 94 milyon euro ile başı çektiği listeye 15. sıradan 47 milyon euro ile giriş yaptı.

Seyircinin ilgisi arttı
Futbol ekonomisinde dövizden yediği darbeye karşın, Türkiye’nin, Avrupa çapında seyirci ortalaması en çok yükselen ülkeler arasında yer alması raporun en dikkat çekici karşılaştırmalarından bir tanesi oldu. Rusya, Yunanistan ve Türkiye’nin kıta çapında seyirci sayısını en çok artıran ülkeler olduğunun altı çizildi. Türkiye, artış oranını en az yüzde 5 en çok yüzde 15 artıran sekiz ülkeden biri oldu. Rakamsal olarak seyirci sayısını 7 binden çok artırmayı başaran yedi kulüpten biri olarak Fenerbahçe gösterildi.

Haberin Devamı

 

Yazarlar