Diğer Phelps yine şov yaptı

Phelps yine şov yaptı

31.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Usain Bolt’un atletizmde yaptığını yüzmede yapan ve 2004 Atina’dan itibaren olimpiyatlara damga vuran Michael Phelps, emekliye ayrılma kararını askıya alarak Rio Olimpiyatları’na katılmaya karar verdi.

Phelps yine şov yaptı

Usain Bolt’un atletizmde yaptığını yüzmede yapan ve 2004 Atina’dan itibaren olimpiyatlara damga vuran Michael Phelps, emekliye ayrılma kararını askıya alarak Rio Olimpiyatları’na katılmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Brezilya’da 5 altın, 1 gümüş olmak üzere 6 madalya kazanan Uçan Balık lakaplı sporcu, 200 metre kelebek ve karışık ile 4x100 serbest ve karışık ve de 4x200’de birincilik, 100 metre kelebekte ise ikincilik elde etti.

ABDli 31 yaşındaki yüzücü tüm olimpiyatlarda toplamdaki madalya sayısını 28 yaptı. Yaz Olimpiyatları’nda en çok kürsüye çıkan sporcu olan Michael Phelps, toplamda 23 altının yanı sıra 3 gümüş, 2 de bronz madalya topladı. Olimpiyatlardaki en çok altın madalya kazanan sporcu unvanını da geride bırakarak profesyonel kariyerini noktaladı. Phelps bu başarılarıyla pek çok otorite tarafından olimpiyatların gelmiş geçmiş en büyüğü olarak değerlendirildi.

İlkler yaşandı
Tarihte ilk kez bir Mülteci Takımı olimpiyatlarda yarıştı. Çeşitli nedenlerle ülkelerini terketmek zorunda kalan sporcular, olimpiyat bayrağı ve marşı altında Rio’da boy gösterdi. Kosova ilk kez oyunlara katıldı. Galatasaraylı judocu Majlinda Kelmendi ülkeye ilk altın madalyasını kazandırdı. Onun dışında iki ulus daha ilk Olimpiyat madalyalarını kazandı: Fiji (Erkekler-Yedili Rugby), Ürdün (Ahmad Abughaush, erkekler-tekvando).

Haberin Devamı

Lastik kızdan beş madalya
19 yaşındaki cimnastikçi Simon Biles denge aletinde aldığı bronz madalyanın yanında, diğer dört kategoride altın madalyaya hak kazanarak oyunları toplamda 5 madalya ile tamamladı. 19 yaşındaki ABDli kadın yüzücü Katie Ledecky de 5 madalyayla oyunlara damga vuran bir diğer isimdi.
Paralimpikte Çin birinci
Paralimpik Oyunları olimpiyatların ardından Rio’da yapıldı. Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), Rusya Paralimpik Komitesi’ni doping gerekçesiyle 2016 Rio Paralimpik Oyunları’ndan men etti. 7 Eylül’de başlayan heyecanın sonunda Çin madalya sıralamasında ilk sırayı aldı. Britanya, Ukrayna ve ABD sırasıyla takip eden ülkeler oldular.
Doping-rüşvet skandalları
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), rüşvet ve doping soruşturması kapsamında ceza yağdırdı. Papa Massata Diack, eski Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı Valentin Balakhnichev ve eski Rus antrenör Alexey Melnikov, ömür boyu cezalar aldı. Rusya devlet destekli doping nedeniyle yaptırımlara uğradı. Rus atletler takım halinde Rio’ya katılamadı. Her branştaki Rus sporculardan yalnızca bağlı bulundukları federasyonlarca temiz raporu alanlar olimpiyatlarda mücadele edebildi.

Yazarlar