Diğer Rio Karnavalı!

Rio Karnavalı!

01.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’daki olimpiyat oyunlarının ardından Rio’nun nasıl bir açılışa sahne olacağı, Usain Bolt’un yeni bir dünya rekoruna imza atıp atmayacağı, Rusya’dan artacak madalyaları kimlerin cebine koyacağı, tarihin ilk mülteci takımının neler yapacağı merakla bekleniyor

Rio Karnavalı

Rio Olimpiyatları için artık geri sayıma geçildi. 5 Ağustos’ta başlayacak dev organizasyon için sayılı günler kalırken, spor dünyasının bu en önemli organizasyonunda sayıları 10 bini aşkın atlet, 42 disiplinde 300’ün üzerindeki müsabakada mücadele edecek.

Haberin Devamı

206 ülkenin katılımıyla 37 spor sahnesindeki karşılaşmalarla hayata geçirilecek oyunlarda, bazı müsabakalar ise diğerlerinden daha çok öne çıkacak. Kosova ve Güney Sudan gibi ilk kez katılacak ülkelere de ev sahipliği yapacak Rio’daki olimpiyatlar, öne çıkan konu başlıkları ve sonuçları merakla beklenen yarışlarıyla bir çok ilgi çekici şeye sahne olacak.

AÇILIŞ SEREMONİSİ

Olimpiyatlar Maracana Stadı’nda gerçekleştirilecek törenle başlayacak. 80 bin seyirci kapasiteli stadyumda yapılacak açılış seremonisi ilgiyle izlenecek. Bir önceki oyunlar olan, 2012 Londra Olimpiyatları’nda sahnelenen açılış töreni büyük beğeni toplamış, Britanya’nın toplumsal, ekonomik, kültürel değişiminin ele alındığı gösteri, tarihin en iyilerinden biri olarak değerlendirilmişti. Meşhur Rio karnavalında olduğu gibi Latin Amerika kültürüne özgü görüntülere sahne olaması beklenen Brezilya’daki açılış da, şimdiden merak konusu oldu.

Haberin Devamı

Rio Karnavalı
RUSYA’NIN BOŞLUĞU
Rusya’ya oyunlara katılımla ilgili getirilen kısıtlamanın yaratacağı sonuçlar yakından takip edilecek. Olimpiyatları en çok madalyayla tamamlayan ülkeler sıralamasında genelde hep en üst sıralarda yer alan Rusya, Londra 2012’yi 4., 2008 Pekin’i 3., 2004 Atina’yı da 3. sırada tamamlamıştı. Ruslar’ın kafilesindeki 387 sporcunun 110’undan fazlası Rio’da ülkelerini temsil edemeyecek. Atletizm, halter takımları başta olmak üzere, başarılı oldukları birçok branşta yarışamayacak Ruslar’ın bu boşluğundan yararlanacak başka ülkeler, madalyaları toplamaya çalışacak.
RUGBY-GOLF İLK KEZ
Rio de Janeiro’nun ev sahipliğindeki 31. olimpiyat oyunlarında bazı branşlar bir ilke sahne olacak. Oyunlara sonradan dahil edilen golf ve rugby’de ilk kez olimpik mücadele yapılacak olması, organizasyona ayrı bir hava katacak.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2009’da oyunlara dahil edilen bu branşlardan golf, 1900 Paris ve 1904 St Louis’nin ardından 112 yıl sonra geri dönüyor. 1900-1924 arasında 15 oyunculu versiyonu oyunlarda yer alan rugby ise ilk kez yedili şekliyle olimpiyatlara adım atıyor.
Rio Karnavalı
ERKEKLER 200 METRE
100 ve 200 metrede dünya rekorlarını elinde bulunduran Usain Bolt, bu iki dalın yanı sıra 4x100 bayrak yarışında da boy gösterecek. Üç olimpiyat üst üste, üç dalda da altın alan ilk isim olmaya çalışacak Jamaikalı yıldız, oyunlardaki en büyük hedefinin 200 metre yarışı olduğunu söylüyor. Bu mesafede dünya rekorunu geliştirmek isteyen Bolt, tribünleri ayağa kaldırmaya çalışacak. Elemeleri 16 Ağustos ve finali 18’inde koşulacak 200 metre yarışında Justin Gatlin, LaShawn Merritt gibi isimlerle kapışacak.
ÜÇÜZLER YARIŞIYOR
Kadınlar maratonda yarışacak üç isim dikkat çekiyor. Estonyalı kardeşler Leila, Liina ve Lily, olimpiyat tarihinde yarışacak ilk üçüzler olarak tarihe geçecek. Luik ailesinin üyesi Estonyalı atletler, aynı müsabakada birbirleriyle yarışacak.
BAŞÖRTÜLÜ ABD’Lİ
Olimpiyatlarda tarih yazmak her zaman madalya almakla olmuyor. Bazen katılımcının kendisi bile başlı başına büyük bir önem arz edebiliyor. Ibtihaj Muhammad, Brezilya’daki organizasyonda bu duruma denk düşen bir örnek oluşturacak. Amerika Birleşik Devletleri adına eskrimde kılıç sallayacak olan sporcu, ABD tarihinin ilk başörtülü kadın sporcusu olacak.
KADINLAR 100 METRE
Jamaikalı sprinter Shelly-Ann Fraser-Pryce, tıpkı vatandaşı Usain Bolt gibi, 100 metrenin son iki olimpiyattaki şampiyonu. Londra’da 10.75, Pekin’de 10.78 koştuğu finallerin ardından altın madalyayı boynuna takan 29 yaşındaki atlet, Rio’da üst üste üçüncü altınını alarak tarih yazmak için piste çıkacak. Aynı zamanda açılış seremonisinde Jamaika bayrağını taşıyacak sporcu olan Pryce, kazanması durumunda üç olimpiyatta üst üste 100 metrede zirveye çıkan ilk sporcu olacak.
Rio Karnavalı
PHELPS’İN DÖNÜŞÜ
Havuzun rekortmen ismi Michael Phelps, Rio ile birlikte beşinci olimpiyatına katılacak. Londra’daki 2012 Olimpiyatları’nın ardından emekliliğini açıklayan ancak 25 Nisan 2014’te spora tekrar geri dönen ABD’li yüzücü, ülkesindeki seçmelerin ardından katılım hakkını kazandı. 22 madalyayla olimpiyat tarihinin en fazla madalya kazanan sporcusu unvanının sahibi Phelps böylece 5 olimpiyata katılma hakkı elde eden ilk ABD’li erkek yüzücü oldu.
Rio Karnavalı
MÜLTECİLER TAKIMI
Dünyada son dönemin en önemli evrensel krizleri arasında yer alan mülteciler sorunu, oyunlara da damga vuracak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi aldığı karar uyarınca, çeşitli nedenlerle ülkelerinden göç etmek zorunda kalanlar, vatandaşı oldukları ülkenin değil, olimpiyat bayrağı altında oyunlara katılacaklar. Olimpiyat marşıyla yürüyecek tarihin ilk mülteciler takımı, 10 kişilik bir ekiple dünyanın kalanındaki mültecileri temsil edecek.
Rio Karnavalı
GÜVENLİK VE PROTESTO
2014 Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapan Brezilya’da, bir çok dev gösteri düzenlenmişti. Ayrılan büyük bütçelerini protesto eden Brezilya halkı, bu organizasyonlar yerine eğitim ve sağlık gibi alanlara harcama yapılmasını talep ediyor. Göstericiler 5 Ağustos’taki açılış töreni için çağrı yaptı. Ciddi bir ekonomik krizin de içinde bulunan ülkede, zaten yüksek olan suç oranlarının da artmasından endişe ediliyor.