Beşiktaş Sahne kralların!

Sahne kralların!

05.05.2019 - 02:30 | Son Güncellenme:

Devre arası döneminin flaş transferleri Diagne ve Burak Yılmaz, zorlu derbinin kilit adamları olacak. Gol ortalamalarıyla bu sezona damgasını vuran iki süper forvet, adeta zaferi tayin edecek.

Sahne kralların

Spor Toto Süper Lig’de tarihe geçme potansiyeli taşıyan bir derbi futbolseverleri beklerken, herkesin gözü golcülere dönecek. Devre arası transfer döneminde Galatasaray’a katılan Mbaye Diagne ile Beşiktaş’a 12 yıl sonra geri dönen Burak Yılmaz, zorlu derbinin kaderini tayin edecek.

Haberin Devamı

Kritik mücadelede kilit adam rolünü alacak Diagne ile Burak, sezon boyunca gösterdikleri gol ortalama başarısını bir kez daha ortaya koymaya çalışacak. Kasımpaşa ve Galatasaray formalarıyla bu sezon ligde 26 maçta 28 gol atan Diagne, sadece Türkiye’de değil Avrupa’da bile gol krallığı yarışı veriyor. Messi ve Mbappe ile beraber en skorer ismi olan Senegalli, maç başına 3.1 şut ortalaması, maç başına 1.6 isabetli şut, maç başına 2.8 hava topu ortalaması ve yüzde 70 pas isabetiyle oynuyor.

Sahne kralların

Tecrübeli yıldız her ne kadar 11 golü penaltıdan bulsa da özellikle ceza sahası içinde çok etkili oluyor.

Burak Yılmaz, ilk yarıda Trabzonspor’la 7 maçta 5 gol atarken 2’sini penaltıdan bulmuştu. 12 yıl sonra Beşiktaş’a dönüp, ikinci baharını başlatan 34 yaşındaki oyuncu, 12 maçta 11 gol kaydedip, fırtına gibi esti.

Haberin Devamı

Burak, maç başına 3.1 şut ortalaması, 1.8 isabetli şut ortalaması, yüzde 75 pas isabeti ve 1.6’lık hava toplarındaki ortalamasıyla fark yarattı.

OPTA NOTLARI
-Beşiktaş ile oynadığı son 7 lig maçının sadece 1’ini kazanabilen Galatasaray 1 beraberlik 5 yenilgi aldı. Aslan, tek galibiyetini geçen sezon sahasında 2-0’la aldı.
-Beşiktaş’ı konuk ettiği son 3 lig maçında maçında 2 yenilgi alan Galatasaray, daha önceki 12 karşılaşmanın sadece birini kaybetmiş ve 10 galibiyet 1 beraberlik sağlamıştı.
- Bu sezon ligde devam eden en uzun iki yenilmezlik serisinin sahibi bu maçta karşı karşıya gelecek: Galatasaray (16 maç, 10 galibiyet 6 beraberlik) ve Beşiktaş (13 maç, 10 galibiyet 3 beraberlik)
-Evinde oynadığı son 27 maçta da gol atan Galatasaray (toplam 77 gol), Süper Lig tarihinde iç sahadaki en uzun ikinci serisini egale etti. En son Ekim 2017’deki Fenerbahçe maçında gol sevinci yaşayamayan sarı-kırmızılıların, en uzun serisi 34 maç (Aralık 2000-Kasım 2002).
Tecrübeli bekler
Galatasaray ile Beşiktaş arasındaki maçta bekler de değer kazanacak. Hem Galatasaray hem de Beşiktaş’ta birbirinden deneyimli savunma bekleri bulunuyor.
Beşiktaş’ta; Gökhan Gönül, Adriano ve Caner, derbilerin havasını çok iyi biliyor. Galatasaray’da Mariano, Linnes ve Nagatomo gibi özel oyuncular bulunuyor. Tecrübe bakımından takımlarına değer katan bu yıldızlar, belirleyici olabilecek düzeyde.
Vida mı Luyindama mı?
Türk Telekom Stadı’ndaki derbi mücadelesinde stoperler de kritik bir görev üstlenmek zorunda. Savunmada liderliği alabilecek iki isim; Galatasaray’da Christian Luyindama ve Beşiktaş’ta Domagoj Vida formayı kapacak.
2018 Dünya Kupası’nda Hırvatistan ile finale kadar giden Vida, bu sezonun en istikrarlı oyuncularından. 27 maçta 3 gol atan tecrübeli savunmacı, maç başına 3.0’lık hava topu kapma ortalaması, yüzde 60’lık ikili mücadele kazanma, yüzde 85’lik pas isabetiyle oynayan 30 yaşındaki yıldız, Rusya’daki Dünya Kupası’nda gösterdiği sağlam performansı Türk Telekom Stadı’nda gösterirse, Diagne’nin işi zora girer.
Devre arasının önemli transferlerinden Luyindama da kısa sürede Fatih Terim’in güvenini kazandı. Derbilerdeki hırsı, Belçika’da aldığı son cezadan belli olan yıldız stoper, 8 maçta özellikle yüzde 90’lık pas isabetiyle öne çıkıyor.
Hava topu mücadelesinde maç başına 5.6 gibi yüksek bir oran da tutturan 25 yaşındaki Luyindama kilit bir rol oynayacak.
Orta saha kapışması
Derbide zaferi kimin alacağına dair en önemli detaylardan biri de aslında orta sahada geçiyor. Galatasaray’da Younes Belhanda ve Beşiktaş’ta Adem Ljajic’in göstereceği performans belirleyici olacak. Burak Yılmaz ve Kagawa ile beraber uyum yakalayıp, hücumda daha aktif hale gelen Ljajic, asistleriyle parlıyor. 23 maçta 8 gol 7 asistle, kariyerinin en üretken ikinci sezonunu geçiren Sırp yıldız, yüzde 85’lik pas isabeti, maç başına 1.6 dripling, maç başına 2.1’lik şut ortalaması ve 1.0’lık isabetli şut ortalamasıyla formda bir görüntüde.
Fenerbahçe derbisinde beklentileri karşılayamayan Younes Belhanda, sezonun ikinci yarısında skor olarak yükselişe geçti. Faslı futbolcu, sezon genelinde 22 maçta 4 gol 6 asistle oynadı. Belhanda, yüzde 85’lik pas isabetinin yanında maç başına 1.5 dripling, 1.1’lik şut ortalaması ve 0.9’luk isabetli şut ortalamasıyla oynuyor.
Kilit açıcılar
Galatasaray ve Beşiktaş’ta skoru etkileyebilecek ve maçın kaderini değiştirebilecek kanat oyuncuları bulunuyor. Özellikle Fatih Terim’le parlayan Henry Onyekuru ve Sofiane Feghouli, kilit açıcı rolündeler. Benzer şekilde Beşiktaş’ta Ricardo Quaresma bilhassa tecrübesiyle öne çıkıyor. Jeremain Lens de ilk 11’in gediklisi oldu. Galatasaray’da Feghouli (7 gol 5 asist) ve Onyekuru (12 gol 2 asist) toplamda 26 gole katkı vererek skorda aktif davrandılar. Quaresma (2 gol 11 asist) ve Lens (1 gol 5 asist) ikilisi ise toplamda 19 gole katkı sundu.
Eldivenler önemli
Galatasaray-Beşiktaş derbisinde kaleciler yine çok büyük önem taşıyacak. 30 maçta 29 gol yiyerek, maç 0.9 gol yeme ortalaması tutturan Muslera, 10 maçta kalesini gole kapattı. Yüzde 75’lik kurtarış yüzdesi ve yüzde 81’lik topu oyuna sokma başarısıyla Uruguaylı yıldız derbiyi bekliyor.
Karius, 26 maçta 32 gol yiyerek maç başına 1.2’lik bir gol yeme ortalamasına sahip. 6 maçta kalesinde gole izin vermeyen Alman eldiven, yüzde 72’lik kurtarış yüzdesi ve yüzde 74’lük topu oyuna sokma başarısıyla dikkat çekiyor.
Son 3 haftada maç başına 5 kurtarış yapan Karius, zorlu deplasmana hazır...
Japon ilgisi
Zirvenin kaderini etkileyecek zorlu derbide güzel detaylar da bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Japon yıldızlar; Yuto Nagatomo ile Shinji Kagawa olacak. Her ne kadar iki yıldız ilk 11’de yer almasa bile, tribünlerdeki vatandaşları derbiye renk katacak.
4 futbolcu sınırda
Cim-Bom’da Beşiktaş derbisi öncesinde 4 futbolcu sarı kart ceza sınırında bulunuyor.
Younes Belhanda, Emre Akbaba, Martin Linnes ve Emre Taşdemir, bugünkü karşılaşmada sarı kart görmeleri durumunda Çaykur Rizespor karşısında forma giyemeyecek.
Mitroglou kadroda yok
Galatasaray derbi hazırlıklarını dün yaptığı antrenmanla tamamlarken, Mitroglou’nun dışındaki tüm oyuncular kampa alındı.
Teknik direktör Fatih Terim yönetiminde taktik ağırlıklı bir çalışma gerçekleştiren sarı-kırmızılılar, tesislerde kampa girdi. Derbi öncesi en çok merak edilen konu, hangi iki yabancının tribüne çıkacağı idi. Fatih Terim, 14 yabancıdan 13’ünü kampa aldı. Sakatlığı nedeniyle kadroda bulunmayan Mitroglou’nun yanısıra Fernando ve Nagatomo ikilisinden biri bugün tribüne çıkacak.

Yazarlar