Galatasaray Tarihi ceza

Tarihi ceza

03.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, finansal fair play kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Cim-Bom’u bir yıl Avrupa kupaları dışına çıkardı

Tarihi ceza

Galatasaray için beklenen karar verildi, UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, sarı-kırmızılıların bir yıl Avrupa kupalarından men edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

UEFA ile yaptığı anlaşmaya göre finansal fair play kriterlerini yerine getirmeyen Galatasaray, bu sezon Avrupa kupalarına katılma hakkı elde ederse, cezasını gelecek yıl çekecek. Aksi takdirde bu durum bir yıl daha uzayacak. Aslan, bu iki yıl içinde Avrupa’ya gitme hakkı kazanamazsa ceza ortadan kalkacak.

Alınan kararda, Galatasaray’a transfer konusunda da kısıtlama getirdi. Buna göre oyunculara ödenecek paralar konusunda belirlenen bütçenin aşılamayacağı da belirtildi. Buna göre futbolcu sayısına değil, oyunculara ödenecek maaş dikkate alınacak ve bu belirli bir rakamda sınırlı tutulacak.

İzlemeye devam

Kulüpten yapılan açıklamada, “UEFA Finansal Fair Play İnceleme Kurulu’nun tavsiyesinde yer alan cezanın “+1”lik bölümü ise son dönemde kulübümüzün mali yapısındaki düzelme dikkate alınarak kaldırılmıştır. Ancak UEFA, önümüzdeki dönemde de Galata saray’ın mali yapısını ve maaş giderlerini izlemeye devam edecektir. Gelinen nokta itibariyle çıkan sonucu kötünün iyisi olarak değerlendirmek mümkün olsa da, bu karar hem bu süreci cezasız olarak geçmek adına çaba sarf eden yönetimimizi, hem de kuruluş ilkesi Türk olmayan takımları yenmek olan köklü camiamızı derinden üzmüştür” denildi.

Haberin Devamı

Başkan Özbek’ten teşekkür mektubu
Galatasaray, UEFA yolunda kendilerine yardımcı olanları unutmadı, Başkan Dursun Özbek daha ağır bir cezadan kurtulmaları için çaba gösterenlere teşekkür mektubu gönderdi.
Bu çalışmada emeği geçen, Adnan Polat döneminin 2. başkanı ve Maliye eski Bakanı Işın Çelebi ile beraber Aktuğ Alimoğlu, Ömür Karakuş, Burak Koçer, Ömer Tanrıöver, Erdal Aslan, Ethem Kutucular, Coşkun Gülen ve Efsun Yazıcıoğlu’na mektup yazdı.
Başkan Dursun Özbek imzalı mektupta, “Hocaların hocası Baba Gündüz’ün ifade ettiği gibi, ‘Galatasaray bir halatı hep birlikte çekenlerin, hep birlikte üzülüp, hep beraber sevinmesini bilenlerin takımıdır. Sizlerin bu dönemde ifa ettiği görev, sorumluluk tam da bu sözün günümüze yansımış hali ve camiamızın birlik olması halinde elde edebileceği kazanımların, ulaşabileceği kudretin en somut örneğidir” ifadesi kullanıldı.
Kılıç: Esneklik göstermiyorlar
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Galatasaray’a verilen cezayı yorumladı, “Görüldüğü gibi uluslararası kurullar bu noktada hiç esneklik göstermiyor” dedi.
Bakan Kılıç, “Bu ceza, herkesin sorumluluğunu iyi bilmesi ve bu noktada da ortaya doğru bir çabanın konulmasının ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Maalesef bir kulübümüz 1 yıl Avrupa’dan men cezası aldı. Üzücü bir durum. Umut ediyorum ki geleceğe yönelik olarak da yapılması gereken çalışmaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur”
diye konuştu.
63 milyon TL kayıp!
Cim-Bom, aldığı Avrupa’dan men cezasıyla önemli bir gelir kapısından mahrum kalacak. Süper Lig’de bu sezon istediği sonuçları alamayan ve Avrupa kupalarına katılacak sıralamada sezonu bitirip bitirmeyeceği belli olmayan sarı-kırmızılılar, bu durumda büyük bir gelir kaynağından mahrum kalacaktı. Ancak bu cezayla her türlü ihtimal ortadan kalktı. Yıllık kazancı ortalama 20 milyon euro (63.7 milyon TL) olan sarı-kırmızılılar, bu gelir kaleminden mahrum kalacak.
CAS’a gitmeyecek
UEFA’dan gelen 1 yıllık men cezasının ardından en çok merak edilen konu da Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’in geçtiğimiz günlerde bahsettiği CAS meselesiydi.
Ancak sarı-kırmızılılarda 1+1 yerine 1 sene olarak ceza gelince CAS’a başvurulmaması fikri ağırlık kazandı. Sarı-kırmızılılar ilk değerlendirmelerinde başvuruya gerek olmadığı konusunda uzlaştı.
‘Kötü bir sonuç değil’
Galatasaray’ın Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eşref Alaçayır, “Bir yıl UEFA yarışmalarına katılmaktan men edildik. Onun haricinde bundan sonraki iki dönemde özellikle transferlerde dikkatli olmamızı, eskisi kadar para harcamamamız gibi bir şart var. Bence kötü bir sonuç değil. Sadece 1 yıla indirdik” diye konuştu.
Kulüplerin mali konularda dikkatli olması gerektiğini aktaran sarı-kırmızılı kulübün başkan yardımcısı, “Kulüplerin çok dikkatli olması lazım. UEFA, zararlar edip, olmayan paraları harcayarak, kurulan takımlarla UEFA şampiyonalarına katılmayı kabul etmiyor. Onun için çeşitli uygulamalarla kulüpleri mali disipline sokmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.
‘Keşke biraz daha vaktimiz olsaydı’
UEFA ile yapılan görüşmelerde aktif olarak rol alan Galatasaray Genel Sekreteri Fatih İşbecer, cezanın iki şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İşbecer, “Tabii ki üzücü bir netice. Sonuçta Galatasaray, Avrupa’dan men cezası aldı. Aylardır bununla uğraşıyorduk. Çok ciddi cezalardan, en son 1+1 yıllığına sevk edilmiştik. Gelinen noktada da +1 kaldırıldı. Dolayısıyla ceza kulübün daha az aleyhine olacak şekilde hafifledi ama sonuç olarak bir ceza var, bu üzücü. Keşke biraz daha vaktimiz olsaydı da bu sıkıntıları daha iyi giderip, hiç ceza almasaydık. Son 3-4 sezonun finansal sıkıntılarını 8-9 ayda tamamen temizlemek mümkün olmuyor” diye konuştu.
‘Sneijder’in gemisi batıyor’
Galatasaray’ın aldığı ceza, Wesley Sneijder’in ülkesinde büyük yankı uyandırdı. Hollanda’dan Voetbalprimeur internet sitesi, “Galatasaray UEFA’dan men edildi. Sneijder’in kalması baskı altında” başlığıyla verdiği haberinde, “Sneijder’in gemisi batıyor” ifadesi kullanıldı.