Futbol Taşı, toprağı futbol

Taşı, toprağı futbol

18.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sine Büyüka, Liverpool-Beşiktaş maçı öncesinde Milliyet için şehri gezdi, İngiliz taraftarların nabzını tuttu. 8 yıl önce 8-0 kazandıkları maça sürekli gönderme yapan Kırmızılılar ev sahibi avantajıyla yine galip gelecekleri görüşünde, ancak İstanbul’daki rövanşın hiç de kolay olmayacağını düşünüyorlar.

Taşı, toprağı futbol

Futbolla yatıp futbolla kalkan şehirler vardır ya, şüphesiz Liverpool da onlardan biri. Bir Beatles, bir Liverpool FC... En son geçen sene Şampiyonlar Ligi’ndeki Real Madrid maçı için geldiğimde sürekli spor kanallarının açık olduğu pub’ları, şehrin merkezindeki hınca hınç dolu kocaman Liverpool Store’u ve sokakları işgal eden kırmızı-beyaz formalı taraftarlarıyla şahane bir atmosfere ev sahipliği yapmıştı bu liman kenti.
Bu kez Beşiktaş maçı için erkenden yoldayım ve trende iki Türk futbolseverle karşılaşıyorum. Liverpool-Londra arası hızlı trenle 2 saat ve kendileri gibi Londra’da yaşayan pek çok Türk taraftarın maçı yerinde izlemek için Anfield’in yolunu tutacağını söylüyorlar.
Alışılagelmişin dışında güneşli ve ılık bir havada şehre ulaştım. Liverpool Store’a yöneldiğimde ise kapıda Everton atkılarıyla fotoğraf çektirip, eğlenen iki kız arkadaşla karşılaştım. Beşiktaş hakkında bir fikirleri yok ama Liverpool’un geçen seneki formundan çok uzak olduğunu, sırf nasıl kaybettiklerini görmek için maçı izleyeceklerini söyleyip, Beşiktaş’a bol şans diliyorlar!
İçeriye girdiğimde Real Madrid maçı öncesi adım atacak yer olmayan mağazanın sakin olduğunu görüyorum. Çalışanların demeç vermesi yasak, ancak alışveriş yapan taraftarlarla konuşuyorum. Sohbet ettiğim herkes siyah-beyazlıları yakından tanıyor. Hatta 2007’de Anfield’deki Beşiktaş maçını tribünden izlemiş bir taraftar, Beşiktaşlı oyuncularla ilgili analizlerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Hedefleri final
İstisnasız herkes bilmiş bir gülümsemeyle 8-0’lık maça gönderme yapıyor, yaşı o maçı hatırlamaya yettiğinden şüphe ettiğim genç delikanlı bile... Ancak seneler önceki maç bugün hâlâ gazetelerde. Şehrin en çok okunan yerel gazetesi Liverpool Echo’nun spor sayfalarında 8-0’lık maçta yer alan Liverpoollu futbolcuların şu anda ne yaptıklarıyla ilgili bir makale var keza.
Konuştuğum taraftarlar arasındaki genel kanı, Liverpool’un problemlerine rağmen ev sahibi avantajını da kullanarak galip geleceği yönünde. Hatta iki taraftar Kırmızılılar’ın finale kadar yürüyeceği görüşünde hemfikir. Ancak kimse kolay bir galibiyet beklemiyor. Bir taraftar, ünü İngiltere’ye uzanmış Beşiktaş seyircisini överek özellikle İstanbul’daki rövanştan çok çekindiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Şampiyonlar Ligi takımıyız!’
Beraber alışveriş yapan bir aileye yaklaşıyorum. Konuşmak istediğimde, “Biz sadece bir arkadaşımızın siparişini almak için mağazadayız. Liverpool taraftarı değil, Arsenalli’yiz. Bizim işimiz Şampiyonlar Ligi ile!” diyerek gülüyorlar. Son olarak herkesin Steven Gerrard için söyleyecek bir cümlesi var. Taraftarlar sezon sonunda kaptanlarının gidecek olmasına pek üzgün gözükmüyor. “O bir efsane ama artık ileriye bakmasının vakti gelmişti” diyerek, kendisine bol şans diliyorlar.

‘Emre bizim!’
Türk olduğumu duyan bir Liverpool taraftarı, “Bizde de Emre Can var!” dedi ve ekledi: “Çok potansiyelli ve yetenekli bir oyuncu. Eğer kafasını kullanırsa çok iyi bir kariyeri olur.”’