Milli Takım "Türkiye, EURO 2024'ü başarır"

"Türkiye, EURO 2024'ü başarır"

30.06.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

CNN Türk'e konuşan UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na aday olan Türkiye'ye güvenoyu verdi.

Türkiye, EURO 2024ü başarır

Aleksander Ceferin, 2019’da UEFA Süper Kupa, 2020’de Şampiyonlar Ligi finalini organize edecek Türkiye’nin, EURO 2024 için de çok güçlü bir aday olduğunu söyledi, “Türkiye’nin mevcut gücüyle yapamayacağı organizasyon düşünemiyorum. Gerekli her şeye sahipsiniz. Şartname zaten açık. Değerlendirme süreci işleyecek ve sonra da karar vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Almanya ile birlikte 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğine aday olan Türkiye’ye övgü yağdırdı. UEFA’nın Nyon’daki merkezinde konuk ettiği CNN Türk’e özel açıklamalarda bulunan Ceferin, Türkiye’nin sahip olduğu olanaklarla EURO 2024’ü rahatlıkla organize edebileceğini söyledi.

Sözlerine 2019’da Vodafone Park’ta oynanacak UEFA Süper Kupa maçı ve 2020’de Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapılacak Şampiyonlar Ligi final karşılaşmasını değerlendirerek başlayan UEFA Başkanı, “Bence şartlar çok uygun. Öncelikle Türkiye Futbol Federasyonu’na büyük güven duyuyoruz. Bu büyük organizasyonları hakkıyla yapacaklardır, buna inanıyorum. Yeteri kadar, hatta fazla fazla otelleriniz var, muhteşem havaalanlarınız var, olması gereken her şeye sahipsiniz. Şampiyonlar Ligi final maçının oynanacağı stat komple yenilenecek. Benim için bu karşılaşmayı daha da güzel hale getiren bir şey de stadın adı. Stadın dünya tarihindeki en büyük liderlerden birinin adını taşıması çok anlamlı” dedi.

Haberin Devamı

‘Kaybedene yazık’

Aleksander Ceferin, Türkiye’nin EURO 2024 için ciddi bir şansa sahip olduğuna vurgu yaptı. UEFA Başkanı, “Türkiye böyle büyük organizasyonların altından kalkabilecek kapasiteye sahip. Ekonomik açıdan olsun, diğer unsurlar açısından da dünyanın en büyük organizasyonlarına ev sahipliği yapabilecek güçte bir ülke. Tek başına bakıldığında sporda uzak ara en büyük organizasyon Şampiyonlar Ligi finalidir. Super Bowl’dan bile büyük. Dolayısıyla Türkiye’nin yapamayacağı bir organizasyon düşünemiyorum. Şartname zaten çok açık. Değerlendirme süreci işleyecek ve sonra da karar vereceğiz. 2024’e gelince şu an bir yorumda bulunmak istemiyorum, çünkü çok erken olduğuna inanıyorum. Ancak birçok yerde sanki iki çocuğum yarışıyormuş gibi hissettiğimi söyledim. İnanılmaz dost iki futbol federasyonu, ekonomik olarak çok güçlü iki ülke. Bu açıdan bakıldığında kim kaybederse yazık olacak gibi görüyorum. Bir şey söylemek gerçekten çok zor” diye konuştu.

‘Çok net ve şeffaf’

UEFA Yönetim Kurulu’nun EURO 2024’e ev sahipliği yapacak ülkeyi 27 Eylül tarihinde açıklayacağını hatırlatan Alexander Ceferin, “İki ülke de profesyonelce çalışıp, gerekli şartları tamamlayacaklardır. Çok net ve şeffaf işleyen bir prosedürümüz var. Şartnamenin yerine getirilip, getirilmediğini bilmeden UEFA Başkanı olarak daha fazla bir şey söyleyemem” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

‘TFF’ye güvenimiz sonsuz’

“Türkiye Futbol Federasyonu ve Başkan Yıldırım Demirören’le iyi bir ilişkimiz var. UEFA Başkanı olmadan önce de aramızda güzel bir dostluk bağı bulunuyordu. Türkiye olarak iyi bir lidere sahipsiniz. İşlerini doğru yapıyorlar. TFF’ye güvenimiz sonsuz.”

Aleksander Ceferin, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’le aralarında çok yakın bir dostluk olduğunu söyledi.

Demirören’le dostluğunun geçmişe dayandığını aktaran Ceferin, “Aramız çok iyidir. Ancak bu iyi ilişki UEFA Başkanı olduğum için kurulmadı. Başkan olmadan önce de aramızda dostluk bağı vardı. Slovenya Futbol Federasyonu Başkanı olduğum dönemlerden kalma... Beni daha önce ziyaret etti. Bu ziyaret UEFA Başkanı olmayı düşünmemden çok önceydi. Türkiye Futbol Federasyonu olarak iyi bir lidere sahipsiniz. İşlerini çok iyi ve düzgün yapıyorlar. UEFA olarak Türkiye Futbol Federasyonu’na güvenimiz sonsuz” dedi.

Haberin Devamı

Aleksander Ceferin, Türkiye Süper Ligi ile ilgili görüşlerini de paylaştı. Süper Lig’de birçok kaliteli takımın yer aldığına vurgu yapan UEFA Başkanı, “Daha önce birkaç Türk derbisi izlemiştim. Öncelikle ifade etmeliyim ki çok çılgın ve coşkulu bir taraftarınız var. Ayrıca ligde birçok iyi takım mücadele ediyor. Bence büyük takımlardaki kariyerini bitirip Türkiye’ye büyük takımlara gelen oyunculara değil daha çok kendi oyuncularınıza odaklanmalısınız. Ancak ben bu konunun uzmanı değilim. Yine de büyük kulüplerdeki kariyerini bitireceğini düşündüğüm bir oyuncuyu Türkiye’deki büyük kulüplerden birinde görmek bana biraz tuhaf geliyor” ifadelerini kullandı.

‘Galatasaray ile ilgili anormal bir durum yok’

Alexander Ceferin, UEFA Finansal Fair Play Komitesi ile Galatasaray arasında yapılan anlaşmanın yeniden görüşülmesine karar verilmesi konusunda sarı-kırmızılıları rahatlatacak açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Dosyanın yeniden ele alınmasının mutlaka değişiklik yapılacağı anlamına gelmediğini belirten UEFA Başkanı, “Öncelikle şunu belirteyim özel dosyalarla ilgili yorum yapmıyorum. Çünkü bağımsız bir komisyonumuz var. Bir sorunla karşılaşıldığında onlar karar veriyor. Ancak şunu da belirteyim, yönetmeliğimize göre hakem komisyonunun bazı durumlarda araştırma komisyonunun kararını düzeltme hakkı bulunuyor. Ama bu illa bir şey değişecek anlamına da gelmiyor. Aslında büyük bir anlam da yüklememek lazım, dosyaya bakılacak ve bir revize gerekip gerekmediğine karar verecekler. Bu çok sıra dışı bir olay değil, sıkça yapılan bir uygulama. Başka bir kararın çıkacağı anlamına gelmez. Verilen karar sizin zannettiğiniz kadar olağandışı değil. Anormal bir durum yok” diye konuştu.

UEFA Başkanı geçen hafta Fenerbahçe Yönetimi ile görüştüklerinin hatırlatılması üzerine ise “Tüm dünyada tanınan ciddi iş adamlarının kulüplerde başa geçmesi beni fazlasıyla sevindiriyor. O yüzden Türk futbolu adına çok iyimserim. Türkiye’de insanların futbola nasıl bir tutkuyla bağlı olduğunu gördüğümde gelecek adına çok umutlanıyorum. Ben olsam çok panik yapmazdım” ifadelerini kullandı.

‘2019’da adayım’

UEFA’daki görev süresi 2019’da bitecek olan Başkan Aleksander Ceferin yeniden aday olacağını açıkladı. FIFA ile ilgili bir plan yapmadığını dile getiren Ceferin, “2019’da başkanlığa aday olacağım. FIFA ile ilgili bir düşüncem yok. UEFA müthiş bir organizasyon ve burada olmaktan son derece mutluyum. FIFA’da zaten bizim de desteklediğimiz bir başkan bulunuyor” dedi.

Aleksander Ceferin, CNN Türk’ten Cem Yılmaz ve Uğur Önver’in sorularını yanıtladı.

Türkiye, EURO 2024ü başarır