Basketbol Türkiye kazanacak!

Türkiye kazanacak!

17.05.2019 - 09:36 | Son Güncellenme:

Avrupa basketbolunun zirvesinde iki Türk takımı karşı karşıya gelecek, İspanya'nın Vitoria şehrindeki yarı final nefesleri kesecek. Anadolu Efes alt yapısından yetişen Melih Mahmutoğlu, Fenerbahçe alt yapısından çıkan Doğuş Balbay ile birlikte Vitoria sokaklarında Milliyet’e önemli açıklamalar yaptı. Türk Sporu, bugün tarihinin en anlamlı günlerinden birisini yaşayacak, iki Türk takımı Euroleague yarı finalinde karşılaşacak... Anadolu Efes kaptanı Doğuş Balbay ile Fenerbahçe Beko’nun kaptanı Melih Mahmutoğlu durumu özetledi aslında; sonuç ne olursa olsun, Türkiye kazanacak.

Türkiye kazanacak

ÜMİT AVCI - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

THY Euroleague’de Final-Four heyecanı bugün başlayacak. Tarihi bir başarı göstererek ilk kez aynı anda son 4 takım arasına kalan Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko bugün yarı finalde karşılaşacak, pazar günü oynanacak dev finalde, mutlaka bir Türk takımı olacak. Bu aslında sadece basketbolun değil, Türk Sporu’nun da gurur günü olacak. Vitoria’da bulunan 4 takımdan bir tanesi Avrupa Şampiyonu unvanına sahip olacak ve Türkiye 2 takımla bu organizasyonda bulunarak, yeni bir tarih yazacak.

Tam 18 yıl aranın ardından Final Four’a yükselen Anadolu Efes’in kaptanı Doğuş Balbay, kendilerinin de iki Türk takımının aynı anda Vitoria’da bulunmasından, ötürü büyük gurur yaşadıklarını söyledi. Sahada kazanmak için iki takımın da tüm çabayı sarfedeceğini ancak yine de kendisinin buna bir rekabet olarak bakmadığını anlatan tecrübeli oyuncu “İki Türk takımı el ele final yarışında diye düşünüyorum. Sonuçta ne mutlu bize ki, yine finalde bir Türk takımı bulunacak. Rakibimiz zaten yıllardır buradaydı, bu sene bizim de katılmamızla, en unutulmaz Final Four’lardan bir tanesi yaşanacak. İki takımımızın burada olması demek, Avrupa’nın en iyi 4 takımından iki tanesinin Türk takımı olduğu anlamına geliyor. Bu bence çok büyük bir olay” dedi.

Haberin Devamı

Şanslar eşit

Yarı finaldeki buluşmada şansların eşit olduğunu savunan yıldız oyuncu, “Biz takım olarak çok iyi durumdayız. Yıllardır özlemini çektiğimiz Final Four’un, takımda bir özgüven yarattığını da görüyorum. Moraller iyi. Ancak tek maçlı sistemlerde o gün nasıl olduğunuz çok önemli. Bizim sahada çalıştıklarımızı, planladıklarımızı ne kadar yapacağımız bence maçın kaderini belirleyecektir. Umarım bir Türk takımı buradan kupayla döner ve finale yükselen takım da biz oluruz” diye konuştu.

Fenerbahçe’nin yaşadığı sakatlık sıkıntılarına da değinen Doğuş, “Sporda maalesef böyle durumlar olabiliyor. Rakibimizin sahaya hangi kadro ile çıkacağını net olarak bilmiyoruz ama her türlü senaryoya hazırlıklıyız. Böyle şeylere çok takılmamamız lazım. Fenerbahçe’nin ne kadar iyi bir takım olduğu ortada. Daha önce, eksik kadrolarla da olsa neler yaptığı ortada. Sakatlıkları olsa da o bölgede oynayacak oyuncuları var. Anadolu Efes olarak bizim sahada ne yaptığımız önemli. Bizim konsantre olduğumuz tek şey kendimiziz. Dolayısıyla rakibin eksik olmasının bizi rahatlatması gibi bir durum söz konusu olamaz” ifadelelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye kazanacak

Tüylerim diken diken

Fenerbahçe Beko kaptanı Melih Mahmutoğlu da, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a çıkışının 100. yıl dönümünde Avrupa Şampiyonluğu’na ulaşmak istediklerini ifade etti.

Organizasyonun yarı finalinde Anadolu Efes’i geçmeleri durumunda final maçının 19 Mayıs’ta oynanacağını vurgulayan Melih, “Final harika bir günde oynanacak. O günü düşünürken tüylerim diken diken oluyor. İspanya’da o gün Türk bayrağını dalgalandırmak istiyoruz. En çok arzuladığımız şey bu. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Sonuçta yarı finalde kim kazanırsa kazansın, 19 Mayıs’ta bir Türk takımının şampiyonluk şansı var. Bu da çok güzel bir şey. Tabii ki kazanan taraf olmak için tüm çabayı göstereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Normal sezondaki müthiş başarının ardından son dönemde yaşadıkları sakatlık ve şanssızlıklara değinen yıldız skorer, “Bu sezonki performansımız ortada. Ligi lider bitirdik, tarih yazdık. Bu güzel sezonu taçlandırmak için Euroleague’i kazanmamız lazım. Kupayı alamazsak, Final Four’da bulunmak bizin için bir başarı olmaz. Fenerbahçe forması giyiyorsanız, her zaman şampiyonluğa, kupaları kazanmaya oynarsınız. Sakatlıklar sporun içinde var ama Fenerbahçe forması giyiyorsanız hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmazsınız. Olmayan arkadaşlarımız için üzülüyoruz ama şartlar ne olursa olsun kupayı kazanmak istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

İlk tebrik eden oluruz

İki takım kaptanının ilginç bir özellikleri de var. Fenerbahçe Beko takımının kaptanı Melih Mahmutoğlu lacivert-beyazlı kulübün alt yapısından yetişirken, Anadolu Efes kaptanı Doğuş Balbay ise Fenerbahçe alt yapısının bir ürünü olarak basketbola kazandırıldı. İki oyuncu da profesyonel bir iş yaptıkları için Final Four öncesinde bunu çok düşünmediklerini ancak kendilerine yatırım yapan, bu imkanı sağlayan eski kulüplerine de her zaman saygı duyduklarını ifade etti. İki oyuncu da yarı finaldeki buluşmalarından çıkan takımın şampiyon olmasını istediklerini belirtirken, “Hangimiz kazanırsak, biliyoruz ki diğerini ilk tebrik eden biz oluruz. Bu öncelikle kupanın Türkiye’ye gitmesini istememizdendir. Umarız kazanan Türkiye olur” ifadelerini kullandılar.

Haberin Devamı

Türkiye kazanacak

‘Beklenti yüksek’
Fenerbahçe Beko’nun tecrübeli isimlerinden Sinan Güler, “Beklentiler her zaman yüksek. Fenerbahçe gibi bu seviyede bir kulüpte beklenti yüksek olur. Biz elimizden gelenin en iyisiyle basketbol oynamaya çalışacağız” dedi.
Rakiplerinin Anadolu Efes olmasını da yorumlayan sarı-lacivertli yıldız, “İki Türk takımının Final Four’da olması heyecan verici bir durum. Daha önce Anadolu Efes’te de forma giymiştim. Bizim için heyecan verici bir mücadele olacak. Zaten onları iyi biliyoruz ve birçok maç yaptık. Çok değerli bir rakip” diye konuştu.
‘Biz hazırız’
Sarı-lacivertli ekibin başarılı pivotu Jan Vesely, maç saatini beklediklerini söyledi. Çekyalı yıldız, “Üst üste 5. kez Final Four’da olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bana göre şu anda takım olarak hazırız. Şimdi ilk maçımıza başlayıp, ne olacak göreceğiz” diye konuştu.
10 Maddede
Final Four 2019
Avrupa basketbolunun bir numaralı organizasyonu THY Euroleague’de 2019 Final Four’u bugün resmen başlıyor. Bu heyecanlı turnuva öncesinde İspanya’da 10 özel madde sıralandı. Vitoria’daki Final Four’da öne çıkması beklenen 10 isim şöyle:
- Pablo Laso (R.Madrid coachu): Son 8 yılda 6. kez Final Four’da. Bu süreçte Real Madrid’le 2 şampiyonluğu bulunuyor.
- Vasilije Micic (A.Efes): Euroleague’in en heyecan verici oyuncularından. Anadolu Efes’in en tecrübelisi ve Final Four’da yıldız olmaya aday.
- Will Clyburn (CSKA Moskova): Sezonun en iyi 5’inde yer aldı. Pozisyonun en istikrarlısı seçildi ve şu anda pozisyonunun en formda ismi.
- Kostas Sloukas (F.Bahçe Beko): Datome’nin yokluğunda ve Vesely’nin sakatlığında takımın lideri olmaya aday.
- Anne Panther (Hakem): THY Euroleague tarihinde ilk kez bir kadın hakem Final Four’da görev alacak.
- Shane Larkin (A.Efes): Play-offlarda Barcelona’ya karşı yaptığı şov ile herkesin gözü Larkin’de
- Walter Tavares (R.Madrid): Final Four’un en uzun oyuncusu. Savunma anlamında da hem normal sezonun hem de play-offların en etkilisi.
- Facundo Campazzo (R.Madrid): Real Madrid’in hücumdaki jokeri ve play-offların da göze batan isimlerinden.
- Zeljko Obradovic (F.Bahçe): 9 şampiyonluk, 18. Final Four ve Fenerbahçe ile üst üste 5. Final Four.
İstatistik kralı
THY Euroleague’de Final Four aşamasına gelinirken, Anadolu Efes’te Adrien Moerman, istatistikleriyle öne çıktı.
Euroleague’de yapılan özel yayında, Moerman’ın rakamları tek tek verildi. İşte lacivert-beyazlı oyuncunun rakamları:
- 39 top çalmayla takımının en iyisi. - 434 sayıyla takımının en skoreri. - 549 performans verimlilik puanıyla en başarılısı.
- 10 blokla, takımının en iyi 4. oyuncusu. - 119 2 sayı isabetiyle takımının en iyi 2. ismi - 216 ribauntla takımının en verimlisi. -35 maçla takımın en istikrarlısı
MOERMAN: Keyif alacağız
Anadolu Efes’in bu sezon öne çıkan oyuncularından Adrien Moerman, bu aşamada olmanın keyif verdiğini söyledi.
Tecrübeli yıldız, “Çok çok mutluyuz bu aşamada olduğumuz için. Yarı finalde Fenerbahçe ile oynayacağız. Açıkçası bu aşamada olmanın tadını çıkaracağız, keyif almaya çalışacağız. Üzerimizde bir baskı hissetmiyoruz. Sadece maçımıza odaklandık. Takım olarak iyi durumdayız ve iyi hissediyoruz. Final Four için hazırız” diye konuştu.

Yazarlar