Diğer "Türkiye'de sadece futbol var sanıyordum"

"Türkiye'de sadece futbol var sanıyordum"

25.09.2012 - 14:54 | Son Güncellenme:

Motosiklet sporunda Türkiye’nin en önemli ismi olan Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonluğu zaferini medya mensuplarıyla paylaştı.

Türkiyede sadece futbol var sanıyordum

Sofuoğlu, Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Başkanı Bekir Yunus Uçar ile birlikte Polat Renaissance Bosphorus’da düzenlediği basın toplantısında, uzun bir sezonu şampiyonlukla tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bu sezon yaşadığı sıkıntıların geçmiş dönemlere göre daha fazla olduğunu anlatan Kenan Sofuoğlu, şöyle konuştu: ”En zoru olduğunu söyleyemem. En zoru 2010 yılındaydı. Ama bu sene yaşadığım sıkıntı diğerlerine nazaran daha fazlaydı. 3 tane ameliyat geçirmem gerekiyordu. Dizimden yaşadığım sakatlık özellikle cuma günü yaptığım antrenmanlarda zorluklar yaşatıyordu. Cumartesi biraz daha iyiydi. Ama final yarışından önce şampiyonluğu garantiledim. Portekiz’e giderken amacımız yarışı kazanmak değildi. Puan toplayıp şampiyon olmak önemliydi. Avantajı kaybetseydim final yarışında stres fazla olurdu. Stres hataya neden olabiliyor.” Motor sporların zor yanlarından birinin hızdan dolayı yapılan hatalar olduğunu vurgulayan başarılı motosikletçi, ”Uzun sezonu şampiyon bitirmek beni mutlu etti. Ayrıca bu benim üçüncü dünya şampiyonluğum. Dünya Supersport’da benden önce üç kez şampiyon olan yok. İki kez şampiyon olan iki sporcu var. Ben üç kez şampiyon oldum ve bu rekor şu anda bende” diye konuştu.


Yeni sezon hedefleri


Yeni sezon hedefleriyle ilgili bilgi de veren Kenan Sofuoğlu, bir yıl daha Supersport’ta yarışacağını söyledi.

Kawasaki takımıyla görüştüğünü ve iki hafta içinde bu anlaşmayı imzalayacaklarına dikkati çeken Sofuoğlu, ”Bir yıl daha Supersport, daha sonra başka planlarım var” dedi.

Bu yılki dünya şampiyonluğunda federasyonun da büyük katkısı olduğunu kaydeden Kenan Sofuoğlu, ”Kawasaki ile yarışıyorum. Takımıma büyük destek verdiler. İyi ekipmanı olan takımla şampiyon olmak daha kolaydı. Federasyonun büyük desteği vardı. Önümüzdeki yıl için görüşmeler başladı” şeklinde konuştu.

”Yaşadıklarım beni daha da güçlendirdi”


Başarılı sporcu, yaşadıklarının kendisini daha da güçlendirdiğini söyledi.

Kariyerinde iyi sezonlarının yanı sıra kötü sezonların da bulunduğunu vurgulayan Sofuoğlu, ”Avrupa’da 11. sezonum. Kötü sezonlarım olmasaydı her halde yarışı daha erken bırakırdım. 6-7 yıl daha bu sporu yapabilecek durumdayım. Ailemdeki kayıplardan dolayı bırakabilirdim. Geçirdiğim kötü sezonlar beni bu işe daha da bağladı. İlk defa dünya şampiyonu olmadım. Daha önceki yıllar gibi bu sezonki en büyük avantajım takımımdı. Tek zorluğum sakatlıklardı, onları da atlattım” diye konuştu.

Kenan Sofuoğlu, iki hafta sonra Hollanda’da bir yarışının olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Önümüzdeki hafta sonu Avrupa’da bir yarışa katılacağız. Bu genç sporcularla alakalı bir yarışma. Bir sporcumuzu getireceğim. Gençlerimizi Avrupa’ya çıkarmamız gerekiyor. Federasyon çok iyi iş çıkarıyor. Hazır sporcularımız var. Harun Çabuk için bir yer bulduk. Kendisini yarışa sokacağız. İstediğimiz dereceleri elde ederse, önümüzdeki yıl Hollanda’da bir yarışa katılacak.” -Başbakan’dan tebrik- Sofuoğlu, toplantı öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini arayarak tebrik ettiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan ile geçen diyalog ile ilgili bilgi veren şampiyon motosikletçi, ”Sakatlığımın olup olmadığını sordu. Öğrencimi sordu. Şampiyonalarda sezon kapandı, ondan bahsetti. Beni onurlandıran Başbakanımızın sporla bu kadar ilgili olmasıdır. Yetişen çocuklardan bile haberi var. Başbakanımız ve federasyon başkanımız böyle ilgilendikçe elimden geldiği kadar sadece kendim için değil, diğer sporcular için de katkı vereceğim. Başbakanımızın bu kadar bilinmeyen spor olmasına rağmen bilgili olması beni şaşırtıyor. Yetişen oyunculardan bile haberi var” ifadelerini kullandı.


Hangi kategoride yarışacak

Haberin Devamı

Kenan Sofuoğlu, gelecek sezonlarda hangi kategorilerde yarışacağı sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: ”Dünyada beş tane şampiyona var. Bunların beşinde şampiyon olan sporcular en iyi pilotlar sayılıyor. Supersport’ta daha önce de başarılı oldum. Her spor dalında moral önemlidir. Aile kayıpları yaşadım. O dönemlerde başarılı olmak mümkün değildi. Kawasaki bana destek oluyor. Önümüzdeki sezon için Superbike testlerine başlamamı istiyorlardı. MotoGP olabilir. Bir daha ’Neden Kenan Sofuoğlu MotoGP’de değil?’ sorusu gelirse onları Türk firmalarına yönelteceğim. Türk firmaları sponsorluk yapsa birçok sporcu oralarda olabilirdi. Bu federasyonla alakalı bir şey değil, firmalarla alakalı. Ben başladığımda federasyonumuz yoktu. Daha sonra kuruldu ve her şey değişmeye başladı. Böyle federasyon varken yarışmayı seviyorum. Manevi olarak destekleri büyük. Türkiye’de güvendiğim iki yer var. Biri federasyon, öbürü de şu anda şapkasını taktığım sponsorum.” Başarılı sporcu, kendisi için yarışlarda ya birinciliğin ya da sonunculuğun olduğunu belirterek, ”Benim için ya birincilik ya sonunculuk var” diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin Devamı



Uçar: ”Federasyon olarak gurur duyuyoruz”

Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar ise dünyanın en hızlı delikanlısını sunmaktan onur duyduğunu dile getirdi.

Federasyon olarak Kenan Sofuoğlu’nun başarılarından gurur duyduklarını ifade eden Başkan Uçar, ”Türkiye Motosiklet Federasyonu gururlandığı bir sporcusunu yeniden dünyanın zirvesinde görmekten onur duydu. Kenan Sofuoğlu hatırına federasyon kurduğumuz bir sporcu. 2003 yılında Kenan Sofuoğlu’nun hatırına federasyonu kurduk. 9-10 yıllık federasyon olarak 3 tane dünya şampiyonluğu yaşayan sporcuyu bünyemizde bulundurmaktan onur duyduk” diye konuştu.

Sofuoğlu’nun sadece şampiyon olarak motosiklet sporuna katkı yapmadığını, bunun yanında kendi adıyla faaliyetlerini sürdüren piste de 2 milyon liraya yakın harcama yaptığını anlatan Bekir Yunus Uçar, şöyle konuştu: ”Bütün sporculara örnek olmalı. Kazandığını kendi branşına harcayan az sporcu gördüm. Kenan onlardan biri. Kendisi, adını taşıyan pistin profesyonelce işletilmesi gerektiğini düşünüyor. Tüm sporcularımızın ücretsiz şekilde kullanabileceği ve her türlü eksiğinin giderilmesi için yardımcı olacağız.” Uçar, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı MotoGP’nin bundan sonraki yıllarda yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya, şöyle yanıt verdi: ”Bu şekilde Türkiye’nin tanınacağını düşünüyorduk. Gelinen noktada buna 15 milyon dolar harcadık. Kenan ile bunun uluslararası ve ulusal boyutunu konuştuk. Biz bu parayı altyapı oluşturulması ve gençlerin motosiklet sporuyla tanışması için harcasaydık daha fazla verim elde edebilirdik. Ajandamızın birinci sırasında bu sporun tanıtımı var. Superbike organizasyonun isim hakkı için 2.5 milyon avro gerekiyor. Bu parayla 5 binden fazla gencimizi motosikletle tanıştırıp lisanslı sporcu yapabiliriz. İstanbul Park’ta organizasyon olmasının Kenan Sofuoğlu’na faydası olmadığını düşünüyorum. Kenan, Monza ve diğerlerini daha iyi tanıyor.” Kenan Sofuoğlu’na övgüler yağdıran Uçar, ”Beyefendi ve mütevazı, rol model olma özelliği olan bir sporcumuz. Kenan bırakın Türkiye’de, dünyada da her gün gündem olması gereken bir sporcu. Bugün federasyonlarıyla sorun yaşayan onlarca sporcu var. Kenan hatırına federasyon kurduğumuz sporcu olmasına rağmen ayakları yerden kesilmeyen biri” diye konuştu.

Federasyon seçimlerinde aday olup olmayacağı yönündeki soruyu ise Bekir Yunus Uçar, ”Daha önce aday olacağımı açıkladım. Delegelerin onayı olursa devam etmeyi düşünüyorum. Yeni dönemde 10 yaşındaki çocuklarımızın motosiklete binerek yarışmalarını sağlayacak sistem oluşturmayı planlıyoruz. Voleybol Federasyonu’nu bu konuda örnek alıyoruz. Yüzlerce sporcuyu önümüzdeki yıl bu formatta yarıştıracağız” diye yanıtladı.

Bu arada toplantının ardından Kawasaki Türkiye adına Özgenç Genç, Kenan Sofuoğlu’na bir plaket verdi.

Yazarlar