G.Saray-Beşiktaş maçı ertelenirse bu, modern futbol tarihimizin en büyük fiyaskolarından biri olacaktır.

Önce eğlencelik bir şey; cuma gecesi Shakhtar’ı yenip, Süper Kupa şampiyonu olan Barcelona, bu sezon tam beşinci kupasını müzesine götürdü. Sadece 3 ay içinde İspanya Ligi, İspanya Kupası, İspanya Süper Kupası, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Süper Kupası şampiyonu olan Barça, Aralık’ta FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nı da kazanırsa futbol tarihinde “altılı” yı yapan ilk takım olmayı başaracak.
Aslında 2008’de M.United da “beşli” başarısına yaklaşmıştı. Ferguson’un ekibi geçen yıl Premier Lig, İngiltere Süper Kupası, Şampiyonlar Ligi ve Kulüpler Dünya Kupası şampiyonu oldu. Ama Avrupa Süper Kupası finalini Zenit’e kaybederek sezonu 5 kupayla kapatma şansını teptiler.
Benzer bir durum G.Saray’2000 takımı için de geçerliydi. O yıl Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, UEFA Kupası ve Avrupa Süper Kupası şampiyonu olmayı başaran sarı-kırmızılılar, 1 Kasım 2000’de Atatürk Kupası’nı Beşiktaş’a kaybederek “beşleme” şansını kaçırmışlardı.

Haberin Devamı

Bir sezonda 62 maç
Tabii bütün bu harika takımların ortak özelliği, 1 yılda çok fazla maç yapmayı başarabilmeleri... Örneğin Barcelona Ağustos 2008’den Mayıs 2009’a 291 günde 62 resmi müsabaka oynuyor. Süper Kupa finali’nde Cuma günü Shakhtar’ı 120 dakika sonunda mağlup eden Guardiola’nın ekibi, yaklaşık 70 saat sonra bu gece 23.00’te ligde Gijon’la oynamak zorunda. Anlaşılan İspanya’da hiç kimse, “Barcelona kupa yorgunu, Gijon maçını ileri bir tarihe erteleyelim” fikrine itibar etmiyor.
Aslında Türkiye’de de uzun yıllardır böyle bir sorun yaşanmıyordu, ta ki, gazetem MİLLİYET’ten G.Saray-Beşiktaş maçının ertelenmesinin gündemde olduğunu öğrenene kadar... Mâlum 9 Eylül’de B.Hersek-Türkiye, 15 Eylül’de Beşiktaş-M.United, 17 Eylül’de de G.Saray-Panathinaikos maçları var. O hafta sonu çok sayıda milli oyuncusu olan G.Saray’la Beşiktaş karşılaşırsa bu durum Türkiye’nin Avrupa kupalarındaki kaderini etkiler mi?

Fikstür saçmalığı
Tabii ilk olarak akla G.Saray-Beşiktaş maçının 12 Eylül Cumartesi akşamı oynanması ve siyah-beyazlıların 3’er gün dinlenme şanslarının olması geliyor. Eğer gerçekten uluslararası arenada başarılı olmak isteniyorsa bizim sporcular da rakipleriyle aynı tempoda oynamalı. Herhalde bunun tartışılacak pek bir tarafı yok.
Yalnız benim takıldığım başka bir konu var: Yahu sezon başı Türkiye’de fikstür, bin bir ön ayarla çekildi; derbiler ilk haftalara getirilmedi, milli maçlar öncesine konulmadı vesaire... Madem ilk 4 haftaya derbi koymamayı alışkanlık haline getirdiniz, öyleyse beşinci haftaya da koymayıverseydiniz de, bugün bu saçma gündemle meşgul olmasaydık! Zira sezon başında hepimiz 9 Eylül’de Bosna milli maçı, 15-17 Eylül’de de Avrupa kupaları müsabakaları olacağını biliyorduk.
Cumartesi gecesi izliyoruz, İtalya’da Inter’le Milan, İngiltere’de M.United’la Arsenal karşılaşıyor; hiç kimsenin Türkiye’deki gibi “Devler sezonun başında oynarsa, bundan sonra ligi kimse seyretmez” korkusu yok oralarda!
Ayrıca, 12 Eylül’de Premier Lig’de de Tottenham-M.United maçı var. United’ın neredeyse bütün oyuncuları 9 Eylül’de ulusal maçlara çıkacak (İngiltere de belalısı Hırvatistan’la oynuyor); 15 Eylül’de de Beşiktaş’la karşılaşacaklar. Onlar Tottenham-M.United’ı ertelemiyorken, biz utanmayacak mıyız G.Saray-Beşiktaş’ı ertelemeye?
Ve son olarak , İngiltere Ligi’nin 38 haftalık fikstürünü adamlar gün be gün açıklamışlar. Premier Lig, 34 değil 38 hafta... Sadece 1 değil 2 yerel kupa oynuyorlar. Üstelik tam 7 takımları da Avrupa kupalarında mücadele ediyor. Ve Premier Lig’in 38 haftalık fikstürü sezon başında gün be gün açıklanabiliyor. Biz daha 5’inci hafta müsabakalarının günlerini bilmediğimiz gibi, bir maçın ertelenme ihtimali üzerine konuşuyoruz! Sizce de bu işte bir gariplik yok mu?

Haberin Devamı

Son söz
1) G.Saray-Beşiktaş maçı ertelenirse bu, modern futbol tarihimizin en büyük fiyaskolarından biri olacaktır. Bu yıldan başlayarak Türkiye, “maç erteleme” defterini bir daha açmamak üzere kapatmalıdır.
2) 2010-11 sezonundan başlayarak fikstür çekimi hiçbir müdahale olmadan, 18 takım eşit şartlarda torbaya konularak yapılmalıdır.
3) 2010-11 sezonu müsabaka takvimi, sezon başında eksiksiz olarak gün be gün açıklanmalıdır.
700 milyon euroluk harcaması ile Avrupa’nın en değerli altıncı ligine, daha azı hiç ama hiç yakışmıyor, bilesiniz.

Haberin Devamı