Geri Dön
Şnorkel nedir?

Şnorkel nedir?

Başta deniz seven insanlar için çok önemli bir alet olan fakat hemen hemen her insanın bir şekliyle kullandığı şnorkel, birçok insan tarafından merak ediliyor. Peki tam olarak şnorkel nedir? Şnorkelin özellikleri nelerdir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Şnorkel nedir?

İnsan soyu, doğaya ayak uydurabilmek için kendini daima geliştirmeyi başarmıştır ve insan için hayal kurmak, bu ayak uydurabilme mücadelesinde oldukça yararlı olmuştur. Yeri geldiğinde kuşlar gibi uçabilmek yeri geldiğinde balıklar gibi yüzebilmek istemiştir. Fakat bunlar tabii ki tam anlamıyla mümkün olmamıştır. Fakat yine de işini kolaylaştıracak aletler geliştirmeyi başarmıştır. Şnorkel de insan soyunun doğaya hakimiyet mücadelesinde geliştirdiği icatlardan bir tanesidir.

Basit olarak tanımlamak gerekirse Almanca bir kelime olarak insanın yüzerken su yüzeyinin kısmen altında nefes alıp vermeye yarayan “j” biçimli aletin ismidir. Kullanım yaygınlığından dolayı daha çok suyun kısmen altında nefes alıp vermeye yarayan bir yüzme aletinin adı olsa da birçok değişik alanda kullanılagelen bir teknolojik buluştur aslında. Doğada emsalini yılanların soluk borularında gördüğümüz şnorkel, dizel motorlu arazi araçlarından tanklara ve denizaltılara kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Şnorkelin özellikleri nelerdir?

Beş bin yıl önce ilk olarak denizcilikle uğraşan Giritlilerin kullandığı bilinen şnorkel bugünkü biçimiyle 1930’lu yıllarda geliştirilmiştir. Yüzme sporunun palet, maske ve maskeyle birlikte olmazsa olmazlarındandır. Basit şnorkeller j biçimli bir borudan oluşsa da şnorkelin birçok tamamlayıcı aparatı vardır: Hortum, ağızlık, maske-gözlük. İdeal bir şnorkel hortumu 30 cm’dir ancak maksimum 45 cm’ye kadar da olabilmektedir. Şnorkel hortumunun çeperi(çapı) ise bir parmak kalınlığını geçmemelidir, aksi halde borudan ayrılmayan hava yüzünden sürekli aynı havayı solumaya bağlı olarak karbondioksit zehirlenmesi meydana gelme riski bulunmaktadır. Şnorkelin en önemli parçalarından biri de borunun ağza temas ettiği kısım olan ağızlıktır. Ağızla sürekli temas halinde olan bu parçanın hijyen ve sağlık açısından silikon olması özellikle tavsiye edilmektedir.

Benzer İçerikler