Geri Dön
Sosyopat nedir? Sosyopat kime denir? Sosyopat belirtileri

Sosyopat nedir? Sosyopat kime denir? Sosyopat belirtileri

Sosyopat kelimesine mutlaka denk gelmişizdir. Sosyopat nedir, kime denir? Sosyopat belirtileri nelerdir? İşte sosyopatlığa dair bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Sosyopat nedir, kime denir?

Sosyopat kelimesi dilimize Fransızca 'sociopathe' kelimesinden geçti. Peki sosyopat nedir? Kimlere sosyopat denir? TDK'ya göre sosyopat, bir psikolojik bozukluk nedeniyle karşısındakilerin düşünce ya da duygularını anlama kabiliyetinde yoksun olan kişilere deniyor. Sosyopatlık, bir akıl hastalığı değil, kişilik bozukluğu. Sosyopat için, 'antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilere verilen addır' da diyebiliriz.

Sosyopatlık ve psikopatlık benzerliği

Sosyopatlık ile psikopatlık sıklıkla karıştırılıyor. Her ikisi de birbirine yakın kavramlar olsa da, detaya inince farklılıklar var. Topluma karşıt davranışlar sergileyen kişileri tanımlamak için kullanılan 'psikopat'lar da tıpta sosyopatlar gibi başkalarını önemsemeyen, acıma-pişmanlık-dostluk-aşk gibi duygulardan yoksun olan insanları tanımlıyor. Bu kişiler, empati kurmakta da güçlük çekiyorlar.

Sosyopatlık ve psikopatlık farklılıkları

Psikopatinin doğuştan geldiğine inanılırken, sosyopatlardaki bozukluğun zamanla, çevre etkisiyle geliştiği düşünülüyor. Psikopatlar yapacakları eylemi titizlikle planlıyor, sosyopatlar ise daha plansız, düşünmeden harekete geçebiliyorlar. Otoriteye ne psikopatlar ne de sosyopatlar saygı duyuyor. Ancak psikopatlar, sosyopatlardan farklı olarak saygı duymayışını gizliyor. Sosyopat sıcak savaştan ve suç işlemekten çekinmezken; psikopatlar genellikle ince hesaplarla hedefe koşuyor. Profesyonel seri katillerin psikopatik özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyopatlık ne zaman ortaya çıkar?

Sosyopatlık ilk olarak çocukluk döneminde kendini belli eder. Belirli bir yaşa gelindiğinde teşhis edilebilir. Sosyopatlar, bir kişilik bozukluğuna sahip olduklarının farkında değillerdir. Bu nedenle kendi istekleri üzerine tedavi olma girişiminde bulunmazlar. Sosyopati, ancak çevredeki kişiler tarafından fark edilebilir.

Sosyopat belirtileri

Aykırı davranışlar sergilemekte beis görmeyen sosyopatlar, canları ne isterse onu yapar. Öfke kontrolüne sahip olmadıkları için, sıklıkla başkalarıyla çatışma yaşar, kavga eder ve zarar vermekten çekinmezler. Yalan söyleme konusunda Oscar'lık performansa sahip olan sosyopatlar, sadakat ya da merhamet gibi duyguları olmayan insanlardır. Rahatlıkla başkalarını manipüle edebilir, kendi düşüncelerine inanmaya ikna edebilirler.

Sosyopatlık ve tehlike

Tehlike ya da risk, sosyopatların sevdiği, hatta zevk aldığı şeyler. Analiz yetenekleri fazlasıyla gelişmiş olan sosyopatlar, genellikle çevresindekilerin zaaflarını öğrenir ve bunu kendi çıkarları için kullanır. Suç işleme potansiyelleri yüksek olan sosyopatlar hislerinizi hafife alır, sizi etkileme çabası içine girer, sağlam arkadaşlıklar kuramaz, onlara tavırlı olmanızı kabullenmez ve güvenilmezlerdir. Sosyopatlığa popüler kültürde verilebilecek en önemli örneklerden biri, Anthony Burgess'ın unutulmaz romanı olan ve daha sonra Stanley Kubrick tarafından sinemaya da uyarlanan 'Otomatik Portakal'daki Alex karakteridir.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler