Geri Dön
Tanzanit taşı nedir? Tanzanit taşının değeri ne kadar?

Tanzanit taşı nedir? Tanzanit taşının değeri ne kadar?

Tanzanya'da, ülke tarihinin bugüne kadarki en büyük iki tanzanit taşını bulan madenci bir gecede milyoner oldu.  Bu haberle birlikte 'Tanzanit taşı' birçok insan tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Tanzanit taşı nedir? Tanzanit taşı değeri ne kadardır? İşte Tanzanit taşı hakkında merak edilenler...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Tanzanit taşı nedir?

Tanzanit taşı, Tanzanya'da keşfedilmiş, ismini de buradan almıştır. Dünyanın başka bir bölgesinde bulunmamaktadır. Ancak saydam Zoisitin belirli sıcaklıkta ısıtılmasıyla da oluşturulabilmektedir. Dünya üzerinde bulunan en nadir değerli taşlardan olduğu belirtilen Tanzanit taşlarının 20 yıl içinde tükenebileceği belirtiliyor. Taşlar yeşil, kırmızı, mor ve mavi renkte olabilirken, ağırlıklı olarak mücevherat yapımında kullanılıyor. Sadece Tanzanya’da çıkarılan tanzanit taşı, koyu mor-mavi tonlarında oluyor.

Tanzanit taşı aslında mavi zoisittir. Tanzanit, az miktarda vanadyumun neden olduğu mineral zoisitin mavi ve mor çeşididir. Epidot mineral grubuna ait olan tanzanit sadece Tanzanya'da, Mererani Tepeleri yakınındaki çok küçük bir maden alanında bulunur.

Tanzanit taşı 1967 yılında Tanzanya'da keşfedildi. Taşın içerisinde kalsiyum, alüminyum, silisyum, oksiyen, hidrojen ile az miktarda demir, magnezyum, manganez, krom, titanyum, sodyum, vandayum, stronsiyum ve su bulunuyor.

Tanzanit taşının değeri ne kadar?

Tanzanit taşının değeri büyüklüğüyle eşdeğer. Tanzanit taşının büyüklüğüne göre değeri de yükseliyor. Sadece Tanzanya'da bulunan Tanzanit taşının 20 yıl içerisinde tükeneceği düşünülüyor. Dünyanın en değerli taşları arasında gösterilen beyaz Tanzanit taşı, parlak ışıkta mavi ile mor renge dönüşebiliyor.

Benzer İçerikler