Geri Dön
Tarihte en çok insanın öldüğü 5 savaş

Tarihte en çok insanın öldüğü 5 savaş

Tarih başlangıcından itibaren insanlar birbiriyle mücadele içinde. İşler önce kavga ile başlamışken olaylar savaşa kadar vardı. Savaş en kötü şeylere sebep olurken bunun en başında ölümler geliyor. Biz de en çok insan kaybına neden olan savaşlara Molatik olduk. Bakalım en çok can kaybına neden olan savaşlar hangileriymiş.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Dünyanın en kanlı savaşı

Takvimler 1939’u gösterirken dünya büyük bir savaşa sürüklendi. II. Dünya Savaşı adını verdiğimiz kanlı dönem 6 yıl boyunca devam etti. Başta SSCB ve Almanya olmak üzere birçok ülkeden insan hayatını cephede ya da cephe gerisinde hayatını kaybetti. Sadece askerler değil siviller de öldü bu dönemde. Savaş sırasında silahların öldürdüğü insan kadar hastalıklar nedeniyle de insan kayıpları yaşandı. 6 yıl boyunca dünyanın her yerinden 60 milyon ila 84 milyon insanın öldüğü yönünde bilgiler var. 'Tarihin en kanlı savaşı' olarak da kayıtlara geçti böylelikle.

Fetihler zinciri milyonları öldürdü

Cengiz Han kurduğu imparatorlukla tarihi kökünden değiştiren isimlerden. Fetihler zinciri sayesinde bilinen dünyanın büyük kısmını ele geçirip, kontrol altına almıştı. Sadece yaptıkları savaşlarla değil taşıdıkları hastalıkla da büyük insan kayıplarına neden oldular. Hıyarcıklı vebayı Avrupa kıtasına taşıyan Moğollar milyonların ölümüne neden oldular. Kırım’daki Ceneviz kolonisinin kalesine mancınıkla fırlatılan hasta bilinen ilk veba vakasıydı. Sonrası ise Avrupa için karanlık bir döneme neden oldu. ‘Kara Ölüm’ün de aralarında bulunduğu nedenlerden ötürü 60 milyon insan hayatını kaybetti.

Yıkılış sürecini başlattı

Çin’de kendini Hz. İsa’nın kardeşi olarak tanıtan Hong Xiuquan adlı yoksul bir köylü yeni bir dinle ortaya çıktı. Çin’de reformlar yapacağını söyleyerek büyük bir ayaklanmayı harekete geçirdi. 1850 yılında başlayan bu ayaklanma büyük de bir katliama neden olacaktı. 14 yıl boyunca süren isyan 1864’te bastırıldı ancak ardında 40 milyondan fazla ölü bıraktı. Yabancı ülkelerden yardım alarak isyanı bastıran Çin hükumeti bu olaydan sonra git gide zayıflamaya başladı. Mao önderliğinde, 100 yıl kadar sonra komünist rejim iktidarı ele geçirdi.

İlk küresel savaş

1914 yılında, içine bizi de çeken çok büyük bir savaş başladı. Avrupa’da yanan kıvılcım tüm dünyayı içine çekti. İmparatorlukları yıkan bir sürecin başlangıcı olan I. Dünya Savaşı tabii ki insanları da etkiledi. Yeni savaş teknolojileri ve yeteri kadar gelişmeyen sağlık sektörü yüzünden 39 milyon insan öldü. Üstüne bir de savaş sonrası yaşanan İspanyol Gribi de milyonların hayatına mal oldu. Çünkü savaş insanların gıdaya ulaşımı güçleşmiş, bu da bünyeleri zayıflatmış, İspanyol Gribi’nin dehşet saçmasına neden olmuştu.

Tam bir kaos

Çin’de 755 yılında başlayan An Luşan İsyanı milyonlarca insanın hayatına, kültürlerin değişiminde baş aktördür. General An Luşan'ın Kuzey Çin'de kendi imparatorluğunu ilan etti. Sonrasında ise başlayan ayaklanmalar Çinlileri, Türkleri, Arapları içine alacak bir kar topuna dönüştü. İsyan sonrası büyük bir kargaşaya, dev kayıplara ve geniş bir sahada yıkıma neden oldu. Tang Hanedanı zayıfladı ve batı Çin üzerindeki hakimiyetini kaybetti. 769 yılında isyan bittiğinde 36 milyon insan hayatını kaybetmişti.

Benzer İçerikler