Arkeoloji Büyülü rotalarla Kars’ı keşfetmek

Büyülü rotalarla Kars’ı keşfetmek

22.11.2021 - 13:31 | Son Güncellenme:

Pek çok filmin çekildiği, yazarların kelimeleriyle ölümsüzleştirdiği Kars’ı, sanatın büyülü dünyasının çizdiği rotalarla keşfetmek mümkün.

Büyülü rotalarla Kars’ı keşfetmek

Kültür Turizmi Uzmanı Mehmet Duman  |  mhmtdmn36@gmail.com

Haberin Devamı

 

Kimlikli şehirler, coğrafya ve insan yaşantısı bakımından fark yarattıkları gibi toprağında yeşeren kültür, sanat ve edebiyat da özgün bir üslupla ortaya çıkar. Bu kimlikli şehirlerden biri de Kars’tır. Kars, tarihsel süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hem Anadolu hem de bir Kafkasya şehridir. Kars’ın tarihi, kültürel derinliği, Kars’la bütünleşmiş kalemlere ve yönetmenlere esin kaynağı olmuştur. Rus şair Puşkin, Namık Kemal ve Gürcü asıllı filozof Gurciyev, Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk ve Amerikalı müzisyen Bob Dylan gibi isimler kalemleriyle izler bırakmışlardır. Deli Deli Olma, Kosmos, İnat Hikâyeleri, Soğuk gibi sanat filmleri de Kars’ın filmografisini gözler önüne serer.

Haberin Devamı

Büyülü rotalarla Kars’ı keşfetmek

Yazarların yürüdüğü sokaklar

Son yıllarda Kars’a gelen yerli ve yabancı konuklar, kültür turizmine bireysel olarak önem gösteriyor. Bir yazarın, şairin yürüdüğü sokaklar, yaşadığı yerler ya da filmlere konu olan bir cadde adeta cazibe merkezi haline geliyor. Kültürel rotaların da gün geçtikçe ilgi çekici hale gelmesiyle, 2010 yılında yazar Sezai Yazıcı’nın “Üç Rotada Kars Büyüsü” (PuşkinGurciyev-Kar Rotası) haritası ortaya çıktı. Günümüzde de Kars Valiliği ve Serhat Kalkınma Ajansı, Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti ve Kars Vadisi gibi projelerle tarihi derinliği olan cadde ve meydanları restore ederek kültürel rotalara ulaşılabilirliği ve kültürel mirasın korunmasını hedefliyor. Puşkin’in gittiği Mazlumağa Hamamı’nı, Gurciyev’in uğradığı 12 Havariler Kilisesi’ni (Kümbet Camii) görmek; Orhan Pamuk’un Kar romanının geçtiği Kars sokaklarını adımlamak, Deli Deli Olma ya da İnat Hikâyeleri gibi filmlerdeki Kars atmosferini yaşamak isteyenler, bir yandan da şehrin kozmopolit yapısını ve gastronomik kimliğini de deneyimlemenin tadına varıyor. Bob Dylan’ın Kronikler adlı kitabında büyükannesi ve büyükbabasının Karslı olduğuna değinmesi ilginç gelse de bu aslında Kars’ın köklü geçmişini yineliyor. Kim bilir, belki sizin de büyülendiğiniz bir hikâyenin rotası Kars’la buluşmaktadır