Arkeoloji Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı

Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı

21.03.2022 - 13:37 | Son Güncellenme:

Arkeolojihaber, Türkiye’nin yoğun gündemi arasında kaybolan arkeoloji haberlerini meraklısına ulaştırmak için Murat Başlar önderliğinde arkeolojiye gönül veren bir ekip tarafından sosyal sorumluluk adına 2009 yılında kuruldu. Zaman içerisinde “#DahaFazlaArkeoloji” sloganıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen arkeoloji haberleri ile dünyadaki önemli gelişmeleri ilgililerine aktararak önemli bir boşluğu kapattık. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle sempozyum, kongre vb. organizasyonların sanal/dijital ortama taşındığı günümüzde YouTube kanalımızda Türk bilim dünyasından birbirinden değerli akademisyenleri ağırladığımız çevrim içi “Arkeoloji Söyleşileri” ve üniversitelerle gerçekleştirdiğimiz tematik webinarlar ile sürecin öncülerinden biri olduk, arkeolojinin nabzının burada atmasını hedefledik.

Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı

Kazı Günlükleri

Haberin Devamı

Ayrıca “Kazı Günlükleri” belgesel kuşağımız için yollara düştük, kazı evlerine konuk olduk. Arkeologların bir gününü ve ören yerlerinde gerçekleştirilen çalışmaları ilk ağızdan takipçilerimizle buluşturduk. 2022 yılında da Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı sunmaya devam edeceğiz.

Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı

Troya’yı dünyaya anlatacak kitap

Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, son bin yılda seyyahların gözünden Çanakkale ve Troya’yı anlatan İngilizce çalışması A Journey to the Homeric Landscape Troy’u (Homeros’un Coğrafyasına Seyahat: Troya) yayımladı. Kitabı dört yıllık çalışma sonucunda hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Aslan, “Kitapta, hem Çanakkale bölgesini hem de Troya’ya son bin yılda gelen yüz seyyahın anlatımlarını, Çanakkale Boğazı haritaları üzerinden anlatıyoruz. Özellikle bu kitabı Çanakkale, Troya Ören Yeri ve Troya Müzesi’nin uluslararası alanda bilinirliğini artırmak amacıyla İngilizce yayınladık. Türkçesini de yayınlayacağız” dedi. Kitabın son bölümünde burada çalışmış arkeologların çalışmaları ve sonuçlarının özeti olduğunu kaydeden Aslan “Bunlardan bize göre en önemli olanlarından bir tanesi Korfmann’ın ‘Troya bir Anadolu kentidir’ tezidir. Bunun bir vurgu ve başlık olarak anlatılması, kitabın özünü oluşturuyor. Kitabın kurgusunda ise Homeros’un coğrafyasına gelen, burayı araştıran ve Troya’da yıllarını harcayan insanların oluşturdukları sonuçları bir araya getirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı
Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkı